Τοπικά

Συνάντηση ΠΠΜ με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

 

 

Συνάντηση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας (ΠΠΜ) με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δ .Κουρέτα πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη το απόγευμα στη Λάρισα με θέμα τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Μαγνησίας. Η ΠΠΜ παρέδωσε στον κ. Περιφερειάρχη υπόμνημα με τα βασικά προβλήματα που απασχολούν τους φορείς και τους πολίτες της Μαγνησίας και συζήτησε μαζί του ορισμένα από αυτά.

Συγκεκριμένα ζητήθηκε να γίνουν το συντομότερο μετρήσεις διοξινών, φουρανίων, βαρέων μετάλλων και άλλων επικίνδυνων ουσιών, επί του εδάφους πέριξ της ΑΓΕΤ και στη Γορίτσα, καθώς και σε κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής. Ο κ. Κουρέτας δήλωσε ότι είναι εν εξελίξει αυτή η διαδικασία.

Να γίνουν αναλύσεις ποιότητας πόσιμου νερού στις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΜΒ και πιο συγκεκριμένα σε εξασθενές χρώμιο και υδράργυρο. Το αίτημα έγινε αποδεκτό.

Να τοποθετηθούν και άλλοι σταθμοί αέριας ρύπανσης εκτός από τους τρεις που έχει ήδη εγκαταστήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σχετικά με τη βλάβη που έχουν παρουσιάσει οι δύο σταθμοί μέτρησης της Περιφέρειας ως προς τις μετρήσεις μικροσωματιδίων ο κ. Περιφερειάρχης ενημέρωση ότι τα αντίστοιχα στελέχη των σταθμών έχουν σταλεί για επισκευή.

Σχετικά με τα επιβαρυμένα νερά που έρχονται στον Παγασητικό μέσω της σήραγγας της Κάρλας και τις ανησυχίες των πολιτών ο κ. Κουρέτας ενημέρωσε ότι θα γίνουν μετρήσεις τον προσεχή Μάιο.

Η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα και η συνεργασία θα συνεχιστεί.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημ. Κουρέτα
Κοιν. 1) Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Άννα Μαρία Παπαδημητρίου
2) Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κ. Φ. Λαμπρινίδη

