Πολιτισμός

Συνέχεια των προβολών σε Μεταξουργείο-Αχίλλειο με την ταινία «Η σωτηρία της ψυχής»

Με την ταινία «Η σωτηρία της ψυχής» σε σκηνοθεσία Σουμπασίς Μπουτιανί συνεχίζονται οι προβολές της κινηματογραφικής κοινότητας του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου. Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στο Μεταξουργείο στη Ν. Ιωνία και τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στο Αχίλλειο. Ώρα έναρξης 21.30.

«Η σωτηρία της ψυχής» – «Hotel Salvation», Ινδία, 2016, σκηνοθεσία: Σουμπασίς Μπουτιανί, σενάριο: Σουμπασίς Μπουτιανί, φωτογραφία: Ντέιβιντ Χούγιλερ, Μάικλ ΜακΣουίνι, μοντάζ: Μανάς Μιτάλ, μουσική: Ταντζάρ Τζουνάιντ, πρωταγωνιστούν: Αντίλ Χουσέιν, Λαλίτ Μπελ, Γκιταντζάλι Κουλκάρνι, διάρκεια 102 λεπτά.
Ένας ηλικιωμένος Ινδός αποφασίζει ξαφνικά να εγκαταλείψει το σπίτι του και να ταξιδέψει μαζί με τον γιο του στο μυθικό Βαρανάσι προκειμένου να αφήσει στην ιερή αυτή πόλη την τελευταία του πνοή.

Ο 77χρονος Daya βλέπει ένα περίεργο όνειρο που τον κάνει να πιστέψει ότι πλησιάζει το τέλος του. Πιστός Ινδουιστής, εκφράζει την επιθυμία να πεθάνει στην ιερή πόλη Βαρανάσι, στις όχθες του ποταμού Γάγγη. Ο γιος του, Rajiv, ένας μεσήλικας επιχειρηματίας, παρότι δεν έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον πατέρα του, αποφασίζει να τον συνοδέψει.
Εκεί βρίσκουν καταφύγιο σε ένα «ξενοδοχείο», ένα μισοερειπωμένο κτίριο, στο οποίο ένας ιερέας υποδέχεται, με το αζημίωτο φυσικά, τους ηλικιωμένους που φτάνουν στην πόλη για να πετύχουν τη σωτηρία της ψυχής τους.
Το φιλμ, έχοντας ως επίκεντρο το αληθινό έθιμο αυτών των «ξενοδοχείων» στο Βαρανάσι, μας διηγείται μια γλυκόπικρη ιστορία για τη σχέση ενός πατέρα με τον γιο, αλλά και τη σχέση τους με τον θάνατο.

Ο δημιουργός Shubhashish Bhutiani επιτυγχάνει μια αξιοζήλευτη ατμόσφαιρα, χρησιμοποιώντας το μαύρο θέμα του θανάτου μονάχα ως καταλύτη της πλοκής, με αποτέλεσμα το ύφος της ταινίας να μη γίνεται ποτέ ιδιαίτερα βαρύ ή μελοδραματικό και το χιούμορ, άλλες φορές πικρό και άλλες γλυκό, να έχει θέση παντού, σατιρίζοντας με μεγάλη επιτυχία ακόμα και τη θρησκεία.
Οι σχέσεις πατέρα και γιου δεν ήταν ποτέ καλές, στοιχείο που δυστυχώς δεν αναπτύσσεται όσο ολοκληρωμένα θα θέλαμε, όμως αυτή την περίοδο που βρίσκονται απομονωμένοι στο ξενοδοχείο, θα τους δώσει την ευκαιρία να μιλήσουν έξω από τα δόντια, χωρίς καν να χρειάζεται να συμφωνούν ή να λύσουν τις διαφορές τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το