Τοπικά

Συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας για την απόκτηση πλωτού ασθενοφόρου στις Σποράδες

Με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Σταμάτη Βαρδαρό συναντήθηκε την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019 ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, με θέμα την απόκτηση πλωτού ασθενοφόρου για τις θαλάσσιες διακομιδές των Σποράδων. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης.
Όπως επισήμανε ο Βουλευτής, οι Σποράδες είναι νησιά με μόνιμο πληθυσμό περί τις 13.760 (απογραφή 2011), ο οποίος αυξάνεται σημαντικά κατά τους θερινούς μήνες με τον τουρισμό. Ενδεικτικά, μόνο στο νησί της Αλοννήσου, το οποίο έχει μόνιμο πληθυσμό 2.760 κατοίκους, κατά τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός φτάνει τις 9.000. Επομένως, υπάρχει πραγματική ανάγκη κάλυψης των νησιών αυτών με πλωτό ασθενοφόρο, ώστε να εξασφαλίζεται αμεσότητα, ταχύτητα αλλά και καλύτερη υγειονομική φροντίδα των ασθενών κατά τις διακομιδές.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Βαρδαρός αναγνώρισε την πρακτική αναγκαιότητα της κάλυψης των Σποράδων με πλωτό ασθενοφόρο και δεσμεύτηκε πως μέσα στον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Υπουργεία Υγείας και Ναυτιλίας, αυτοδιοίκηση, 5η ΥΠΕ, ΕΚΑΒ, λιμενικό), ώστε να συντονιστούν οι απαραίτητες ενέργειες και να προχωρήσει η διαδικασία για την τοποθέτηση πλωτού ασθενοφόρου στα νησιά των Σποράδων.
Στη συνάντηση τέθηκε ακόμη το θέμα υποστελέχωσης του Περιφερειακού Ιατρείου της Αλοννήσου, στο οποίο αυτή τη στιγμή υπηρετούν 2 οπλίτες ιατροί, 1 χειρίστρια ακτινολογικού, 1 νοσηλευτής και 1 οδηγός ασθενοφόρου και ζητήθηκε να στελεχωθεί περαιτέρω το ιατρείο τουλάχιστον με 1 γενικό γιατρό ή παθολόγο και υπόλοιπο παραϊατρικό προσωπικό (παρασκευαστή εξετάσεων αίματος, μαία κ.α.).

Ο κ. Βαρβαρός από την πλευρά του, ανακοίνωσε την πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε νομοθετική ρύθμιση για την παροχή αυξημένων κινήτρων σε ιατρούς για την κάλυψη θέσεων σε άγονες περιοχές, όπως η Αλόννησος, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι δρομολογείται η δημιουργία κινητών μονάδων υγείας για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, που θα περιλαμβάνουν υπηρεσίες οδοντιάτρου, φυσικοθεραπευτή, μαίας, νοσηλευτή και επισκέπτη υγείας, με στόχο την αποτελεσματικότερη κάλυψη των καθημερινών υγειονομικών αναγκών των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το