Τοπικά

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στην ΕΒΟΛ το Δ.Σ. του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων

Σε οριστικοποίηση των προτάσεων που θα κατατεθούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον νέο Συνεταιριστικό Νόμο θα προχωρήσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), σε έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα (11π.μ.) στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟΛ, στον Βόλο. Να αναφερθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες μετά και τη συνάντηση του Δ.Σ. του ΣΑΣΟΕΕ με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη, έγινε επεξεργασία των προτάσεων τόσο από τη νομική υπηρεσία του ΣΑΣΟΕΕ, όσο και από το Προεδρείο αυτού.
Ο κ. Βορίδης ζήτησε να υποβληθούν οι προτάσεις ενόψει της ψήφισης του νέου Συνεταιριστικού νόμου, ο οποίος κατά δέσμευσή του θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του προσεχούς εξαμήνου.

Από την πλευρά του ο ΣΑΣΟΕΕ δίνει μεγάλη βαρύτητα στην όξυνση του φαινομένου της «μαύρης» οικονομίας στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα -λόγω κυρίως των μεγάλων βαρών από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές- καθώς και στις αθρόες ελληνοποιήσεις στην κτηνοτροφία, ελλείψει ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά.
Επίσης, έθεσε υπόψη του κ. Βορίδη και το θέμα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων εστιάζοντας στις υψηλές τιμές των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και της ενέργειας, αλλά και της υψηλής φορολογίας των αγροτών, αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους εκπροσώπους του ΣΑΣΟΕΕ στο θέμα των χρεών που αντιμετωπίζουν αρκετοί συνεταιρισμοί, με τον Σύνδεσμο να ζητάει ταχύτερες διαδικασίες των εκκαθαρίσεων, όρους εξυπηρέτησης των οφειλών στα πρότυπα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και αναστολή των δικαστικών διώξεων όσο διαρκεί η εκκαθάριση.
Να αναφερθεί ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου κ. Νίκ. Πρίντζος σχετικά με το θέμα του νέου Συνεταιριστικού Νόμου, είχε επισημάνει πως «πρέπει να υπάρξει ένα νέο, σωστό θεσμικό πλαίσιο για τον συνεργατισμό και να υπάρξει τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων των συνεταιρισμών που έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση του συνεταιριστικού κινήματος, με αποτέλεσμα να διώκονται άδικα οι συνεταιριστές και τεράστια περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν εθνικό πλούτο να απομειώνονται».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το