Ελλάδα

Συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο- Η κυβέρνηση τρέμει νέο «ναυάγιο» στο Eurogroup

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί στη 1 μετά το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο στη Βουλή με στόχο να ενημερώσει τους υπουργούς για όλες τις τελευταίες εξελίξεις ενόψει και του κρίσιμου Eurogroup. Εκ των πραγμάτων, η συνεδρίαση αποκτά ενδιαφέρον, καθώς γίνεται δυο μέρες πριν τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.
Την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώθηκε το κόμμα και οι βουλευτές, ενώ τώρα είναι ώρα τα κυβερνητικά στελέχη να ενημερωθούν για το πώς θα προσέλθει η κυβέρνηση στο eurogroup.

Επίκληση ακόμα και στα… θεία κάνει η κυβέρνηση για να αποφευχθεί ένα νέο «ναυάγιο» στο eurogroup της Πέμπτης και ξορκίζουν το ενδεχόμενο η διαπραγμάτευση να εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί παρασκηνιακός διπλωματικός «πυρετός» τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Την κατ’ ιδίαν συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ απασχόλησαν τεχνικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αμφότεροι συμφώνησαν πως η λύση βρίσκεται στον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης.

Τσίπρας καλεί Μέρκελ-Μακρόν
Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι τις επόμενες ώρες προγραμματίζεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία – πριν από το eurogroup- τόσο με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στους οποίους και θα μεταφέρει την πρόταση της Αθήνας, καθιστώντας σαφές πως παρότι δεν είναι επιλογή του, αν δε βρεθεί λύση θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο των Βρυξελλών.

Τσίπρας ενημερώνει (και) τους υπουργούς
Ο πρωθυπουργός συγκαλεί στη 1 το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο στη Βουλή.
Εκ των πραγμάτων, η συνεδρίαση αποκτά ενδιαφέρον, καθώς γίνεται δυο μέρες πριν τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. Την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώθηκε το κόμμα και οι βουλευτές, ενώ τώρα είναι ώρα τα κυβερνητικά στελέχη να ενημερωθούν για το πώς θα προσέλθει η κυβέρνηση στο eurogroup.

Στο μικροσκόπιο οι δηλώσεις Κερέ
Τέλος, δεν πέρασαν απαρατήρητες από το Μαξίμου οι δηλώσεις του μέλους της ΕΚΤ Μπ. Κερέ, ο οποίος αποσυνέδεσε τη συζήτηση για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Κυβερνητικές πηγές πάντως σχολίαζαν πως « εμείς θέλουμε να βρεθεί τρόπος που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους» για να προσθέσουν ότι το QE «είναι θέμα νομισματικής πολιτικής».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το