Τοπικά

Συνάντηση Πράσινης Αριστεράς με την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία

Στα πλαίσια της επίσκεψης του Θράσου Φωτεινού, Προέδρου της Πράσινης Αριστεράς, στο Βόλο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία (Κ. Βολιώτη, Σ. Λημνιός).

Από την Πράσινη Αριστερά το μέλος της Δ.Ε. Παντελής Μαστρογιάννης παρουσίασε τους 5 άξονες της πρότασης για την Μαγνησία που είναι: Αγροτική οικονομία, Βιώσιμη Ανάπτυξης, Μεταφορές – -Επικοινωνίες – χωροταξία – Περιβάλλον, Υγεία – Κοινωνική Πολιτική, Παιδεία – Πολιτισμός – Αθλητισμός.

Από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία επισημάνθηκαν τα βασικά προβλήματα στη Μαγνησία και συμφωνήθηκε ότι ο αγώνας ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, ενάντια στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF δίνεται μαζί με αυτόν για την προστασία του Παγασητικού, με την πλήρη λειτουργία του Βιολογικού , μαζί με την τοπική κοινωνία, και τους φορείς των πολιτών. Δεν δικαιολογείται καμία επανάπαυση. Ο αγώνας θα πρέπει να είναι συνεχής και μακροχρόνιος. Οι υπεύθυνοι δεν μπορούν να ¨νίπτουν τα χέρια τους¨. Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες. Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμοι πρέπει να λειτουργούν για τους πολίτες. Συζητήθηκαν ακόμη και άλλα περιβαλλοντικά θέματα όπως:

Προστασία της λίμνης Κάρλας

Βιολογικοί και αποχέτευση στους οικισμούς του παραλιακού μετώπου

Ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επανάχρηση κ.α.

Νερό πηγαίο, καλής ποιότητας, δημόσιο αγαθό

Νέοι χώροι πρασίνου, καθώς και προστασία και αναβάθμιση των υφιστάμενων

Δημιουργία αποθήκης υγροποιημένου αερίου στο ευρύτερο χώρο του λιμανιού και τα προβλήματα (περιβαλλοντικά και υποβάθμισης του ευρύτερου χώρου του θαλάσσιου μετώπου του Βόλου)

κυκλοφοριακό στην πόλη του Βόλου

Καθαριότητα, αδέσποτα, φυτοφάρμακα, λιπάσματα και τρόποι διαχείρισης αυτών των μόνιμων προβλημάτων της Μαγνησίας

Καταγραφή και οριοθέτηση υγροτόπων του νομού.

Προστασία του Πηλίου και τις ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του, από υπερεκμετάλλευση (κτίσιμο οριζόντιων πολυκατοικιών- συγκροτημάτων κατοικιών κ.α.)

Καθαρισμός και διευθέτηση ρεμάτων.

Όλα αυτά προϋποθέτουν την ενεργή παρουσία των πολιτών στους αγώνες, την λειτουργία κινημάτων αδέσμευτων από εξαρτήσεις, ώστε να κινητοποιούν όλους αυτούς που τώρα παρακολουθούν περιμένοντας κάποιο θαύμα που όμως ποτέ δεν έρχεται.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να είναι σε συνεχή διάλογο και αλληλοενημέρωση, να αναδεικνύουν τα προβλήματα και να προτείνουν λύσεις,

Σχετικά με το θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες περί δημιουργίας αποθήκης υγροποιημένου αερίου στο ευρύτερο χώρο του λιμανιού επισημάνθηκε η προσπάθεια υποβάθμισης και απόκρυψης του από τους πολίτες του Βόλου με φανερό σκοπό να δημιουργήσουν (ο Δήμος Βόλου και ο ΌΛΒ) τετελεσμένα πριν υπάρξει έκφραση της βούλησης της τοπικής κοινωνίας. Θέματα υποβάθμισης του λιμανιού και όχι μόνο περιβαλλοντικής, με την εγκατάσταση υπερμεγέθων κατασκευών στην είσοδο του λιμανιού του Βόλου που θα απαιτούν και την προσέγγιση και παραμονή στον χώρο μεγάλων πλοίων μεταφοράς (τάνκερ) από όπου θα γίνεται η εκφόρτωση αερίου… Το θέμα αυτό δεν θα περάσει στο ¨ντούκου¨όπως επιδιώκει ο γνωστός και μη εξαιρετέος Δήμαρχος Βόλου, αλλά θα τεθεί στους πολίτες που θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Ο Πρόεδρος της Πράσινης Αριστεράς κ. Φωτεινός επισήμανε ότι το κόμμα μας είναι έτοιμο να ενσωματώσει στις πολιτικές του, την διεκδίκηση λύσεων στα περιβαλλοντικά προβλημάτων της κάθε περιοχής της χώρας μας. Η οικολογική διάσταση είναι καθοριστική στην πολιτική και προγραμματική τακτική της Πράσινης Αριστεράς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το