Τοπικά

Συνέδριο με θέμα: Εκπαιδευτικά κοινά και ενεργή κοινωνική ένταξη

Συνέδριο με θέμα  “Εκπαιδευτικά κοινά και ενεργή κοινωνική ένταξη” διεξάγεται 26-28 Μαΐου, στον Βόλο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο αμφιθέατρο Σαράτση.

Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ ερευνητικό πρόγραμμα SMOOTH (Horizon 2020) οργανώνει διεθνές συνέδριο, με σκοπό να φέρει κοντά ερευνητές/ήτριες, φοιτητές/ήτριες, ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς, οργανώσεις κοινωνικής δράσης, ακτιβιστές/ίστριες, δημοσιογράφους και φορείς χάραξης πολιτικής για την εκπαίδευση,ώστε να συζητήσει τις προκλήσεις και τις δυνατότητες που έχει μια προσανατολισμένη στα κοινά εκπαίδευση, προκειμένου: α) να συζητηθούν οι δυνατότητες μιας εκπαίδευσης βασισμένης στα κοινά για την αντιστροφή των ανισοτήτων και β) να παρουσιαστούν καλές πρακτικές των κοινών.
Στο συνέδριο θα συζητηθεί η επίδραση των κοινών στην αναμόρφωση της εκπαίδευσης και την κοινωνική αλλαγή γενικότερα, σε μια βάση ισότητας, αλληλεπίδρασης, συμμετοχής, φροντίδας και ελευθερίας. Επίσης, θα ασχοληθούμε με την ενεργό κοινωνική ένταξη σύμφωνα με τα «εκπαιδευτικά κοινά», μέσω ποικίλων μμεθοδολογιών όπως η παιδαγωγική καταγραφή, η παιδαγωγική της (ενεργητικής) ακρόασης , η εθνογραφία, η ανάλυση του λόγου κ.λπ. Τα «εκπαιδευτικά κοινά» αφορούν μαθησιακές κοινότητες όπου οι αποφάσεις σχετικά με την εκπαιδευτική διαδικασία λαμβάνονται συλλογικά από κοινού με ισότιμη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των κηδεμόνων (όταν πρόκειται για ανηλίκους). Η ίδια η πρακτική της εκπαίδευσης και της μάθησης γίνεται «κοινό αγαθό ή πόρος» ο οποίος διαμορφώνεται και διαχειρίζεται συλλογικά, από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, με όρους ισότητας, ελευθερίας και συμμετοχής. Επιπροσθέτως,οι προτάσεις σχετικά με τη βελτίωση και τον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής πολιτικής αποτελούν βασικό κομμάτι του συνεδρίου. Ακόμα, εξίσου σημαντική είναι η συζήτηση για την ανάπτυξη εργαλείων αναγνώρισης αλλά και διάφορων πρακτικών ή «γλωσσών» αξιολόγησης των μαθησιακών αποτελεσμάτων των κοινών.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ : https://smooth-ecs.eu/conference/
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το