Ελλάδα

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Οι απαιτήσεις της Ελλάδας και η «θέση μάχης» της Τουρκίας

Το «ραντεβού» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ζητήθηκε με επιτάσεως από την Τουρκία και η ελληνική πλευρά το αποδίδει στην κινητικότητα που επέδειξε ο Ελληνας πρωθυπουργός τις τελευταίες ημέρες. Αυτό συνέβη υπό τον φόβο, όπως λένε στο Μαξίμου, να μην απομονωθεί η Αγκυρα.
Όπως μεταδόθηκε από το ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του Open Tv, o Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται -χωρίς περιστροφές- να ανοίξει όλα τα χαρτιά του αναφορικά με αυτό το μείζον ζήτημα. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει στον συνομιλητή του την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, την παραβατικότητά της εντός της ελληνικής ΑΟΖ και την ανακολουθία της στο μέτωπο του Προσφυγικού. Η Αθήνα, έπειτα από όλα αυτά, προσδοκά να αλλάξει ρότα η Τουρκία και να επιδείξει μια πιο ώριμη στάση σε όλα τα θέματα.

Την Τετάρτη (4/12), στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει μια σειρά σημαντικών επαφών με ηγέτες άλλων χωρών, με αποκορύφωμα εκείνη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ – εν όψει της νέας συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο, στις 7 Ιανουαρίου.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν – είναι η χώρα που «ξιφουλκεί» μονίμως με την Τουρκία, τους τελευταίους μήνες. Επειτα από αυτές τις συναντήσεις, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει τη σύσσωμη ευρωπαϊκή καταδίκη των πρακτικών της Τουρκίας σε όλα τα μείζονα ζητήματα, όπως μετέδωσε ο Σπύρος Μουρελάτος για το Open Tv.

Αντίστοιχα, η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open Tv Μαρία Ζαχαράκη, θα προσέλθει έχοντας πάρει ήδη θέση μάχης, ενώ το κλίμα στην Τουρκία είναι βαρύ, αφού η κοινή γνώμη αυτής της χώρας έχει στραφεί κατά της Ελλάδας. Σε αυτό έχουν συνδράμει οι τουρκικές κυβερνητικές κινήσεις οι οποίες φαίνεται πως έχουν πείσει τον τουρκικό λαό πως η Ελλάδα πάει να σφετεριστεί τα τουρκικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα πάντως με τον τουρκικό Τύπο την Τρίτη, τρία είναι τα θέματα που πρόκειται να θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ερντογάν.

Πρώτα από όλα η ανατολική Μεσόγειος, την ίδια στιγμή που η Τουρκία δεν φαίνεται να κάνει βήμα πίσω. Μετά, είναι το Μεταναστευτικό. Το τρίτο θέμα είναι η μη λειτουργία των S400, επειδή αποτελεί πηγή ανησυχίας για την Ελλάδα. Το ύφος που θα κρατήσει ο Τούρκος πρόεδρος στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, φάνηκε ήδη όταν αναχώρησε από την Αγκυρα το πρωί της Τρίτης.όπως είπε, «εμείς κάναμε τα βήματά μας, τώρα ας κάνει κι η Ελλάδα τα δικά της, αλλά δεν θα συζητήσω με κανέναν τα κυριαρχικά δικαιώματά μας».

Όπως μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη, μέτρα εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών δεν θα πρέπει να αναμένονται μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.
Το απόγευμα της Τρίτης, απρόσμενη, αλλά ισχυρή θέση υπέρ της Ελλάδας, έλαβε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παράνομη συμφωνία της Τουρκίας και της Λιβύης. Απαντώντας σε ερώτηση του Έθνους και του hellasjournal.com, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών χαρακτήρισε τη συμφωνία προκλητική, που έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή. αυτό βέβαια, δεν αναμένεται να επηρεάσει καθόλου τη στάση του Τούρκου προέδρου.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το