Θέμα: Οικολογικά προβλήματα Μαγνησίας
Κύριε Περιφερειάρχη,
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) σας συγχαίρει για την εκλογή σας και εύχεται καλή επιτυχία στο έργο σας.
Δηλώνει τη διάθεσή της για συνεργασία μαζί σας για την επίλυση των σημαντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων του Βόλου και της Μαγνησίας.
Είναι γεγονός ότι οι δύο συνεχόμενες καταιγίδες που έπληξαν τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία, άφησαν πίσω τους πολλά προβλήματα που ακόμα δεν έχουν επιλυθεί. Ένα από αυτά είναι η συνεχής ροή ρυπογόνων νερών στον Παγασητικό μέσω της σήραγγας της Κάρλας. Οι περιοχές πέριξ του Παγασητικού είναι τουριστικές και για λόγους υγείας των κατοίκων και διατήρησης του τουρισμού, πρέπει να σταματήσουν αυτές οι ροές. Είναι απαραίτητο να γίνουν μετρήσεις καθαρότητας των νερών δεδομένου ότι πολλοί πολίτες ήδη κολυμπούν και συνεχώς θα γίνονται περισσότεροι, ενώ προϊόντα με προέλευση από τον Παγασητικό βρίσκονται στα πιάτα τους.
Θεωρούμε θετικό την αποδοχή πρότασής μας για αποστράγγιση των νερών από το χώρο ανάμεσα στη λίμνη και τα Κανάλια. Μόνο που υπάρχει καθυστέρηση στο έργο αυτό.
Η προσπάθεια δημιουργίας εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κοντά στο Βόλο δημιουργεί κινδύνους για το Βόλο, τους πέριξ οικισμούς αλλά και τον Παγασητικό και επομένως πρέπει να αποτραπεί. Είναι θετικό ότι πραγματοποιήθηκε Περιφερειακό Συμβούλιο στο Βόλο, το οποίο τοποθετήθηκε αρνητικά στην εγκατάσταση LNG στον Παγασητικό. Πρέπει όμως να είμαστε σε επιφυλακή για να αποτρέψουμε με κάθε μέσο, ακόμα και μέσω της Δικαιοσύνης, το ενδεχόμενο αυτό. Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή αρκούνταν σε κάποια λήψη αποφάσεων «για τα μάτια του κόσμου» και τίποτε περισσότερο.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης του Βόλου, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, είναι πολύ επικίνδυνη, με επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Η απελθούσα Περιφερειακή Αρχή μετά παλινωδίες ετών, μόλις πρόσφατα, εγκατέστησε δύο νέους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων. Έγκυρες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει τη σύνδεση της έξαρσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τις εισαγωγές παιδιών και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού στο νοσοκομείο. Έχουν δείξει επίσης ότι ο Βόλος είναι πρωταθλητής Ελλάδος στα εγκεφαλικά και τις νεοπλασματικές ασθένειες.
Εδώ και χρόνια η ΑΓΕΤ καίει σκουπίδια τα οποία εισάγονται με πλοία από την Ιταλία, με επιδότηση. Σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ, οι τσιμεντοβιομηχανίες δεν διαθέτουν ασφαλή τεχνολογία για την καύση σκουπιδιών, με αποτέλεσμα την έκλυση διοξινών, φουρανίων και βαρέων μετάλλων, τα οποία προφανώς διαχέονται στον πέριξ του εργοστασίου της ΑΓΕΤ χώρο και ευρύτερα. Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, παρά τις υποσχέσεις της, δεν πραγματοποίησε, όπως έπρεπε, μετρήσεις επί του εδάφους, πέριξ του εργοστασίου της ΑΓΕΤ για τις καρκινογόνες αυτές ουσίες. Ζητάμε να το κάνει, το συντομότερο, η δική σας Περιφερειακή Αρχή. Η ΠΠΜ κατάφερε, με προσφυγή στο ΣτΕ, να σταματήσει τη μεταφορά αυτών των σκουπιδιών με πλοία από την Ιταλία στο λιμάνι της ΑΓΕΤ. Όμως νέα ΑΕΠΟ, από τις 13 Δεκεμβρίου 2023, δίνει τη δυνατότητα στην ΑΓΕΤ να χρησιμοποιεί, για παραγωγή ενέργειας, «χύδην», αγνώστου προέλευσης και σύστασης, υλικών, πράγμα που δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για τους πολίτες. Πολύ πρόσφατα ανακοινώθηκε η εξαγορά από τον Όμιλο «Ηρακλής» της «WATT Recycling», οπότε η ΑΓΕΤ διαθέτει πλέον δύο υπερσύγχρονα ΚΔΑΥ στη Φυλή και στο Κορωπί Αττικής, με ετήσια δυναμικότητα επεξεργασίας άνω των 150.000 τόνων αστικών αποβλήτων. Οι μονάδες επιτυγχάνουν ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, όπως χαρτί, πλαστικά, μέταλλα, καθώς και την παραγωγή δευτερογενών καυσίμων. Αυτό δείχνει την πρόθεση διαιώνισης της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.
Προσφυγή, με Αναφορά, έκανε η ΠΠΜ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης του Βόλου και την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, η οποία έχει συζητηθεί δύο φορές, στην Επιτροπή Αναφορών, η οποία έχει ήδη στείλει σχετική επιστολή στην Ελληνική Κυβέρνηση.
