Τοπικά

Συνεχίζεται η συνεργασία του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου με τον καθηγητή Κοινωνιολογίας Νίκο Αλεξίου

Ο Νίκος Αλεξίου δεν ξεχνά τη γενέθλια πόλη, αλλά και το 30ό Δημοτικό Σχολείο, με το οποίο συνεργάζεται σε διάφορα επίπεδα. Μέσα από αυτή τη συνεργασία έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές του σχολείου να παρακολουθήσουν πρώτοι στην Ελλάδα τη νέα έκθεση του Αρχείου Προφορικής Ιστορίας των Ελλήνων της Νέας Υόρκης και του Μουσείου Ελληνισμού που ονομάζεται «Ζωογόνος Τέχνη: 9 Γυναίκες Καλλιτέχνες της Διασποράς».
Διευθυντής του Αρχείου, το οποίο έχει επωμισθεί το δύσκολο έργο της καταγραφής της προφορικής και όχι μόνο κληρονομιάς της ομογένειας, είναι ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Queens College της Νέας Υόρκης κ. Νίκος Αλεξίου, που σε συνεργασία με την έφορο τέχνης Φανή Αποστόλου προετοίμασαν την έκθεση. Η έκθεση «Ζωογόνος Τέχνη: 9 Γυναίκες Καλλιτέχνες της Διασποράς», η οποία περιλαμβάνει τα έργα των Αφροδίτη Νάβαμπ, Δέσπω Μαγκώνη, Δέσποινα Κωνσταντινίδη, Ελένη Νταφερέρα, Ελένη Γιαννοπούλου, Εοζέν Αγκοπιάν, Μόρφη Γκίκα, Νικόλ Οικονομίδη και Σοφία Βάρη, έκανε τον γύρο του κόσμου και είναι εφικτό πλέον να την παρακολουθήσουν εκατομμύρια Έλληνες και φιλέλληνες από κάθε σημείο του πλανήτη.

Τα έργα που εκτίθενται, τα οποία δημιουργήθηκαν με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, αλλά και ως «απάντηση» στις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω του ιού, αντικατοπτρίζουν τις εμπειρίες από τη ζωή των Ελληνίδων της Διασποράς, καθώς και την εμπειρία της μητρότητας ως μια ευρύτερη έννοια που περιλαμβάνει όλες τις γυναίκες που υποστήριξαν τα όνειρα, τα οράματα και τους στόχους τους, διαμόρφωσαν συνδέσεις με τις ρίζες μας, και μέσα από τις δημιουργίες τους ενσαρκώνουν τις αληθινές έννοιες της «αγάπης» και της «οικογένειας». Κάθε έργο επικοινωνεί με το άλλο, βρίσκονται σε διάλογο μεταξύ τους και όλα μαζί συλλογικά προσπαθούν να συνδεθούν με τους θεατές, να τους γεμίσει με ελπίδα και με νοσταλγικά αισθήματα για όλες εκείνες τις βαθιές, ειλικρινείς και ψυχικές συνδέσεις που κάνουν τη ζωή ουσιαστική.
Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει την έκθεση ψηφιακά, καθώς και τις σημειώσεις και τα βιογραφικά των συντελεστών στη διεύθυνση: https://issuu.com/peri-technes-pubs/docs/exhibition_catalogue_final.
Περισσότερα για το Αρχείο Προφορικής Ιστορίας των Ελλήνων της Νέας Υόρκης και του Μουσείου Ελληνισμού στη διεύθυνση: https://hapsoc.org/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το