Τοπικά

Συνέδριο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση διοργανώνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης

H Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, διοργανώνει Συνέδριο με θέμα «Από το 1821 ως τη Θεσσαλία, μια επανάσταση δρόμος: δάνεια και κληρονομιές»
Σκοπός του είναι η ανάδειξη της συμμετοχής της Θεσσαλίας στα εθνικοαπελευθερωτικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, πολιτικά, εκκλησιαστικά δρώμενα που διαμόρφωσαν τη νεοελληνική ταυτότητα, στην προεπαναστατική, επαναστατική και μετεπαναστατική περίοδο μέχρι την απελευθέρωσή της και την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό.

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είναι οι ακόλουθες:
1. Η συμβολή της Θεσσαλίας στη δημιουργία του πρώτου ελληνικού κράτους (Θεσσαλοί αγωνιστές, διαφωτιστές και οραματιστές, ο ρόλος της Εκκλησίας, εκπαίδευση και σχολεία).
2. Επανάσταση και θεσσαλικές επαναστάσεις: Από την εθνική παλιγγενεσία στη θεσσαλική ενσωμάτωση (τόποι, πρόσωπα, πολεμικές επιχειρήσεις).
3. Η Θεσσαλία και το πρόταγμα της εθνεγερσίας: Διεκδικώντας την ελευθερία κατά τον 19ο αιώνα (πολιτικές δυνάμεις, συσχετισμοί, κόμματα και ιδεολογικές τάσεις, διπλωματικές σχέσεις, εξωτερική πολιτική).
4. Παλιά και «αλύτρωτη» Ελλάδα: Τόσο κοντά, τόσο μακριά (οικονομικές και πολιτικές σχέσεις, νοοτροπίες, θεσμοί, πληθυσμιακές ροές, πολιτισμικές επαφές).
5. Οι οικονομικές και τεχνολογικές υποδομές της Θεσσαλίας κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης (εμπόριο, αγροτική παραγωγή, βιοτεχνία, βιομηχανικές καταγραφές, ναυτιλία).
6. Αναμνήσεις από το ’21 στη Θεσσαλία (εορτασμοί, συλλογική μνήμη και αναπαραστάσεις της ελευθερίας, δημοτικό τραγούδι, μνημεία, λογοτεχνικά κείμενα).
7. Από τους Οθωμανούς στους Τούρκους (Τοπικοί αυτοπροσδιορισμοί και ετεροπροσδιορισμοί ταυτότητας μέσα από τον Θεσσαλικό τύπο, λογοτεχνικές πηγές, ιστορικά κείμενα εποχής κ.ά.).
8. Λαϊκός πολιτισμός, ανασύσταση της καθημερινότητας μέσα από υλικές και άυλες μαρτυρίες και περιηγητικά κείμενα (ενδυμασία, διατροφή, κατοικία, κοινωνική οργάνωση του χώρου, λαϊκή τέχνη, μύθοι και παραδόσεις, δημοτικό τραγούδι, λατρεία, παραμύθι, χορός, μουσική, τέχνες).
9. Τα θεσσαλικά μνημεία στην εποχή της Επανάστασης και οι περιπέτειές τους (αρχαία κατάλοιπα, βυζαντινά μνημεία, σύγχρονη αρχιτεκτονική).
10. Η θεσσαλική διασπορά και οι μετακινήσεις σε οθωμανικά κέντρα στα χρόνια της επανάστασης.
11. Η Θεσσαλία στη σύγχρονη Ελλάδα- προοπτικές στη διαμόρφωση του «αύριο» της χώρας μας.
Το Συνέδριο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 19, 20 και 21 Νοεμβρίου 2021 στη Λάρισα. Όσες/όσοι ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν εισήγησή τους στο συνέδριο, παρακαλούνται να υποβάλουν περίληψη μέχρι την 20-6-2021 με ηλεκτρονική αποστολή, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το