Τοπικά

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό επιδιώκουν οι αγρότες του μπλόκου στον Αλμυρό

 

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη επιδιώκουν οι αγρότες του μπλόκου στον Αλμυρό, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν παραταγμένα περισσότερα από 140 τρακτέρ στην ΠΑΘΕ, σε τμήμα που δεν διεξάγεται κυκλοφορία οχημάτων. Στο μεταξύ, είτε μεμονωμένα είτε με πούλμαν που θα δρομολογηθούν, αγρότες από τον Αλμυρό θα μεταβούν αύριο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετάσχουν σε πανελλαδικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της έκθεσης «Agrotica», μαζί με συναδέλφους τους από όλη την χώρα.
Όπως ανέφερε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα Αλμυρού Χρ. Πάντζιος, «το υπόμνημά με τα αιτήματά μας θα αποσταλεί στον πρωθυπουργό και στη συνέχεια περιμένουμε να μας καλέσει σε συνάντηση, ώστε να λάβουμε σαφείς δεσμεύσεις για την επίλυσή τους. Το μεγάλο πρόβλημα για εμάς είναι το κόστος παραγωγής και αν δεν βρεθεί λύση, τότε θα σταματήσουμε να παράγουμε και θα φύγουμε από τα χωριά μας».
Ο κ. Πάντζιος μαζί με άλλους αγρότες από το μπλόκο του Αλμυρού θα μεταβούν αύριο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο πλαίσιο της έκθεσης «Agrotica».
«Καθημερινά στήνονται σε πανελλαδικό επίπεδο μπλόκα αγροτών και ο αγώνας κλιμακώνεται, καθώς τα προβλήματα είναι κοινά και μεγάλα. Πρέπει η κυβέρνηση να αφουγκραστεί την αγωνία του αγροτικού κόσμου να συνεχίσει να παράγει, αλλά με κόστος που να μπορεί να αντεπεξέλθει. Θέλουμε διάλογο και κυρίως συνάντηση με τον πρωθυπουργό» συμπλήρωσε ο κ. Πάντζιος.
Ο ίδιος δεν αποκλείει σε περίπτωση που δεν δοθούν σαφείς απαντήσεις από την κυβέρνηση, να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά το Σαββατοκύριακο.

Τα αιτήματα
Στα αιτήματα των αγροτών, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:
Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί (άμεσα τώρα και όχι τον Ιούνιο), π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας, που να αποζημιώνει στο 100% των ζημιών και να μην χαρατσώνει. Χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα. Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.

Συμβολικός αποκλεισμός ΠΕΟ
Για μιάμιση περίπου ώρα απέκλεισαν την ΠΕΟ Βόλου – Λάρισας χθες το πρωί στις 11 αγρότες του μπλόκου στην περιοχή. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Μαγνησίας Θοδ. Γεωργαδάκης ανέφερε ότι οι αγρότες συνεχίζουν τους αγώνες τους και ενισχύουν τα μπλόκα τους και δίνουν ραντεβού στην έκθεση Agrotica αύριο Σάββατο το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα στο πλαίσιο της πανθεσσαλικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Καρδίτσα αποφασίστηκε μεταξύ άλλων οι αγρότες να προχωρούν καθημερινά σε συμβολικούς αποκλεισμούς στις 4 το μεσημέρι.

Φωτό από τον συμβολικό αποκλεισμό της ΠΕΟ

Share
Ετικέτες: αγρότες

Πρόσφατα άρθρα

Στο Αχίλλειο η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Αλμυρού

Στο Αχίλλειο βρέθηκαν μέλη της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Αλμυρού και είχαν συνάντηση με τον…

26 Μαρτίου 2024

Κέιτ Μίντλετον: Εκτοξεύθηκε η επισκεψιμότητα σε βρετανικά site ενημέρωσης για καρκίνο μετά την ανακοίνωσή της

Στέλνοντας εμμέσως πλην σαφώς το μήνυμα ότι ο καρκίνος δεν είναι ταμπού και πρέπει να…

26 Μαρτίου 2024

Εφορία: Πλήρως διαθέσιμο το myAADEapp για κινητά

Άμεσα διαθέσιμη για download και για συσκευές Android είναι πλέον η νέα εφαρμογή myAADEapp που…

26 Μαρτίου 2024

Meteo: Νέα εφαρμογή προειδοποιεί και ειδοποιεί για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Ένα νέο εργαλείο έγκαιρης ενημέρωσης και προειδοποίησης για έντονα καιρικά φαινόμενα ανέπτυξε το ΕΘνικό Αστεροσκοπείο…

26 Μαρτίου 2024

Χρ. Τριαντόπουλος: Κοντά στο 1,2 εκατ. ευρώ η προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής προς πλημμυροπαθείς επιχειρήσεις της Σκιάθου ως το Μάρτιο

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και…

26 Μαρτίου 2024

Ανακηρύχθηκαν οι υποψήφιοι για τις εκλογές του ΤΕΕ Μαγνησίας

Οι υποψηφιότητες των συνδυασμών για τις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στις 19 Μαΐου 2024…

26 Μαρτίου 2024