Τοπικά

Συνεχίζεται η εκφόρτωση 70 αμερικανικών ελικοπτέρων στο λιμάνι του Βόλου

Το δρόμο για τη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας έχουν πάρει τα 70 ελικόπτερα τύπου «OH-58D Kiowa Warrior» του αμερικανικού στρατού που θα ενταχθούν στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Χτες (16/5) άρχισε στο λιμάνι του Βόλου η εκφόρτωση των ελικοπτέρων τα οποία μεταφέρθηκαν με το πλοίο «Ocean Giant» από τις ΗΠΑ, προκειμένου να μεταφερθούν στη βάση ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

Η διαδικασία της εκφόρτωσης των ελικοπτέρων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Κυριακή προκειμένου στη συνέχεια να αποπλεύσει το πλοίο. Τα έξι από τα ελικόπτερα βρίσκονται σε πτητική κατάσταση και θα πετάξουν αμέσως για το Στεφανοβίκειο. Τα υπόλοιπα άρχισαν από χτες να φορτώνονται σε νταλίκες για να μεταφερθούν οδικώς στο 307 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης στο Στεφανοβίκειο όπου θα ακολουθήσει η συναρμολόγησή τους από το προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού.

Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, η επίσημη τελετή παραλαβής των ελικοπτέρων αναμένεται να γίνει στα μέσα Ιουνίου. Η Ελλάδα απέκτησε από τον αμερικανικό στρατό τα 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior, έναντι 44,15 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες- τα 36 από τα ελικόπτερα είναι επιχειρησιακά και τα 24 εκπαιδευτικά ενώ τα υπόλοιπα 10 είναι για ανταλλακτικά.

Τα ελικόπτερα αναμένεται να ενισχύσουν την άμυνα τόσο του Έβρου όσο και των νησιών του Αιγαίου. Aπό αυτά ένας αριθμός βρίσκεται σε πτητική κατάσταση, μπορούν δηλαδή να εκτελέσουν άμεσα αποστολές και να αναλάβουν δράση ενώ τα υπόλοιπα θα πρέπει να περάσουν από διαδικασίες συντήρησης προκειμένου να καταστούν λειτουργικά και να είναι επιχειρησιακά έτοιμα.

Τα ελικόπτερα θεωρείται πως προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες και θα έχουν κρίσιμο ρόλο στον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας αφού έχουν την ικανότητα να επιχειρούν ημέρα και νύχτα χάρη στο σύγχρονο σύστημα Mast Mounted Sight (υψηλής ανάλυσης κάμερα και αισθητήρες θερμικής απεικόνισης) που φέρουν πάνω από τους έλικες.

Σύμφωνα με ειδικούς το σύστημα ΜΜS διευκολύνει την ορατότητα και την πτήση υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, βοηθάει στην ακριβή σκόπευση με τη χρήση λέιζερ και δίνει τη δυνατότητα στους χειριστές των ελικοπτέρων να στοχεύουν και να παρατηρούν παραμένοντας αθέατα. Τα ελικόπτερα Κiowa warrior που προμηθεύτηκε η Αεροπορία Στρατού έχουν κατασκευαστεί από το 1991 έως το 2011 με το μεγαλύτερο μέρος τους να είναι από το 1995 – 1998, ενώ έχουν κατά μέσο όρο 5.800 ώρες πτήσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το