Πολιτισμός

Συνεχίζονται οι παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης «Γεύσεις Μαγνησίας» στο Μουσείο της Πόλης

Σήμερα στις 7:00μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείο της Πόλης του Βόλου, στα Παλιά, συνεχίζονται οι «Παράλληλες Εκδηλώσεις» της Έκθεσης «Γεύσεις Μαγνησίας», Όψεις και μνήμες της διατροφής στη Μαγνησία, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου.
Η Διαιτολόγο Σταματίνα Χονδρονικολή, θα αναπτύξει το θέμα: «Η Διατροφή της Σκιάθου στο πέρασμα του Χρόνου».

Ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου, στα πλαίσια της διατήρησης και διάσωσης της Λαογραφικής παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού του κοσμοκαλόγερου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, εδώ και 34 χρόνια προσπαθεί με διάφορες δράσεις, εντός και εκτός Σκιάθου, να αναδείξει και να διασώσει στοιχεία της άυλης και υλικής μας κληρονομιάς.
Η σημερινή εκδήλωση είναι ακόμη μία δράση, με ομιλήτρια την Διαιτολόγο του Κέντρου Υγείας Σκιάθου και μέλους της ΕΛΛΕΤ, Σταματίνα Χονδρονικολή, όπως και η προηγούμενη παρουσίαση που έγινε από τον Σύλλογο Γυναικών Σκιάθου στον Βόλο στις 27 Μαΐου 2017, στα πλαίσια ημερίδας για τον Λαϊκό Πολιτισμό που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και είχε τη στήριξη του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Τότε έγινε η παρουσίαση, με θέμα: «Το χαμαλί της Σκιάθου για γλυκιά διαχρονική ιστορία». Την παρουσίαση έκανε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ζωή Προύσαλη με μεγάλη επιτυχία.

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου στα Παλιά, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης. Από τότε η Έκθεση λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κοινού.
Η Έκθεση συνεχίζει να παρουσιάζεται στο Μουσείο της Πόλης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, και εν τω μεταξύ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο «Παράλληλες εκδηλώσεις» με εξαιρετική επιτυχία, αποσπώντας το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων.

Την Έκθεση υποστηρίζει και η θαυμάσια έκδοση του λευκώματος με τίτλο: «Γεύσεις Μαγνησίας, Όψεις και μνήμες της διατροφής στη Μαγνησία», που αποσπά κολακευτικά σχόλια από το οποίο και αποτελεί την πρώτη έκδοση του νέου εκδοτικού οίκου της Ι.Μ.Δ. «Ιδιόμελον».
Ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1984 με σκοπούς:
• Να ενώσει όλες τις γυναίκες της Σκιάθου και μαζί να εντοπίσουν, να διεκδικήσουν και να λύσουν τα ιδιαίτερα προβλήματά τους, αλλά και να συμβάλλουν στην επίλυση και των γενικότερων τοπικών προβλημάτων.
• Να βοηθήσει στην ανύψωση του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών και γενικότερα των κατοίκων της Σκιάθου.
• Να προωθήσει τη μελέτη, τη διάσωση, την προβολή και αξιοποίηση του τοπικού πολιτισμού (λαϊκή παράδοση, πολιτιστική κληρονομιά, σύγχρονη δημιουργία) καθώς και τη δημιουργία διαύλων σύνδεσης των Σκιαθιτών με το σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Οι παραπάνω στόχοι επιτυγχάνονται με διάφορες ομιλίες και προβολές ταινιών, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, εκδρομές, λειτουργία λαογραφικής έκθεσης, όπου διατίθενται παραδοσιακά χειροποίητα γλυκά, αναβίωση εθίμων. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και η έκδοση βιβλίου και ετήσιων ημερολογίων με λαογραφικό και φυσιολατρικό περιεχόμενο, προπάντων όμως η δημιουργία και διατήρηση χορευτικού συγκροτήματος παραδοσιακών χορών, που δίνει δυναμικά το παρόν του σε εκδηλώσεις τόσο στη Σκιάθο, όσο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Αποτελείται από τμήματα μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και τμήμα ενηλίκων.
Ο Σύλλογος για τις εμφανίσεις του χορευτικού του, διαθέτει βεστιάριο με 110 παραδοσιακές χειροποίητες φορεσιές της τοπικής σκιαθίτικης ενδυμασίας (γυναικεία και αντρική) καθώς και των περιοχών της νησιώτικης και ηπειρωτικής Ελλάδας (Θράκης, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Σίφνου κ.ά.).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το