Τοπικά

Συνάντηση του Συλλόγου “Για την Προστασία και Ανάδειξη του Παγασητικού – ο Παγασητικός μας ενώνει” με τον Δ. Κουρέτα

Την Κυριακή 3/12/2023 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου «Για την Προστασία και Ανάδειξη του Παγασητικού – ο Παγασητικός μας ενώνει” με τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, στην οποία, παραβρέθηκαν η νέα αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Αννα Μαρία Παπαδημητρίου, η νέα πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Χρύσα Τσαγανού, οι νέοι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, Περιβάλλοντος Φώτης Λαμπρινίδης, Τουρισμού Γιάννης Αναστασίου, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης έργων ΕΣΠΑ Απόστολος Καναβός και ο περιφερειακός σύμβουλος, Νικόλαος Ντίτορας.
Από το Δ.Σ. του Συλλόγου συμμετείχαν ο πρόεδρος Ευθύμιος Τσάμης, ο γραμματέας Ναπολέων Κολοβός, το μέλος του Δ.Σ. Κυριάκος Γεραμπίνης και ο πρώην βουλευτής και μέλος της συντονιστικής επιτροπής Πάρης Μουτσινάς. Στη συνάντηση τα μέλη του Δ.Σ. μετέφεραν στον κο Κουρέτα την έντονη ανησυχία και την αντίθεση της κοινωνίας του Βόλου, για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή πλωτής Μονάδας (LNG), Αποθήκευσης και Επαναεροποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (F.S.R.U.) το οποίο προτείνεται να κατασκευαστεί πλησίον της ακτής (απόσταση 65 μέτρων) στην περιοχή μεταξύ των οικισμών Αγ.Στεφάνου και Κριθαριάς. Τονίστηκε επίσης ότι η ανησυχία των πολιτών εντείνεται, αφού παρά τις όποιες απόψεις που δημοσιοποιούνται, ότι δεν θα εγκριθεί η κατασκευή της μονάδας, , τα γεγονότα (όπως η τρέχουσα διαβούλευση επί της Μ.Π.Ε. που πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας) και η απάντηση της αρμόδιας Υφυπουργού ότι ¨ δηλώνουν με σαφήνεια ότι η εγκατάσταση αυτή δρομολογείται προς υλοποίηση.
Τέθηκε επίσης το θέμα της διενέργειας, όπως προαναφέρθηκε, της δημόσιας διαβούλευσης για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) της ανωτέρω εγκατάστασης και ζητήθηκε η συνδρομή και παρέμβασή του με την ιδιότητα του νεοεκλεγέντος περιφερειάρχη αλλά και με την ιδιότητα του εν ενεργεία Περιφερειακού συμβούλου, ούτως ώστε η Περιφέρεια Θεσσαλίας να υποβάλλει εμπροθέσμως αρνητική γνωμάτευση κατά της Μ.Π.Ε. για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση.
Ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ενημερώθηκε επίσης για τη περίεργη και αδικαιολόγητη διακοπή της διαδικασίας, υποβολής αντιρρήσεων των πολιτών για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο κος Κουρέτας υπενθύμισε ότι όταν είχε συζητηθεί το θέμα αυτό στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από ερώτηση της κας Τσαγανού, είχε ταχθεί κατά της εγκατάστασης της μονάδας F.S.R.U εντός του Παγασητικού κόλπου, ενώ σε πρόσφατη δήλωση του μετά την εκλογή του είχε επαναλάβει με ξεκάθαρο τρόπο την αρνητική του τοποθέτηση κατά αυτής, στην οποία άποψη και εμμένει. Ο λόγος, όπως ανέφερε, είναι ότι μια τέτοια εγκατάσταση θα προκαλέσει μεγάλη διαταραχή στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Παγασητικού κόλπου και δεν έχει κανένα νόημα να γίνει. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Είμαστε τελείως αρνητικοί για την κατασκευή αυτής της μονάδας μέσα στον Παγασητικό κόλπο, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ούτε επιστημονική, ούτε κοινωνική συναίνεση».
Ενημέρωσε δε για την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τους επιστημονικούς φορείς της Μαγνησίας, για το θέμα αυτό καθώς και ότι προτίθεται να διοργανώσει επιστημονική ημερίδα με εδικούς επί του θέματος επιστήμονες. Τόνισε δε χαρακτηριστικά ότι είναι ήδη σε επικοινωνία με τους νομικούς και ειδικούς συνεργάτες του για την προσφορότερη αντιμετώπιση αυτού του θέματος.
Οι εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Συλλόγου τόνισαν ότι οι πολίτες της Μαγνησίας, αναμένουν, όταν αναλάβει τα καθήκοντα του Περιφερειάρχη, να επικαιροποιήσει την αρνητική τοποθέτηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ανωτέρω σχεδιαζόμενη εγκατάσταση F.S.R.U στην περιοχή μας, με έκδοση ρητής αρνητικής απόφασης του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου.
Τέλος προσκλήθηκαν ο νέος Περιφερειάρχης και οι παρευρισκόμενοι Περιφερειακοί σύμβουλοι Μαγνησίας , να συμμετάσχουν στη συναυλία της Παρασκευής 8/12, στις 6.30 μ.μ. και στο μεγάλο Πανμαγνησιακό συλλαλητήριο του Σαββάτου 9/12, στις 12.30 μ.μ. στην παραλία Βόλου, ενισχύοντας το δίκαιο αίτημα-απαίτηση της κοινωνίας της Μαγνησίας, όπως έχει ήδη εκφρασθεί και με τις αποφάσεις όλων των δήμων της χερσαίας Μαγνησίας, της επιτροπής επιστημονικών φορέων, της συγκλήτου του Πανεπιστημίου καθώς και δεκάδων συλλόγων, σωματείων και κινήσεων πολιτών, ενάντια στην εγκατάσταση της μονάδας F.S.R.U. στον ευαίσθητο Παγασητικό κόλπο.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αλλαγή διοίκησης στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών

Η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών σας ανακοινώνει ότι, την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 και ώρα 11:00π.μ.,…

12 Μαρτίου 2024

Πρωτιά σε διαγωνισμό για 1ο ΓΕΛ Βόλου – Μαθητές μεγιστοποιούν τα κέρδη εικονικής εταιρείας

Το επιχειρηματικό τους ταλέντο δείχνουν τέσσερις μαθητές του 1ου ΓΕΛ Βόλου που κατάφεραν στο πλαίσιο…

12 Μαρτίου 2024

Αρνητική πρωτιά της Θεσσαλίας για το bullying

Ιδιαίτερα αυξημένα εμφανίζονται τα περιστατικά εκφοβισμού στην Ελλάδα: 1 στα 3 παιδιά δηλώνει ότι έχει…

12 Μαρτίου 2024

Βιωματικά εργαστήρια για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

Η 6η Μαρτίου έχει οριστεί ως πανελλήνια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού. Με…

12 Μαρτίου 2024

Εκπαιδευτική επίσκεψη του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου στο ξενοδοχείο «Φίλιππος»

  Την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, μαθητές και μαθήτριες της Γ ’Λυκείου του 1ου ΕΠΑ.Λ.…

12 Μαρτίου 2024

Λάρισα: Ανησυχία για τη δημόσια υγεία – Συνοικία γέμισε ποντίκια

Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει τους τελευταίους στην πόλη της Λάρισας και ειδικά στη συνοικία της…

12 Μαρτίου 2024