Η Απτυχίωτη

Η συναρπαστική εμπειρία μιας επίσκεψης στην έκθεση Van Gogh

Για τους περισσότερους Έλληνες, η επαφή τους με το Μέγαρο Μουσικής μάλλον περιορίζεται στη «διαφήμιση» που του έγινε από το γνωστό λαϊκό άσμα, που μιλάει για το Μέγαρο και τον παίδαρο. Το ίδιο ίσχυε και για τους μαθητές και τις μαθήτριες του 2ου ΕΠΑΛ Βόλου (Εσπερινό) και του 1ου ΕΠΑΛ Βελεστίνου, συμπεριλαμβανομένης και της γράφουσας, μέχρι την περασμένη Παρασκευή, οπότε και είχαμε την τύχη να απολαύσουμε μία μοναδική εμπειρία. Στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου, είναι αλήθεια, προγράμματος (για το οποίο θα μιλήσουμε άλλη ώρα), που θα υλοποιήσουμε, ως το τέλος της σχολικής χρονιάς, από κοινού τα δύο σχολεία, πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μέγαρο Μουσικής, στην Αθήνα, για να δούμε από κοντά την περιβόητη έκθεση για τον διάσημο Ολλανδό ζωγράφο, Van Gogh.

Η εμπειρία ήταν για όλους μας μια αποκάλυψη! Καταρχάς, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά, τουλάχιστον ως προς ένα μέρος του, το Μέγαρο, που ομολογουμένως είναι ένα ιδιαίτερο, επιβλητικό κτήριο, εφάμιλλο φημισμένων πολιτιστικών χώρων του εξωτερικού. Όσο για την έκθεση, η πρωτοπόρα στη σύλληψη και την οργάνωση, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, παρουσία των έργων του μεγάλου ζωγράφου, μας άφησε όλους άφωνους και, πέρα από τις γνώσεις και τις ιδέες που αποκομίσαμε, με όμορφα συναισθήματα, γαλήνη, χαρά, μαγεία, σαν να μπορέσαμε να αγγίξουμε και να νιώσουμε κι εμείς, έστω σε έναν μικρό βαθμό, την τέχνη του μεγάλου Van Gogh. Ο οποίος, μπορεί να είναι μεγάλος ζωγράφος, αλλά η εξοικείωση με το έργο του για τους περισσότερους από εμάς ήταν περιορισμένη.

Έτσι, η αρχική κατατοπιστική ενημέρωση από την ξεναγό για τη ζωή, τις δημιουργικές φάσεις, την τεχνοτροπία και τις ιδιαίτερες πινελιές του, καθώς και το σύντομο ιστορικό δίπλα από κάθε πίνακα, οι οποίοι εκτίθενται, με χρονική σειρά, στο ισόγειο, μας βοήθησαν να αισθανθούμε μια εξοικείωση με την προσωπικότητα και τη ζωγραφική του, ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε, στη συνέχεια, τη διαδραστική παρουσίαση των πινάκων του, στον κάτω όροφο του Μεγάρου. Μια μαγική ατμόσφαιρα, τεράστιες οθόνες τριγύρω στους τοίχους, ακόμα και στις σκάλες, στο πάτωμα (!), οι οποίοι αναδείκνυαν τα θέματα, τις μορφές, την πανδαισία χρωμάτων, τις λεπτομέρειες των έργων, με κίνηση, ήχο και υπέροχη μουσική, ενώ σε κάποιους τοίχους προβάλλονταν ρήσεις του ζωγράφου. Καθίσαμε κάτω, σταυροπόδι, και απολαύσαμε το θέαμα, νιώθοντας τη διαδραστικότητα, καθώς είχαμε την αίσθηση ότι μπαίναμε κι εμείς μες τους πίνακες! Την απολαυστική αυτή εμπειρία ολοκλήρωσε το πέρασμά μας από το πωλητήριο του Μεγάρου, από όπου φύγαμε οι περισσότεροι με ένα μικρό αναμνηστικό, άλλος μολύβια, άλλος αφίσα, άλλος θήκη για γυαλιά, με παραστάσεις από τα έργα του Van Gogh. Και η όμορφη εκδρομή μας τελείωσε με μία τρίωρη εξόρμηση στο κέντρο της πόλης, όπου πήραμε μια γεύση από τη γιορτινή Αθήνα. Μπαίνοντας στο λεωφορείο για την επιστροφή, νιώθαμε όλοι γεμάτοι και ευχαριστημένοι.

Και να σκεφτείτε πως αρχικά είχε φανεί ότι δε θα ήταν δυνατή η υλοποίηση της επίσκεψης. Οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί μας, όμως, με την επιμονή τους, κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τα εμπόδια. Με την καθοριστική συνδρομή της Διεύθυνσης Β΄/θμιας Εκπαίδευσης και της υπεύθυνης πολιτιστικών προγραμμάτων, στάθηκε δυνατή η έγκαιρη έγκριση της δράσης. Και, με τη διοργάνωση της επίσκεψης ως μονοήμερης, συμπιέστηκε το κόστος και αντιμετωπίστηκε ο «βραχνάς» των περισσότερων σήμερα, δηλαδή το οικονομικό, δίνοντας σε όσους μαθητές το επιθυμούσαν, τη δυνατότητα να συμμετέχουν.

Γι’ αυτό νιώθουμε όλοι την ανάγκη να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς τον διευθυντή της Β΄/θμιας, κ. Σ. Σαββελίδη, και την υπεύθυνη του Γραφείου σχολικών δραστηριοτήτων, κ. Σ. Κανταράκη. Και, κυρίως, στους εκπαιδευτικούς μας, τις καθηγήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Βελεστίνου, την κ. Κ. Παυλοπούλου, που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο σχολείων και μας παρακίνησε για τη συνεργασία και την επίσκεψη, και την κ. Α. Αδρακτά, που δούλεψε για την έγκριση της πρότασης. Και τους καθηγητές μας του 2ου ΕΠΑΛ Βόλου (Εσπερινό), κ. Ν. Οικονόμου, που συμμετέχει σε όλες τις δράσεις του σχολείου μας, μας καθοδηγεί, μας βοηθά και απαιτεί να γινόμαστε καλύτεροι, και, «last but not least», τον αγαπημένο μας κ. Σ. Γιαμάκο, που μας ενέπνευσε, μετά από το περσινό πρόγραμμα που υλοποιήσαμε, να συνεχίσουμε την προσπάθεια, τη φετινή χρονιά, με κάτι ακόμα πιο πρωτοπόρο και θεαματικό, που ευχόμαστε να το πετύχουμε.

Αγαπητοί συμμαθητές και συμμαθήτριες από τα άλλα σχολεία της περιοχής μας, ζητήστε από τους καθηγητές σας να επισκεφτείτε κι εσείς την έκθεση. Θα σας μείνει αξέχαστη!

 

 

*Φωτογραφία εξώφυλλου: Άλκης Μαρούγκας

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το