Τοπικά

Συνάντηση Ζέττας Μακρή και Μ. Βορίδη με τη διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς

Από το γραφείο της Ζέττας Μακρή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Άμεση και θετική ήταν η ανταπόκριση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη, στο αίτημα της προέδρου της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτή Μαγνησίας κ. Ζέττας Μ. Μακρή, για τη διενέργεια συνάντησης, σήμερα, 2 Ιουνίου 2020, με τον πρόεδρο του Α.Σ. Ζαγοράς Πηλίου, κ. Ι. Κράββαρη, τον Γενικό Διευθυντή κ. Δ. Βαλασσά και τον Σύμβουλο κ. Γ. Κόνσουλα για το θέμα των καταστροφικών ζημιών που προκλήθηκαν από την πρόσφατη σφοδρή χαλαζόπτωση στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού έθεσε στον Υπουργό το σοβαρό ζήτημα της ταχείας ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων διαδικασιών, από τον ΕΛΓΑ, μετά την πρόσφατη χαλαζόπτωση της 26ης Μαΐου, που έπληξε τη γεωγραφική περιφέρεια του συνεταιρισμού και είχε, ως αποτέλεσμα, την καταστροφή σχεδόν του συνόλου της παραγωγής. Τίθεται, πλέον, σοβαρά, το θέμα της επιβίωσης όχι μόνο των παραγωγών – μελών αλλά και του ίδιου του αγροτικού συνεταιρισμού. Ακόμη, λόγω της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί, ο κ. Κράββαρης παρακάλεσε θερμά τον κ. Βορίδη να εξετάσει:

 την άμεση καταβολή του υπολοίπου του 35% της αποζημίωσης από τις ζημίες που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα του έτους 2019
 την προκαταβολή έως και 40% της αποζημίωσης για τις ζημίες που υπέστησαν πριν από λίγες ημέρες
 την απόδοση προσαυξημένων αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, κατά 30%, όπως, άλλωστε, προβλέπει ο Κανονισμός του για τα βιολογικά, Π.Ο.Π. και ΠΓΕ προϊόντα, στους πληγέντες από την πρόσφατη χαλαζόπτωση παραγωγούς.
Ακόμη, ο πρόεδρος ζήτησε τη βοήθεια και υποστήριξη του κ. Βορίδη για το ζήτημα των ανακτήσεων από τον αγροτικό συνεταιρισμό δεδομένου ότι δεν εντάχθηκε και, συνεπώς, δεν ωφελήθηκε από τις διατάξεις ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ν. 2237/1994. Τέλος, οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού έθεσαν στον Υπουργό την ύπαρξη τεχνικού ζητήματος που αφορά στην υλοποίηση, από πόρους της Ε.Ε., του εγκεκριμένου έργου του διαλογητηρίου στο πλαίσιο του μέτρου 4.2.1. του ΠΑΑ 2014-2020.

Ο κ. Βορίδης, αφού άκουσε, με μεγάλη προσοχή και εξαιρετικό ενδιαφέρον, τα αιτήματα του αγροτικού συνεταιρισμού, τόνισε ότι κατανοεί πλήρως τις δυσκολίες των πληγέντων παραγωγών. Επανέλαβε, για μία ακόμη φορά, ότι καθ’ ύλην αρμόδιος οργανισμός για την καταβολή αποζημιώσεων από χαλαζόπτωση είναι ο ΕΛΓΑ και ότι υπάρχει αναγκαιότητα πιστής ακολουθίας όλων των προβλεπομένων διαδικασιών, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, για την απόδοση των αποζημιώσεων – εφόσον τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες – όσο το δυνατόν συντομότερα.
Επίσης, ανακοίνωσε στους εκπροσώπους του συνεταιρισμού ότι εξετάζει, ενδελεχώς, με τις υπηρεσίες του Υπουργείου, μεθόδους που να θωρακίζουν και να προστατεύουν τους παραγωγούς από τη χαλαζόπτωση. Η προσπάθεια αυτή χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη και προσοχή για την περιοχή της Ζαγοράς που έχει ιδιαίτερο ανάγλυφο.
’Οσον αφορά στο τεχνικό ζήτημα της υλοποίησης του εγκεκριμένου από την Ε.Ε. έργου του διαλογητηρίου, ο κ. Βορίδης παρέπεμψε στον γενικό γραμματέα αγροτικής πολιτικής και διαχείρισης κοινοτικών πόρων, κ. Κ. Μπαγινέτα δεδομένου ότι η φύση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι εξαιρετικά τεχνοκρατική και της αρμοδιότητάς του. Πράγματι, με την υπόδειξη του υπουργού, ακολούθησε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα κ. Μπαγινέτα, ο οποίος και ενημέρωσε τους εκπροσώπους του συνεταιρισμού για τη διαδικασία έγκαιρης και έγκυρης ολοκλήρωσης του εγκεκριμένου έργου.

Τέλος, για το σημαντικό για τον συνεταιρισμό θέμα των ανακτήσεων, ο υπουργός παρέλαβε τα σχετικά έγγραφα από τον πρόεδρο και δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει τη βασιμότητα και τη νομιμότητά τους με τις υπηρεσίες του.
Για άλλη μία φορά, ο υπουργός κ. Βορίδης ανταποκρίθηκε, πρόθυμα αλλά και γρήγορα, στο αίτημα των εκπροσώπων του ΑΣ Ζαγοράς και τους συνάντησε αφιερώνοντας χρόνο και δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα που τους απασχολούν με τη δέσμευση ότι θα τα εξετάσει και θα δώσει την αρμόζουσα λύση. Το ίδιο έπραξε και στην πρώτη συνάντηση μαζί τους τον πρώτο μήνα ανάληψης των καθηκόντων του, γεγονός που η κ. Μακρή του θύμισε μη παραλείποντας να τον ευχαριστήσει θερμά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το