Πολιτισμός

Συνέχεια των προβολών στο Μεταξουργείο και το Αχίλλειο με την ταινία «Γλυκιά πατρίδα»

Με την ταινία «Γλυκιά πατρίδα» σε σκηνοθεσία Γουόρικ Θόρντον συνεχίζονται οι προβολές της κινηματογραφικής κοινότητας του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου. Η ταινία θα προβληθεί σήμερα Παρασκευή 10 Ιανουαρίου στο Μεταξουργείο στη Ν. Ιωνία και τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στο Αχίλλειο. Ώρα έναρξης 21.30.

«Γλυκιά πατρίδα» – «Sweet country», σκηνοθεσία: Γουόρικ Θόρντον, σενάριο: Ντέιβιντ Τράντερ, Στίβεν ΜακΓκρέγκορ, φωτογραφία: Γουόρικ Θόρντον, μοντάζ: Νικ Μέγιερς, πρωταγωνιστούν: Σαμ Νιλ, Μπράιαν Μπράουν, διάρκεια: 113 λεπτά.
Με αφετηρία αληθινά περιστατικά που συγκλόνισαν την Αυστραλία της δεκαετίας του 1920, ο Γουόρικ Θόρντον συνθέτει ένα μοντέρνο, απόλυτα επίκαιρο ύμνο στην ανθρωπιά και την ελευθερία και ταυτόχρονα αιχμηρή καταγγελία απέναντι στη βία κάθε μορφής εξουσίας.

Δεύτερη ταινία μυθοπλασίας του Γουόρικ Θόρντον μετά το βραβευμένο με Χρυσή Κάμερα στις Κάννες «Samson and Delilah» του 2009, η «Γλυκιά πατρίδα» εμπνέεται και αυτή, σχεδόν όπως όλο το έργο (μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, συμμετοχές σε σπονδυλωτά φιλμ) του 48χρονου Αυστραλού, από μια αληθινή ιστορία της πατρίδας του. Εκείνη του Αβορίγινα Γουιλαμπέρτα Τζακ, που τη δεκαετία του 1920 συνελήφθη και δικάστηκε για τον φόνο ενός λευκού στην Κεντρική Αυστραλία.
Οι σεναριογράφοι Στίβεν ΜακΓκρέγκορ και Ντέιβιντ Τράντερ, λοιπόν, μας μεταφέρουν στην αυστραλιανή έρημο των αρχών του προηγούμενου αιώνα, όπου η κυριαρχία του βρετανικού στέμματος έχει εγκαθιδρυθεί καταπατώντας τη γη των αυτοχθόνων. Οι περισσότεροι δουλεύουν σαν σκλάβοι για τους αγγλόφωνους λευκούς κτηματίες, ενώ ο ιεροκήρυκας Φρεντ Σμιθ προσπαθεί να συμπεριφερθεί όσο πιο ανθρώπινα γίνεται στον Αβορίγινα Σαμ και στη γυναίκα του, τους οποίους έχει στη δούλεψή του. Όταν ο βετεράνος πολέμου Χάρι Μαρτς εγκαθίσταται κοντά τους, ο Σμιθ τους στέλνει για λίγο στο αγρόκτημά του για να τον βοηθήσουν, εκείνος όμως τους συμπεριφέρεται αυταρχικά και βίαια, βιάζοντας μάλιστα τη γυναίκα του Σαμ.

Ο ρεαλιστικός τρόπος με τον οποίο ο Θόρντον αναβιώνει μια καινούργια Άγρια Δύση και μια καθημερινότητα ταξικής και φυλετικής ανισότητας στην άλλη άκρη του παγκόσμιου χάρτη, διαθέτει καίρια, ωμή λιτότητα (χαρακτηριστική η απουσία συνοδευτικής μουσικής). Η κινηματογραφική λογική του όμως προχωρεί βαθύτερα.
Όταν η συμπεριφορά του Μαρτς φτάνει στα – αδικαιολόγητα – άκρα, καθώς πιστεύει πως ο Σαμ κρύβει τον νεαρό Αβορίγινα Φίλομακ, τον οποίο θέλει να τιμωρήσει παραδειγματικά, ο μεσήλικος ιθαγενής δεν έχει πολλές επιλογές. Αμυνόμενος, θα πυροβολήσει τον Μαρτς και κατόπιν θα τραπεί σε φυγή με τη γυναίκα του, έχοντας στο κατόπι του ένα έφιππο απόσπασμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το