Οικονομία

Συνάντηση Τσακαλώτου-Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες: 113 προαπαιτούμενα μέχρι τη λήξη του προγράμματος

Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Πιερ Μοσκοβισί, στις Βρυξέλλες, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν ως τη λήξη του προγράμματος.

Επί τάπητος τέθηκε και η τρίτη αξιολόγηση και τα χρονοδιαγράμματα αυτής, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Τα σημαντικότερα θέματα, σύμφωνα με ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ, είναι ο προϋπολογισμός του 2018 και τα ζητήματα που αφορούν τον «κοινωνικό φάκελο». Ομως, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει πάντα ο αστάθμητος παράγοντας του ΔΝΤ.

Από σήμερα, έως τη λήξη του προγράμματος, τα προαπαιτούμενα είναι 113, με μεγαλύτερο «αγκάθι» τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς ο στόχος είναι τα 5,4 δισ. ευρώ. Τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης είναι 95, αλλά κυρίως τεχνικής φύσεως, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον, οι ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες παραδέχθηκαν ότι πράγματι υπάρχει δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων για το θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο στόχος για το 2017 είναι χαμηλός, ενώ μεγαλύτερη προσπάθεια θα πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τις συστάσεις της ΕΚΤ, εντός του 2018 και του 2019.

Σχετικά με τη συνεδρίαση του EWG, τη Δευτέρα, και την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ, οι ίδιες πηγές σχολίασαν ότι δεν αναμενόταν πρόοδος καθώς ακόμη δεν έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα χρήματα που έχει καταβάλει το υπουργείο Οικονομικών προς διάφορους φορείς έχουν αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα. Η ελληνική πλευρά θα καταθέσει τα στοιχεία αυτά τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να εγκριθεί η υποδόση.

Τέλος, ελληνικές πηγές διέψευσαν ότι στο EWG συζητήθηκε το θέμα των εργασιακών, ούτε στο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, ούτε στο νόμο για την απλήρωτη εργασία, σημειώνοντας ωστόσο ότι το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων.

Πηγή: iefimerida

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το