Τοπικά

Συνεχείς οι έλεγχοι των εφοριακών στη Μαγνησία – Έβαλαν λουκέτο σε πρατήριο καυσίμων και πρόστιμο σε ξενοδοχείο

Λουκέτο σε πρατήριο καυσίμων στον Βόλο και χρηματική ποινή σε ξενοδοχειακή μονάδα επέβαλαν χθες οι ελεγκτές της Εφορίας, στο πλαίσιο των ελέγχων για έκδοση φορολογικών στοιχείων, που συνεχίζονται.
Ο έλεγχος στο πρατήριο υγρών καυσίμων είχε γίνει προ ημερών από ελεγκτές της Υπηρεσίας Ερευνών Διασφάλισης Εσόδων (ΥΕΔΕ) Θεσσαλονίκης και επιβλήθηκε λουκέτο (σφράγισμα των αντλιών), το οποίο τοποθέτησαν χθες εφοριακοί από τη Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Βόλου. Το συγκεκριμένο πρατήριο δεν είχε εκδώσει πολλές αποδείξεις με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 500 ευρώ. Το λουκέτο είναι για ένα 48ωρο σύμφωνα με τον Νόμο.

Παράλληλα επιβλήθηκε χρηματική ποινή σε ξενοδοχειακή μονάδα του Βόλου, πάλι μετά από έλεγχο της ΥΕΔΕ Θεσσαλονίκης, καθώς στις εν λόγω επιχειρήσεις δεν μπορεί να μπει λουκέτο.
Επίσης για φορολογικές παραβάσεις σφραγίστηκε προχθές γνωστό κέντρο διασκέδασης της περιοχής των Τρικάλων. Σε αιφνιδιαστικό έλεγχο της Εφορίας κατά τη διάρκεια μεγάλης μουσικής εκδήλωσης προ ημερών, διαπιστώθηκαν και βεβαιώθηκαν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις. Επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές και το σφράγισμα του κέντρου για ένα 48ωρο.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν όλες οι ελεγκτικές μονάδες από την ΑΑΔΕ, οι ελεγκτές μπορούν να βάλουν λουκέτο από 48 ώρες έως και για έναν μήνα στις επιχειρήσεις, που δεν εκδίδουν αποδείξεις ή παρεμποδίζουν τον έλεγχο.

Στις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις ιατρείων, κλινικών, γηροκομείων, ξενοδοχείων, οι ελεγκτές επιβάλλουν χρηματικά πρόστιμα από 1.000-5.000 ευρώ.
Ειδικότερα μπαίνει λουκέτο:
– Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
– Για 96 ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστωθεί για δεύτερη (μετά δηλαδή την επιβολή λουκέτου 48 ωρών) στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
– Για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
– Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια κάθε είδους επιτόπιου φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία της σχετικής επιχείρησης.
– Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή σπάσιμο της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.
– Τυχόν αλλαγή στη νομική μορφή ή στο πρόσωπο του φορέα της επιχείρησης ή η διακοπή της επιχείρησης από τον χρόνο διαπίστωσης μέχρι τον χρόνο της εκτέλεσης της απόφασης ή της πράξης αναστολής λειτουργίας, δεν εμποδίζει την επιβολή και την εκτέλεσή τους, εφόσον στον ίδιο χώρο δραστηριοποιείται επιχείρηση με ίδιο ή παραπλήσιο αντικείμενο εργασιών ή σε αυτήν συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στη διοίκηση, στον έλεγχο ή στο κεφάλαιο ένα ή περισσότερα από τα αρχικά μέλη του φορέα ή συνδεόμενα με αυτούς πρόσωπα.
– Στις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις ιατρείων, κλινικών, γηροκομείων αλλά μόνο χρηματικό πρόστιμο:
* Από 1.000 έως 1.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν απλογραφικό σύστημα και από 2.000 έως δύο 2.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
* Από 2.501 έως 3.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν απλογραφικό σύστημα και από 3.501 έως 5.000 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το