Πολιτισμός

Συναυλία με τον Γερμανό πιανίστα Ράινχολντ Φριντλ και τον Βολιώτη συνθέτη Κωστή Δρυγιανάκη

Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ορθόδοξη Μαρτυρία» της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού έχει τη χαρά να διοργανώνει, αύριο Δευτέρα 12 Ιουλίου και ώρα 21.30, συναυλία με τον γνωστό Γερμανό πιανίστα και συνθέτη Ράινχολντ Φριντλ (πιάνο) και τον Βολιώτη συνθέτη Κωστή Δρυγιανάκη (ζωντανά ηλεκτρονικά), που παρουσιάζουν υλικό από την επερχόμενη συνεργασία τους. Η συναυλία θα δοθεί στο προαύλιο του Συνεδριακού Κέντρου «Θεσσαλία» στα Μελισσιάτικα του Βόλου και θα αποτελείται αποκλειστικά από ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, ο Ράινχολντ Φριντλ θα παρουσιάσει ένα εισαγωγικό κομμάτι σόλο με τις περίφημες τεχνικές του στο εσωτερικό του πιάνου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ο Ράινχολντ Φριντλ γεννήθηκε το 1964. Σπούδασε σύνθεση και πιάνο με τον Βίτολντ Σαλόνεκ, τον Μάριο Μπερτοντσίνι, τον Άλαν Μαρκς και τον Ανεξάντερ φον Σλίπενμπαχ. Σπούδασε επίσης μαθηματικά στη Στουτγάρδη και το Βερολίνο και έκανε το διδακτορικό του σχετικά με τις υπολογιστικές μεθόδους στη μουσική με έμφαση στο έργο του Ιάννη Ξενάκη, στο Λονδίνο. Είναι η ψυχή των συγκροτημάτων Zeitkratzer («Γραντζουνιά στον χρόνο») και Piano inside out («Πιάνο μέσα έξω»), που έχουν δεχτεί εξαιρετικά εγκωμιαστικές κριτικές στον χώρο της σύγχρονης μουσικής. Είναι γνωστός για τις ριζοσπαστικές του προσεγγίσεις στη μουσική και ιδιαίτερα για τη χρήση «επαυξημένων τεχνικών» (extended techniques) στο εσωτερικό του πιάνου. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και υποτροφίες, καθώς και παραγγελίες έργων και έχει εκδώσει πάνω από εκατό δίσκους ως συνθέτης και ως ερμηνευτής. Ανάμεσα στις συνεργασίες του, αξίζει να σημειώσει κανείς ονόματα όπως ο Λου Ριντ, ο Λι Ρενάλντο, ο Αλβίν Λουσιέ, η Λόρι Άντερσον, ο Μασάμι Ακίτα «Μέρτσμπω», ο Κέιτζι Χάινο κ.ά. Έχει επίσης διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια ως επισκέπτης καθηγητής, ενώ σήμερα ζει στη Βιέννη και το Βερολίνο.

Ο Κωστής Δρυγιανάκης γεννήθηκε στον Βόλο το 1965. Σπούδασε Φυσική (Α.Π.Θ.) και Κοινωνική Ανθρωπολογία (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), ενώ στη μουσική είναι πρακτικά αυτοδίδακτος. Είναι δραστήριος ως συνθέτης και ως παραγωγός δίσκων από τη δημιουργία του σχήματος Οπτική Μουσική (1984 – 1998) και έχει στο ενεργητικό του έναν ικανό αριθμό δισκογραφικών εκδόσεων, τόσο στον χώρο της πειραματικής ηλεκτροακουστικής μουσικής, όσο και σε αυτόν της μουσικής εθνογραφίας. Ανάμεσα στις συνεργασίες του, θα πρέπει να αναφερθούν ο Νίκος Βελιώτης, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Έκτορας Μαυρίδης, ο Ρος Ντέιλυ, οι Θανάσης Χονδρός και Αλεξάνδρα Κατσιάνη, ο Σπύρος Βραχωρίτης, ο Θάνος Κόης, ο Ματ Άτκινς, αλλά και Βολιώτες (Κώστας Παντόπουλος, Κώστας Ανέστης, Ιωάννα Τουλούπη κ.ά.), όπως και η συμμετοχή του στον Τομέα Ψαλτικής και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και στην Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου. Η μουσική του «χρησιμοποιώντας ανορθόδοξες σχέσεις σύνθεσης, ηχογράφησης και ανασύνθεσης, αξιοποιεί και τιθασεύει την τυχαιότητα και τον αυτοσχεδιασμό, ισορροπεί μεταξύ ατμοσφαιρικότητας και έκπληξης και αναζητεί χωρίς να λησμονεί τον συναισθηματικό της τόπο».
Ο Ράινχολντ και ο Κωστής συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη πριν μερικά χρόνια και άρχισαν να ανταλλάσσουν ηχογραφήσεις. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Ράινχολντ είχε την ευκαιρία να ξαναψάξει τη συλλογή των δίσκων του και ενθουσιάστηκε με τις τελευταίες κυκλοφορίες του Κωστή. Προέκυψε αμέσως σχέδιο για συνεργασία που τίθεται σε τροχιά στον Βόλο ήδη αυτό το καλοκαίρι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το