Πολιτισμός

Συνεχίζονται σήμερα οι ξεναγήσεις στα εργαστήρια συντήρησης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Πρώτη μέρα χθες της εκδήλωσης με τίτλο «Ανοικτό εργαστήριο συντήρησης» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας με ξεναγήσεις στα εργαστήρια συντήρησης της Εφορείας και τη γνωριμία του κοινού με την εργασία του συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετέχει από χθες στη διήμερη εκδήλωση, η οποία είναι ενταγμένη στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτελεί μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, τον Σύλλογο Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.

Η κ. Αναστασία Ντίνα, προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, τόνισε ότι «σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στο κοινό να εισχωρήσει, να επισκεφτεί και να ξεναγηθεί στα εργαστήριά μας, ώστε να φανεί η αθέατη πλευρά του επαγγέλματος του συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης».
Χθες πραγματοποιήθηκαν ωριαίες ξεναγήσεις και θα συνεχιστούν και σήμερα από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Οι ξεναγήσεις γίνονται ανά ομάδα των πέντε ατόμων, οι οποίοι έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους τις προηγούμενες ημέρες και πραγματοποιούνται στα εργαστήρια συντήρησης λίθινων, μεταλλικών και κεραμικών αντικειμένων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

«Σε αυτές τις ξεναγήσεις το κοινό μαθαίνει το τι γίνεται στα εργαστήρια από τη στιγμή που το αντικείμενο θα φτάσει από τον ανασκαφικό ή οποιονδήποτε άλλον χώρο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάστασή του» σημείωσε η ίδια για να προσθέσει πως «πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές εργασίες που γίνονται πάνω στο πολιτιστικό αγαθό, γιατί εργαζόμαστε για τη διάσωση, την πρόληψη και τη διατήρηση του αντικειμένου με μια σειρά διαδικασιών και μεθοδολογίας».
Η κ. Αναστασία Ντίνα κατέληξε λέγοντας πως η εργασία του συντηρητή με τη διαδικασία και τη μεθοδολογία που ακολουθούνται στα εργαστήρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, διασφαλίζουν τη διατήρηση των αντικειμένων στο μέλλον.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το ειδικευμένο στη συντήρηση προσωπικό αποτελούμενο από τους: Αναστασία Ντίνα, Χαρά Τόπα, Ιωάννης Αγγελής, Μαριάνθη Κυπρίδου, Μανώλης Διονυσίου, Μάνια Μαργαριτώφ, Δημήτρης Παπακυριάκος, Παναγιώτα Ντανοπούλου και Θοδωρής Τσουρτσούλης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το