Πολιτισμός

Συναυλία με ύμνους της Παναγίας το ερχόμενο Σάββατο στο Terminal του λιμένα Βόλου

Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση και διάδοση του Πολιτιστικού Αποθέματος», σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και την «Φωτογραφική Ομάδα του Αργύρη Ζαφειρίδη», λειτουργούν βιωματική έκθεση φωτογραφίας στον νέο επιβατηγό σταθμό στον λιμένα του Βόλου από τις 5 Ιουνίου 2018.
Η δραστηριότητα αυτή, αποτέλεσε μια επιπλέον «προκαταρκτική εκδήλωση» της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο 2018», και εντάσσεται στο Θεματικό έτος του φορέα με τίτλο: «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές». Φιλοξενεί δε φωτογραφίες από τεχνίτες, εργαστήρια και αντικείμενα που παράγονται, και είναι έργα φωτογράφων από διάφορες χώρες, εκτός της Ελλάδος, όπως από την Σουηδία, Ρουμανία, Τουρκία, Λίβανο, Αίγυπτο, Κένυα και την μακρινή Γουατεμάλα.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, παρουσιάζονται «Παράλληλες εκδηλώσεις», και ήδη έχουν διοργανωθεί σεμινάρια, στα οποία ντόπιοι τεχνίτες και καλλιτέχνες έδειξαν πως παράγονται τα έργα τους.
Άλλη παράλληλη εκδήλωση διοργανώθηκε την 16η Ιουλίου 2018, που είχε τίτλο: «Προσεγγίζοντας τις παραδοσιακές Τέχνες με την Φωτογραφία», όπου παρουσίασαν έργα του οι Βασίλης Βούλγαρης, Ευρυδίκη Αρκουδογιάννη, Μ. Λαλαούνη και Λ. Μουχτάρη.

«Συναυλία με ύμνους της Παναγίας» είναι η νέα παράλληλη εκδήλωση, με τον Βυζαντινό Χορό Ψαλτριών «ΑΙ ΑΔΟΥΣΑΙ» υπό την διεύθυνση της Σέβης Μαζέρα και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Αυγούστου 2018 και ώρα 20.30, στον νέο επιβατηγό σταθμό Λιμένα Βόλου (TERMINAL).
Ο μοναδικός Χορός Ψαλτριών «ΑΙ ΑΔΟΥΣΑΙ», υπό τη χοραρχία της Δρ. Σέβης Μαζέρα, θα παρουσιάσει συναυλία με Ύμνους στην Υπεραγία Θεοτόκο και άλλους, επιλεγμένους από την εκκλησιαστική υμνογραφία, μέσα στο πνεύμα των ημερών, των Παρακλήσεων δηλαδή προς την Θεοτόκο, εν όψει της εορτής της Κοιμήσεώς Της, του Πάσχα του καλοκαιριού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον νέο επιβατηγό σταθμό του Λιμένα Βόλου (TERMINAL). Η συναυλία είναι ακόμη μια προσφορά του φορέα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», του Οργανισμού Λιμένος Βόλου και της «Φωτογραφικής Ομάδας του Αργύρη Ζαφειρίδη» με είσοδος ελεύθερη.

