Πολιτισμός

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το 8ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου

Προχωρούν  προς  την τελική τους ευθεία με εντατικό ρυθμό οι  προετοιμασίες  για τις 8ήμερες εκδηλώσεις  που διοργανώνει  για όγδοη συνεχόμενη χρονιά  από το 2011 ο Κένταυρος. Το 2018 οι δράσεις του φεστιβάλ «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» απλώνονται  στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, την Άνω Γατζέα και Αγία Τριάδα.  Στην περίοδο 5-12 Αυγούστου  ένα πλούσιο  πρόγραμμα δραστηριοτήτων  θα απλωθεί ως επιλογή στους φίλους της προφορικής αφήγησης μύθων και παραμυθιών.

Οι διοργανωτές , Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», ο  Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και η ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ, οργανώνουν το φετινό φεστιβάλ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και  του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού –ΕΟΤ, με την πολύτιμη υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ φροντίζοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες και προσδοκούν  να συναντήσουν ξανά παλιότερους και νεότερους φίλους  των λαϊκών παραμυθιών και ένθερμους θιασώτες των αφηγήσεων, όλων των ηλικιών.

Το κουβάρι του 8ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» θ’ αρχίσει να ξετυλίγεται από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου. Κεντρικό άξονας αποτελούν πάντα οι  αφηγήσεις από παλιούς και νέους αφηγητές και αφηγήτριες, αγγλόφωνες ιστορήσεις από ξένους παραμυθάδες, παραστάσεις αφήγησης με υλικό από τη παγκόσμια παρακαταθήκη των Επών και των Θρύλων, προβολή σπονδυλωτών ταινιών  εμπνευσμένων  από τον κόσμο των λαϊκών παραμυθιών,  ένα αφηγηματικό αφιέρωμα  στο θέμα «Σοφοί-Τρελοί» για το 2018 εμπνεόμενο και αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης. Στο πρόγραμμα των φεστιβαλικών εκδηλώσεων είναι ενταγμένο ήδη από το 2012 το Θερινό Σχολείο Παραμυθιών που και φέτος θα φιλοξενήσει σημαντικούς  πανεπιστημιακούς, παραμυθολόγους και ερευνητές του προφορικού παραμυθιακού και μυθικού λόγου με εισηγήσεις πολύτιμες.

Ενδιαφέρουσα είναι η πρόταση των πέντε εργαστηρίων  από  Έλληνες και ξένους αφηγητές και ειδικούς που προσμένουν να μοιραστούν πολύτιμα μυστικά του κόσμου της αφήγησης μέσα από  τετράωρες  βιωματικές συναντήσεις 20ωρης συνολικά διάρκειας που καλύπτουν μεγάλη γκάμα θεμάτων. Εκθέσεις  δημιουργών με ιδιαίτερες  καλλιτεχνικές εμπνεύσεις , όπως κατασκευές σε ξύλο, ζωγραφική, κόμικς, κεραμικά, χαρτοκατασκευές,  ψηφιδωτά θα φιλοξενηθούν σε Πνευματικά Κέντρα για να παρουσιαστούν στο φιλότεχνο κοινό. Συναξάρια Αγίων της ορθόδοξης θρησκευτικής παράδοσης θα ακουστούν, ενώ σταθμοί του τραίνου, μουσεία, αυλές παλιών παραδοσιακών αρχοντικών, προαύλια εκκλησιών  θα φιλοξενήσουν αφηγήσεις,  και αυλές οικιών, παραδοσιακών ξενώνων, θα αντηχήσουν από ζωντανές μουσικές συνοδεύοντας αφηγήματα.

Το πρόγραμμα θα δημοσιευτεί σύντομα ενώ περισσότερες λεπτομέρειες  μπορεί κανείς να αλιεύσει από το ιστολόγιο του φεστιβάλ paramythiakaimythoitoukentavrou. blogspot.com και σχετικό βίντεο παρουσιάζεται στη διεύθυνση https://youtu.be/Qza1n7Us6e4 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το