Τοπικά

Συνέδριο χωροταξίας με φόντο μεγάλες προκλήσεις

 

Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής ύφεσης, δύο χρόνια υγειονομικής περιπέτειας και έναν χρόνο ενεργειακής κρίσης, οι πόλεις και ευρύτερα οι χώροι έχουν ανάγκη από έναν νέο σχεδιασμό.
Σε αυτή την πρόκληση έρχονται να απαντήσουν οι επιστήμονες της χωροταξίας, της πολεοδομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης μέσα από το 6ο πανελλήνιο συνέδριο του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και περιφερειακής Ανάπτυξης που από χθες πραγματοποιείται στον Βόλο.
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν πάνω από 220 εισηγήσεις επιστημόνων.
Ένας εκ των κεντρικών ομιλητών χθες ήταν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Άγγελος Κότιος, ο οποίος παρουσίασε πτυχές του προγράμματος που έχει εκπονήσει και παρουσιάσει στο υπουργείο Ναυτιλίας για την ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου, συμπεριλαμβανομένων και των Βορείων Σποράδων΄
Ο κ. Κότιος ο οποίος δίδαξε για 14 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δήλωσε βαθύτατα συγκινημένος που επέστρεψε στο τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα και στον Βόλο.
«Οι θεματικές του συνεδρίου είναι σύγχρονες και ενδιαφέρουσες επιστρώνοντας στις χρήσεις γης, την περιφερειακή ανάπτυξη, στον πολεοδομικό σχεδιασμό, στα περιβαλλοντικά θέματα. Μάλιστα το συνέδριο είναι ιδιαίτερα επίκαιρο λόγω των περιβαλλοντικών και ενεργειακών προβλημάτων. Θεωρώ πως τα συμπεράσματα θα είναι πολύ γόνιμα και θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές του» τόνισε.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης ανέφερε πως «το συνέδριο της χωροταξίας είναι θεσμός για πάνω από μια δεκαετία και είμαστε χαρούμενοι που διεξάγεται στην πόλη μας. Ζούμε δυστυχώς μια ταραγμένη περίοδο που προβλέπει μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις με την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση να διαδέχονται την πολεμική σύρραξη που μπορεί να κρατήσει κι άλλο στην Ουκρανία. Προερχόμαστε από μια δεκαετή οικονομική ύφεση και μια πανδημία που μας κράτησε μέσα. Όλα αυτά δημιουργούν έναν φόρτο στο ευρύτερο περιβάλλον, όπως είναι το οικονομικό,. Γι’ αυτό και στο συνέδριο συμμετέχουν επιστήμονες που μπορούν να δώσουν λύσεις και προτάσεις για μια διέξοδο σε όλα αυτά τα προβλήματα».
Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Χωροταξίας και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου κ. Δημήτρης Καλλιώρας επισήμανε πως «το πανελλήνιο συνέδριο του Τμήματος χωροταξίας έχει γίνει θεσμός, καθώς διεξάγεται κάθε τρία χρόνια από το 2005 προσελκύοντας το ενδιαφέρον πανεπιστημιακών, ερευνητών, στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δημόσιας διοίκησης και επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Επίσης πολλοί σύνεδροι προέρχονται από άλλες περιοχές».

Ακόμη ανέφερε πως υπάρχει ένα μείγμα κρίσεων που μοιάζει τρομακτικό. «Μετά την κρίση χρέους και την υγειονομική κρίση, έχουμε την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση, ενώ επίκεται και η ενεργειακή κρίση. Η αναγκαιότητα του σχεδιασμού επανέρχεται στο προσκήνιο και μέσα από το συνέδριο ευελπιστώ να υπάρξουν και προτάσεις που θα φτάσουν στους λήπτες αποφάσεων. Επίσης θα συζητηθούν και ζητήματα που έχουν τοπική διάσταση, όπως είναι η χωροθέτηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και οι χρήσεις γης», ανέφερε ο κ. Καλλιώρας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το