Χορός Ψαλτριών «Aι Άδουσαι»
Ο Χορός Ψαλτριών «Aι Άδουσαι», ιδρύθηκε στο Βόλο τον Νοέμβριο του 2012 από την Σέβη Μαζέρα, Μουσικολόγο, διδάκτορα Βυζαντινής Μουσικολογίας (Ομότ. καθ. Γρ. Στάθης Ε.Κ.Π. ΑΘΗΝΩΝ), Πιανίστα και Διπλωματούχο Βυζαντινής – Εκκλησιαστικής Μουσικής (μαθήτρια του αείμνηστου Εμμ. Χατζημάρκου). Η χορωδία απαρτίζεται από καλλίφωνες ψάλτριες που έχουν φοιτήσει στην Τέχνη της Ψαλτικής.
«Βασικό κίνητρο για τη δημιουργία του γυναικείου Χορού ‘ΑΔΟΥΣΑΙ’, στάθηκε η ανάγκη για την από κοινού έκφραση της ψαλτικής γνώσης, καθώς για την ενδελεχέστερη σπουδή των εκκλησιαστικών μελοποιημάτων. Η σπουδαιότητα του εγχειρήματος έγκειται στο ότι πρόκειται για γυναικείο Χορό ο οποίος μέσα από την γνώση της Ψαλτικής Τέχνης στοχεύει στην ορθή ερμηνεία και απόδοση των ψαλτικών συνθέσεων. Κύριοι σκοποί του Χορού είναι η έρευνα, η σπουδή και η παρουσίαση στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, συνθέσεων βυζαντινών, μεταβυζαντινών και σύγχρονων μελουργών του αυθεντικού Ορθόδοξου Εκκλησιαστικού Μέλους. Στο ρεπερτόριο του Χορού περιλαμβάνονται συνθέσεις από τον 12ο και έως τον 21ο αιώνες. Μετά από πρόσκληση επίσημων Εκκλησιαστικών και Πολιτιστικών φορέων έχει λάβει μέρος σε χορωδιακά φεστιβάλ και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει παρουσιάσει αφιερωματικές συναυλίες με θέμα την «Θάλασσα στην Υμνογραφία», «Ύμνους: για την Παναγία, των Χριστουγέννων, του Πάσχα και πολλών άλλων μεγάλων εορτών της Ινδίκτου». Έχει επανειλημμένως προσκληθεί για την τέλεση Ιερών Ακολουθιών (Εσπερινός, Όρθρος και Θεία Λειτουργία) συχνά χοροστατούντων των Επισκόπων των αντίστοιχων μητροπόλεων. Ο Χορός είναι ήδη πολύ γνωστός και για την αδιάλειπτη τέλεση των Ακολουθιών των ‘Χαιρετισμών εις την Υπεραγία Θεοτόκο’ καθώς και για αυτή της Μ. Τρίτης στην οποία περιλαμβάνονται ύμνοι της πολύ γνωστής μελουργού του 9ου αιώνα της οσίας Κασσίας Μοναχής.»

Σέβη Μαζέρα
Η Σέβη Μαζέρα, γεννήθηκε στο Βόλο. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και Διδάκτωρ Βυζαντινής Μουσικολογίας του Ε.Κ.Π. Αθηνών με επιβλέποντα καθηγητή τον Γρηγόριο Θ. Στάθη. Η διατριβή της ‘Τα Μεγαλυνάρια Θεοτοκία της Ψαλτικής Τέχνης’ εκδόθηκε ως αρ. 16 της σειράς Μελέται του ΙΒΜ. Διδάσκει στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία ‘Βελλάς’ Ιωαννίνων. Διπλωματούχος πιάνου, βυζαντινής μουσικής και πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών (Αρμονίας, Αντίστιξης, και Φούγκας). Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αμερική, Αγγλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Γερμανία και Αίγυπτο). Σαν σολίστ έχει συμπράξει με ορχήστρες σε αφιερώματα κυρίως ελλήνων αλλά και ξένων συνθετών. Είναι ιδρυτικό μέλος τού Μουσικού Συνόλου Ίαμβος, και συνεργάζεται με διεθνούς φήμης σολίστες σε ρεσιτάλ μουσικής δωματίου. Εργάστηκε στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου και διετέλεσε υπεύθυνη της σχολής πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Αλμυρό. Είναι καθηγήτρια μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από το 1997.Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, και οι συμμετοχές της ως εισηγήτριας σε Διεθνή Συνέδρια (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Τουρκία κ.α.), αφορούν κυρίως στις Διδακτικές Μεθόδους της Ψαλτικής Τέχνης, καθώς και στον τομέα της Συγκριτικής και Ιστορικής μουσικολογίας . Διδάσκει Βυζαντινή Μουσική στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το