Τοπικά

Συνεχίζουν τη ναυτική παράδοση απόφοιτοι του ΓΕΛ Σκιάθου στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

Την οικογενειακή παράδοση της ενασχόλησης με τα ναυτικά επαγγέλματα ως πλοίαρχοι και μηχανικοί σε καράβια θα συνεχίσουν δύο τελειόφοιτοι του Γενικού Λυκείου Σκιάθου, οι οποίοι εισήχθησαν φέτος στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

Η Σκιάθος μπορεί να είναι ένα νησί που δέχεται κάθε χρόνο πολύ μεγάλο ρεύμα τουριστών και πολλοί ντόπιοι δουλεύουν σε τουριστικές επιχειρήσεις, όμως υπάρχουν και οι οικογένειες που αφοσιώθηκαν επαγγελματικά στη θάλασσα. Στη «Θ» μίλησαν τρεις υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων του ΓΕΛ Σκιάθου οι οποίοι πέτυχαν με τη στήριξη των καθηγητών τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το σχολείο είχε και άλλους επιτυχόντες σε ΑΕΙ-ΤΕΙ φέτος.

Ο απόφοιτος πλέον Χρήστος Γεωργόπουλος πέτυχε στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων μηχανικός. «Είναι κάτι που ήθελα και στόχευα. Γεννήθηκα στη θάλασσα, μου αρέσει αυτό το επάγγελμα και θέλω να το ασκήσω γνωρίζοντας βέβαια πως και οι απολαβές του επαγγέλματος είναι ικανοποιητικές. Μάλιστα τις εμπειρίες του επαγγέλματος μου τις μετέφερε ο αδελφός μου, επίσης μηχανικός, που τελείωσε από τη σχολή και τώρα εργάζεται».
Ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως «οι νέοι της Σκιάθου δεν επιλέγουν συνήθως τα ναυτικά επαγγέλματα και στρέφονται περισσότερο στον τουρισμό».

Ο Απόστολος Πρέκας πέτυχε στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού ως πλοίαρχος. «Αγαπώ πολύ αυτό που θα κάνω. Το ήθελα από μικρός να ασχοληθώ με τα καράβια. Ο παππούς μου ήταν μηχανικός στα πλοία και ακολούθησαν τα τρία του εγγόνια. Έχω δύο αδέλφια που είναι ο ένας μηχανικός και ο δεύτερος πλοίαρχος, ενώ ακολουθώ και εγώ ως πλοίαρχος».
Μάλιστα ανέφερε «και τις συμβουλές των αδελφών του για το επάγγελμα αυτό λέγοντας πως πρέπει να είσαι σίγουρος για τον στόχο σου και να προσπαθείς να μην επηρεάζεσαι από το κλίμα που έχει εκεί μέσα».
«Η εικόνα της θάλασσας και των καραβιών μου είναι πολύ οικεία και θέλω να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο, να γνωρίσω όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη και πολιτισμούς» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «αρκετοί νέοι στο νησί λένε ότι, επειδή ζουν στη Σκιάθο, θα πρέπει να ασχολούνται μόνο με τον τουρισμό».

Στην Αρχιτεκτονική Βόλου

Από την πλευρά της η απόφοιτη Ηλιάνα Αρμαμέντου εισήχθη στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Από την Α’ Τάξη Λυκείου μετά από πρόταση καθηγήτριας ξεκίνησα να ασχολούμαι με το σχέδιο, μου άρεσε και αποφάσισα να διεκδικήσω την εισαγωγή μου στην Αρχιτεκτονική. Είναι κάτι που μου αρέσει και περιμένω να ξεκινήσουν τα μαθήματα για να γνωρίσω την επιστήμη».
Για τη ζωή στη Σκιάθο είπε ότι «έχει ευκαιρίες, αλλά και δυσκολίες. Πάντως οι νέοι είναι αρκετοί, διαμένουν στον τόπο τους και ασχολούνται με διάφορα επαγγέλματα περισσότερο σε σχέση με τον τουρισμό».
Η Ηλιάννα εργάστηκε στο αεροδρόμιο, ο Χρήστος σε καραβάκια που κάνουν περιηγήσεις στις Σποράδες και ο Απόστολος στην οικογενειακή τουριστική επιχείρηση.

Φωτό: Στη «Θ» μίλησαν τρεις υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων του ΓΕΛ Σκιάθου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το