Ελλάδα

Συνεδριάζει στις 15:00 το υπουργικό Συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό

Σήμερα κληρώνει για τον νέο κατώτατο μισθό, καθώς η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, εισηγείται το μεσημέρι στο υπουργικό Συμβούλιο την αύξηση, που θα ισχύσει από την ερχόμενη Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου.

Η αύξηση θα φέρει νέο τοπίο στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα, καθώς θα ωφελήσει περίπου 880.000 μισθωτούς και επιδοτούμενους. Σύμφωνα με την ίδια την κυρία Αχτσιόγλου, περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι θα ωφεληθούν άμεσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ άλλοι 280.000 θα ωφεληθούν από την αύξηση 24 επιδομάτων που συναρτώνται με τον κατώτατο μισθό. Μεταξύ αυτών είναι το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, το επίδομα επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης, το επίδομα διαθεσιμότητας, η αποζημίωση ασκούμενων σπουδαστών κ.ά.

Το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ μετά την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου η κυρία Αχτσιόγλου θα υπογράψει την υπουργική απόφαση για την αύξηση που θα ισχύσει από 1ης Φεβρουαρίου. Βελτίωση άνω του 20% Παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, που είναι σήμερα 586,08 ευρώ μεικτά για άγαμο, νεοπροσλαμβανόμενο χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, θα καταργηθεί ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός για τους νέους έως 25 ετών. Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι νέοι να έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση από όλους τους μισθωτούς, καθώς θα καταγράψουν βελτίωση των εισοδημάτων τους άνω του 20%.

Η συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων θα «καρπωθεί» επίσης την επιδότηση του 50% των εργοδοτικών εισφορών για σύνταξη (6,66% υπέρ ΕΦΚΑ) ως αντιστάθμισμα στην απότομη αύξηση των αποδοχών τους. Όλα τα δεδομένα συγκλίνουν πως η αύξηση «κλειδώνει» στην περιοχή από 8% έως 10%. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσίευσε το Σάββατο πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η αύξηση «κλειδώνει» προς το 8%, με αποτέλεσμα ο νέος κατώτατος να φτάσει στα 633 ευρώ.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το