Αθλητισμός

Συνάντηση πρωταθλητών με τη συμμετοχή του προέδρου του Ολυμπιακού Νίκου Τσεκούρα

Η τροπολογία για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή, από τον υφυπουργό αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη και όσο υπάρχει αυτή η καθυστέρηση, οι ομάδες που πλήττονται από την αναδιάρθρωση, στην ουσία οι σύλλογοι της Γ’ Εθνικής, μεταξύ αυτών και ο Ολυμπιακός Βόλου, ελπίζουν πως ίσως κάτι αλλάξει στο τέλος.
Το δεδομένο αυτή τη στιγμή, στην περίπτωση του Ολυμπιακού, είναι πως η ομάδα ανέβηκε κατηγορία και τη νέα χρονιά θα αγωνίζεται στη Φούτμπολ Λιγκ. Ποια μορφή, ωστόσο, θα έχει νέα Φούτμπολ Λιγκ κανείς ακόμη δεν γνωρίζει με σιγουριά. Θα είναι η τρίτη τη τάξει κατηγορία, όπως προβλέπει το σχέδιο Βασιλειάδη με 14 ομάδες απ’ όλη την Ελλάδα; Θα είναι η δεύτερη κατηγορία, στην περίπτωση που η αναδιάρθρωση πάει ένα χρόνο πίσω (φαντάζει δύσκολο) και θα υπάρξουν δύο όμιλοι, Βορράς και Νότος;
Τελευταία προστέθηκε και μία ακόμη περίπτωση που έγραψε χθες η «Θ». Να γίνουν μπαράζ μεταξύ των οκτώ πρωταθλητών των ομίλων, για την άνοδο δύο ομάδων στη Σούπερ Λιγκ. Έτσι, για να υπάρξουν και κάποιες ομάδες που θα κερδίσουν άνοδο από την Γ’ Εθνική κατηγορία. Γιατί είναι παγκόσμιο φαινόμενο, να βγαίνεις πρωταθλητής και να μην ανεβαίνεις – στην ουσία – κατηγορία.

Στον Ολυμπιακό παρακολουθούν τις εξελίξεις και περιμένουν, παρότι οι παίκτες δεν προπονούνται πλέον. Αν αλλάξει άμεσα κάτι, τότε θα κληθούν να επιστρέψουν στις προπονήσεις. Το θέμα είναι σε τί κατάσταση θα βρίσκονται, στην περίπτωση που θα απέχουν για αρκετές μέρες από την αγωνιστική δράση.
Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα συνάντηση μεταξύ των πρωταθλητριών ομάδων της Γ’ Εθνικής, με πρωτοβουλία του Αιγάλεω. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι περισσότεροι πρόεδροι των συλλόγων, ενώ τον Ολυμπιακό εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Νίκος Τσεκούρας. Το κύριο θέμα συζήτησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν να γίνουν κινήσεις, προκειμένου στη νέα Φούτμπολ Λιγκ, που θα υπάρχει κεντρική διαχείριση, να λειτουργήσει ως ανεξάρτητη λίγκα. Κι αυτό, καθώς όπως έχει ειπωθεί, ο Λεωνίδας Λεουτσάκος προορίζεται να «τρέξει» τόσο τη Σούπερ Λιγκ 2 (εφόσον αυτή δημιουργηθεί), όσο και τη Φούτμπολ Λιγκ. Αυτό δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους παράγοντες των ομάδων που θα αγωνιστούν στη Φούτμπολ Λιγκ, καθώς υπάρχει φόβος η εν λόγω κατηγορία να είναι… ριγμένη.
Οι πρόεδροι των πρωταθλητριών ομάδων της Γ’ Εθνικής συζήτησαν και το θέμα της αναδιάρθρωσης, καθώς το σενάριο των μπαράζ για την άνοδο δύο ομάδων στη Σούπερ Λιγκ 2 έχει φουντώσει τις τελευταίες μέρες. Μάλιστα, φημολογείται πως αυτή την πρόταση έχει κάνει προς την ΕΠΟ ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.
Το άδικο της υπόθεσης, όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση των κατηγοριών από την Πολιτεία, είναι ότι βασίστηκε στην οικονομική ενίσχυση των δύο πρώτων κατηγοριών, μέσω των τηλεοπτικών συμβάσεων της ΕΡΤ. Ωστόσο υπάρχει κίνδυνος όσον αφορά στο τρίτο τη τάξει επαγγελματικό πρωτάθλημα της χώρας (τη Φούτμπολ Λιγκ), να μείνει χωρίς τηλεοπτικό πάροχο.

Για τη Σούπερ Λιγκ 2 ισχύει η κεντρική διάθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων βάσει της τροπολογίας που αναμένεται να κατατεθεί και ήδη η ΕΡΤ έχει προχωρήσει στην αγορά του πρωταθλήματος και το συμβόλαιο, αναμένεται να αποφέρει σε κάθε ομάδα περίπου 800.000 ευρώ. Πάντως οι όροι διανομής των χρημάτων δεν έχουν ξεκαθαρίσει, πιθανώς να είναι για όλες τις ομάδες το ίδιο, υπάρχει πάντως και το ενδεχόμενο να τεθεί κριτήριο εμπορικότητας. Επίσης οι ομάδες που θα υποβιβαστούν από τη Σούπερ Λιγκ, όπως ο Απόλλων, θα διατηρήσουν το ατομικό τους συμβόλαιο με την ΕΡΤ, το οποίο είναι πολύ πιο πάνω από τις 800.000 ευρώ.
Για τη Φούτμπολ Λιγκ, που θα είναι η τρίτη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και εκεί θα παίζουν ως επί το πλείστων οι ομάδες που θα ανέβουν από τη Γ’ Εθνική, προβλέπεται μεν κεντρική διαχείριση, όχι όμως και συμφωνία με την ΕΡΤ, επομένως είναι αμφίβολο, με τα τηλεοπτικά δεδομένα που επικρατούν στη χώρα, αν θα βρεθεί κανάλι να καλύψει το πρωτάθλημα. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί συμφωνία, το πρωτάθλημα θα μείνει χωρίς έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη βιωσιμότητά του.

Με άλλα λόγια, θα υπάρχουν δύο κατηγορίες η Σούπερ Λιγκ 2 και η Φούτμπολ Λιγκ, οι οποίες δεν θα έχουν μεγάλες διαφορές, όσον αφορά τη δυναμικότητα των ομάδων, με τη μία, ωστόσο, να έχει πολλαπλά έσοδα (με τις περισσότερες ομάδες, μάλιστα, να είναι μη εμπορικές) και την άλλη να έχει μηδαμινά έσοδα, με ομάδες μεγαλύτερης εμπορικότητας.
Συν τοις άλλοις, στη Φούτμπολ Λιγκ οι ομάδες θα πρέπει να συντηρηθούν μόνες τους, έχοντας να κάνουν ταξίδια σε όλη Ελλάδα (Αθήνα, Μακεδονία, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη, Ρόδο, Μυτιλήνη), με ότι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητά τους. Αν, βέβαια, δεν υπάρξουν τηλεοπτικές συμβάσεις, όπως θα ισχύσει στη Σούπερ Λιγκ 2.
Το πιθανότερο είναι στη διάρκεια του πρωταθλήματος της Φούτμπολ Λιγκ να δούμε τα γνωστά φαινόμενα αποχωρήσεων ομάδων, για οικονομικούς λόγους, όπως υπήρξαν και φέτος. Για ποια, άραγε, αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου μιλάμε;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το