Τοπικά

Συνεχίζονται οι έρευνες για τη διακίνηση χημικών στον Βόλο

Συνεχίζονται οι έρευνες των τελωνειακών αρχών αναφορικά με μεγάλη ποσότητα χημικών διαλυτών καυσίμων (τολουόλη), που βρέθηκε σε βυτιοφόρο με βουλγαρικές πινακίδες, σταθμευμένο σε πρατήριο καυσίμων του Βόλου.

Δείγματα του χημικού διαλύτη φέρεται να έχουν δοθεί για χημική ανάλυση στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Το τολουόλιο είναι αρωματική οργανική χημική ένωση, που περιέχει άνθρακα και υδρογόνο. Το χημικά καθαρό τολουόλιο, στις κανονικές συνθήκες περιβάλλοντος, δηλαδή σε θερμοκρασία 25 °C και υπό πίεση μιας ατμόσφαιρας είναι διαυγές, δυσδιάλυτο στο νερό και εύφλεκτο υγρό, με έντονη οσμή αποχρωματικού, διαφορετική από τη γλυκιά οσμή του βενζολίου. Είναι αρωματικός υδρογονάνθρακας και χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα ως διαλύτης, καθώς και ως πρόδρομη ύλη για άλλα προϊόντα της χημικής βιομηχανίας.

Ως καύσιμο, σε κινητήρες εσωτερικής καύσης, αποφεύγεται η χρήση του ως προσθετικό – ενισχυτικό βενζίνης, γιατί είναι γνωστό καρκινογόνο και ιδιαίτερα τοξικό για το νευρικό σύστημα.

Πάντως, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πηγές, ο Βούλγαρος οδηγός του βυτιοφόρου φέρεται να αφέθηκε ελεύθερος, αφού ανακρίθηκε από τους τελωνειακούς, ενώ άγνωστη είναι η τύχη του φορτίου. Άγνωστο παραμένει επίσης, αν το βυτιοφόρο θα ξεφόρτωνε το χημικό προϊόν που μετέφερε στο εν λόγω πρατήριο. Σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πληροφορίες, ο πρατηριούχος αρνήθηκε πως το εμπόρευμα προοριζόταν γι’ αυτόν, καθώς εκείνη την ημέρα ανέστειλε τη λειτουργία του πρατηρίου του. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά, όπως, για ποιόν τελικά προοριζόταν το φορτίο των 18 τόνων περίπου;

Μιλώντας χθες στο Ράδιο Ακρόαμα για το ζήτημα η γραμματέας του Συλλόγου Βενζινοπωλών Μαγνησίας Βάσω Κοντοχρήστου επισήμανε μεταξύ άλλων πως πρέπει να διαλευκανθεί η υπόθεση, καθώς το χημικό αυτό κυκλοφορούσε πριν την εισαγωγή του συστήματος εισροών-εκροών, για εύκολο κέρδος. «Όταν ακριβαίνουν τα καύσιμα, τότε πονηρές σκέψεις υπάρχουν», πρόσθεσε η κ. Κοντοχρήστου, για να σημειώσει ότι «το πρατήριο που τυχόν θα χρησιμοποιήσει το εν λόγω χημικό, θα πρέπει είτε να μην έχει σύστημα εισροών-εκροών, είτε αυτό το σύστημα να είναι «σπασμένο». Κάθε φορά που ο ΙΧής ανεφοδιάζει το όχημά του με βενζίνη, να μηδενίζει το κοντέρ, να μετράει τι έκαψε και σε πόσα χιλιόμετρα και να παίρνει απόδειξη».

Ακόμη η κ. Κοντοχρήστου παρότρυνε τους καταναλωτές, να ανεφοδιάζονται με καύσιμα από τα πρατήρια που γνωρίζουν και εμπιστεύονται και όχι από το οποιοδήποτε προσφέρει φθηνότερα καύσιμα.

Όπως δημοσίευσε χθες κατ’ αποκλειστικότητα η «Θ» , οι τελωνειακές αρχές βρίσκονται στα ίχνη κυκλώματος παράνομης διακίνησης μείγματος χημικών (διαλύτες καυσίμων), που φέρεται να δραστηριοποιείται και στον Βόλο.

ΔΗΜΟ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το