Τοπικά

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το αλιευτικό καταφύγιο στον Πλατανιά: “Θα καταστραφεί όλο το Νότιο Πήλιο”

Την αντίδραση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Πλατανιά “Η Σηπιάδα”, προκάλεσε η ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την επικείμενη δημοπράτηση του έργου ολοκλήρωσης του αλιευτικού καταφυγίου. “Είναι γεγονός ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας μισεί το νότιο Πήλιο”, επισημαίνουν τα μέλη του Συλλόγου που υποστηρίζουν ότι το αλιευτικό καταφύγιο, όπως είναι σχεδιασμένο, δεν καταστρέφει τον Πλατανιά αλλά όλο το νότιο Πήλιο.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, η Περιφέρεια μετατρέπει το λιμάνι του Πλατανιά σε αλιευτικό καταφύγιο αποκλειστικά για τους αλιείς, δηλαδή έναν καλά οργανωμένο χώρο για την εκφόρτωση των αλιευμάτων, τον ανεφοδιασμό των σκαφών και γενικότερα την εξυπηρέτηση των αλιέων. “Αυτό σημαίνει ότι ο τουρισμός δεν υπάρχει στο πλάνο της Περιφέρειας. Αυτή τη στιγμή στο νότιο Πήλιο η μόνη σύνδεση που υπάρχει με την Σκιάθο είναι μέσω Πλατανιά με το πλοίο Elizabeth. Με την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου η σύνδεση αυτή κόβεται όπως και οποιαδήποτε άλλη σύνδεση διότι η δίοδος των σκαφών στο λιμάνι είναι σχεδιασμένη για γρι-γρι και όχι για πολύ μεγάλα σκάφη-τουριστικά. Τα μεγάλα σκάφη δεν μπορούν να κάνουν εύκολα ελιγμό για να μπουν στο λιμάνι και πολύ περισσότερο να βγουν. Δυστυχώς αυτό θα είναι πολύ μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό.

Τα μέλη του Συλλόγου προειδοποιούν ότι η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου θα βάλει τέλος στη σύνδεση με τις Σποράδες.  “Φανταζόμαστε ότι το νότιο Πήλιο δεν το απασχολεί ιδιαίτερα ο εκσυγχρονισμός των αλιέων αλλά ο τουρισμός. Το νότιο Πηλιο πρέπει να καταλάβει ότι οι αντιδράσεις δεν είναι διότι δεν θέλουμε λιμάνι στον Πλατανιά. Θέλουμε λιμάνι που θα ενισχύσει τον τουρισμό όχι μόνο τους αλιείας. Πρέπει να καταλάβει το Νότιο Πήλιο ότι οι αντιδράσεις είναι από τους επαγγελματίες του τουρισμού και όχι από οικολόγους όπως θέλει να το παρουσιάζει η Περιφέρεια επειδή έτσι τη βολεύει. Το μόνο που ενδιαφέρει την Περιφέρεια είναι να δείχνει ότι κάνει έργα για της πολιτικές της σκοπιμότητες, για τους ψήφους. Το αν αυτά τα έργα θα λειτουργήσουν δεν την αφορά. Το ότι θα πεταχτούν τόσα χρήματα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ούτε αυτό την αφορά. Το ότι το νότιο Πήλιο ονειρεύεται σύνδεση με Σποράδες και θα χαθεί και η μοναδική που υπάρχει ούτε αυτό τους ενδιαφέρει. Εμάς όμως σαν επαγγελματίες του τουρισμού μας ενδιαφέρει.

Επίσης το χωριό χωρίζεται από το ποτάμι το χαλορεμα. Στη ρεαλιστική φωτογραφία δεν το βλέπουμε, έχει εξαφανιστεί. Το ποτάμι δεν είναι οριοθετημένο. Πως θα γίνει ένα τόσο μεγάλο έργο σε ένα ποτάμι που δεν είναι οριοθετημένο; Θέλουν να γίνει ο Πλατανιάς η νέα Μάντρα. Τα προβλήματα είναι πολλά πριν ακόμη ξεκινήσει το έργο. Η μελέτη του έργου είναι μια ξεπερασμένη και αναχρονιστική μελέτη. Οι κατασκεύες αυτές γινόταν πριν πενήντα χρόνια. Η περιφέρεια πρέπει να καταλάβει ότι ο κόσμος πάει μπροστά, ότι οι κοινωνίες εξελίσσονται και ότι κάνουμε έργα σύγχρονα και πρωτοποριακά. «Αυτό βρήκαμε, αυτό κάνουμε» δεν είναι σοβαρή πολιτική θέση”, καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το