Πρόσφατα υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής RDF και SRF από το Δήμο Βόλου, που θα δέχεται αστικά απόβλητα και από γειτονικούς νομούς, τα οποία θα καίγονται από την ΑΓΕΤ. Η ΠΠΜ και πλήθος φορείς του Βόλου είναι αντίθετοι σε αυτή την προοπτική και ζητούμε να πάρει θέση και η Περιφερειακή Αρχή επ’ αυτού.
Πολύ πρόσφατα είχε τεθεί σε διαβούλευση η μελέτη για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας (ΕΠΜΜΜ) στο χώρο της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ Βόλου. Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή δεν πήρε θέση στο θέμα αυτό που, αν αποκτήσει νομική βάση, διαιωνίζει την παρουσία της ΑΓΕΤ στον αστικό ιστό της πόλης του Βόλου. Είναι θετικό το ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως και για το LNG, τοποθετήθηκε αρνητικά και για το ΕΠΜΜΜ της ΑΓΕΤ στο Βόλο. Και σε αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση και συντονισμός ενεργειών για την αποτροπή του.
Για όλα τα παραπάνω προβλήματα η απελθούσα Περιφερειακή Αρχή μόνο στα λόγια αντιτάχθηκε, ενώ στην πραγματικότητα ανέχτηκε μια κατάσταση εξόχως επιβαρυντική για την υγεία των πολιτών του Βόλου.
Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης του Βόλου επιτείνεται από την έλλειψη πρασίνου. Ο Βόλος είναι αρνητικός πρωταθλητής σε ποσοστό πρασίνου (4,5%) μεταξύ των Ελληνικών πόλεων. Επομένως το πλήθος των δέντρων του Κραυσίνδωνα και του του Βρύχωνα που κόπηκαν από την προηγούμενη και τη νυν Περιφερειακή Αρχή, εκτός της αισθητικής πλευράς του θέματος, στέρησαν πολύτιμο οξυγόνο από μια πόλη που το έχει μεγάλη ανάγκη. Πολύ περισσότερο που η Δημοτική Αρχή του Βόλου χρόνια τώρα κόβει δέντρα χωρίς να φροντίζει για την αναπλήρωση του ισοζυγίου πρασίνου της πόλης.
Παρά τα τεράστια ποσά που ξοδεύτηκαν για την επανασύσταση της λίμνης Κάρλα, το έργο έχει απαξιωθεί και οι υποδομές που δημιουργήθηκαν έχουν σχεδόν καταστραφεί, ενώ η ποιότητα των νερών του ταμιευτήρα πολύ συχνά ήταν τραγική. Πρέπει να γίνει νέα προσπάθεια για την αποκατάσταση των υποδομών αυτών και την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Κάρλας.
Ο Βόλος πίνει ένα από τα πιο ακριβά και ακατάλληλα νερά στην Ελλάδα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά μετά τις καταιγίδες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η Δημοτική Αρχή Βόλου εμφανίζεται αδιάφορη για να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού της πόλης. Θα εκτιμούσαμε αν η Περιφερειακή Αρχή συμβάλει ώστε να αλλάξει αυτή η ζοφερή κατάσταση. Στο έργο της Κάρλας προβλέπονταν η κατασκευή 33 γεωτρήσεων και δύο αντλιοστασίων για την ύδρευση της πόλης του Βόλου. Ο προηγούμενος Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός μας είχε πληροφορήσει ότι αυτά είναι έτοιμα από το 2016! Δεν γνωρίζουμε όμως αν το έργο έχει παραληφθεί και αξιοποιηθεί από τη ΔΕΥΑΜΒ. Δεν γνωρίζουμε επίσης την ποιότητα των νερών των γεωτρήσεων αυτών και ελπίζουμε η παρούσα Περιφερειακή Αρχή να μας δώσει τη σχετική πληροφόρηση την οποία δεν έχουμε από τη ΔΕΥΑΜΒ, η οποία έτσι και αλλιώς έχει αρνητική προϊστορία με καταδίκη του πρώην Δημάρχου κ. Μήτρου και υπηρεσιακών παραγόντων για παραποίηση στοιχείων. Γνωρίζουμε βέβαια μετρήσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε μέρος των 30 άλλων γεωτρήσεων της ΔΕΥΑΜΒ, που ορισμένες εμφάνισαν συγκεκριμένα προβλήματα σε εξασθενές χρώμιο, μόλυβδο, μαγγάνιο και υδράργυρο.
Υπάρχει ανάγκη να επεκταθεί ο Περιφερειακός του Βόλου, μετά την ΑΓΕΤ, σε συνεννόηση και συνεργασία με τους πολίτες της περιοχής του Πηλίου.
Υπάρχουν και άλλα προβλήματα που μας απασχολούν αλλά τα παραπάνω πιστεύουμε ότι είναι τα σημαντικότερα και ζητάμε τη συνδρομή και αποφασιστικότητα της Περιφερειακής Αρχής για την επίλυσή τους.
Εν κατακλείδι κύριε Περιφερειάρχη,
Αναμένουμε το συντομότερο μετρήσεις διοξινών, φουρανίων και βαρέων μετάλλων πέριξ της ΑΓΕΤ και στη Γορίτσα, καθώς και σε κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής
Αναλύσεις ποιότητας πόσιμου νερού στις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΜΒ
Επέκταση των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης (σημ. εδώ και λίγο καιρό δεν μετρούν PM1, PM2,5, PM4, PM10)
Συστηματικές μετρήσεις της ποιότητας των νερών του Παγασητικού

 

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το