Πολιτισμός

Συναυλία από το κιθαριστικό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Βόλου

Αύριο Τετάρτη 3 Μαΐου 2017 και ώρα 8:30 μ.μ., στην αίθουσα συναυλιών του Μουσικού Σχολείου Βόλου θα πραγματοποιηθεί συναυλία του κιθαριστικού συνόλου του σχολείου. Η συναυλία αποτελεί μέρος των δράσεων του πολιτιστικού προγράμματος που εκπονείται στο σχολείο με τίτλο «Γνωρίζω το Tango Argentino και το Ευρωπαϊκό Τανγκό». Η μουσική του τανγκό είναι από μόνη της ένα μεγάλο κεφάλαιο της μουσικής του 20ου αι αλλά και της ελληνικής μουσικής αφού το τανγκό μεσουρανούσε στη διασκέδαση της αστικής αθηναϊκής ζωής ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει υπέροχες και διαχρονικές μελωδίες που έχουν γραφτεί πάνω στον ρυθμό αυτό ( la cumparsita, il choclo, κ.ά.). Σκοπός της γνωριμίας με τη μουσική αυτή είναι οι μαθητές να εξοικειωθούν και να γνωρίσουν όχι μόνο τον πασίγνωστο ρυθμό αλλά και την ιστορία του και τον αντίστοιχο χορό.
Οι υπεύθυνοι καθηγητές του πολιτιστικού προγράμματος είναι: Ιλεάνα-Μαρία Μάρδα, Κωνσταντίνος Κολέτσιος, Μαγδαληνή Αλεξίου. Τη διδασκαλία των μουσικών κομματιών έχουν αναλάβει οι: Ιλεάνα – Μαρία Μάρδα, Κωνσταντίνος Κολέτσιος, Νίκος Τσεργούλας. Η επεξεργασία και η διασκευή των μουσικών κομματιών ανήκει στην Ιλεάνα – Μαρία Μάρδα η οποία διευθύνει και την μαθητική ορχήστρα.
Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και στη συναυλία γνώρισαν όχι μόνο τη χώρα που γέννησε αυτή τη μουσική αλλά και όλες τις περιπέτειες που πέρασε μέχρι να καθιερωθεί. Ακολούθησαν νοερά την πορεία του από την Αργεντινή ως το Παρίσι και την Αθήνα. Ενημερώθηκαν για τη μουσική του εξέλιξη μέσα στα χρόνια όπως και για τη θέση της κιθάρας σε νεότερες συνθέσεις. Είχαν επίσης την ευκαιρία να μάθουν για το έργο γνωστών Ελλήνων συνθετών όπως ο Αττίκ, ο Σουγιούλ και ο Πωλ Μενεστρέλ.
Επειδή όμως το τανγκό είναι άμεσα συνδεδεμένο με το χορό, η καθηγήτρια του σχολείου Μαγδαληνή Αλεξίου, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου Puerto del tango, έδειξε τα βασικά βήματα στους μαθητές οι οποίοι διδάχτηκαν την τεχνική και θα αυτοσχεδιάσουν πάνω σε κάποια βασικά μοτίβα.
Ο Μάιος ξεκινά για το Μουσικό Σχολείο Βόλου στους ρυθμούς του τανγκό και για όσους θέλουν να συντονιστούν στο βήμα, η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το