Τοπικά

Συνάντηση Μαραβέγια και εκπροσώπων του “Oliveto Magnes” με τον Γ.Γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

 

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κων. Μπαγινέτα, είχε χθες στο υπουργείο ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του Συνδέσμου Παραδοσιακών Ελαιώνων Νοτιοδυτικής Μαγνησίας “Oliveto Magnes”.

Ο βουλευτής συζήτησε με τον κ. Μπαγινέτα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι ελαιοκαλλιεργητές, λόγω της κλιματικής αλλαγής (λειψυδρία, συνθήκες καύσωνα) και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο της ελαιοκομίας στην περιοχή της Μαγνησίας. Ειδικότερα, ενημέρωσε τον Γ.Γ. του υπουργείου για τη μερική ή ολική ακαρπία λόγω των παγετών στις αρχές της άνοιξης του 2021, τις αυξήσεις στο δικαίωμα έκθλιψης από τα τοπικά ελαιοτριβεία, τη μείωση της παραγωγής από το γλοιοσπόριο, τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου, την έλλειψη εργατικού δυναμικού και την έλλειψη σύγχρονων μορφών ελαιοκομικών φορέων που θα αναδιοργανώσουν την τοπική ελαιοκομία ώστε να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.

Προκειμένου η τοπική ελαιοκομία να είναι βιώσιμη, τόσο ο κ. Μαραβέγιας, όσο οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Παραδοσιακών Ελαιώνων Νοτιοδυτικής Μαγνησίας “Oliveto Magnes”, πρότειναν τα εξής:

– Άμεση και ουσιαστική στήριξη της τοπικής ελαιοκαλλιέργειας για τα επόμενα πέντε έτη με οικονομικές ελαφρύνσεις και πιο στοχευμένη κατανομή των επιδοτήσεων για σταδιακή μετάβαση στην Οργανική Καλλιέργεια.
– Αξιοποίηση του παραδοσιακού χαρακτήρα ελαιώνα της Ν.Δ. Μαγνησίας μέσω των πυλώνων της νέας ΚΑΠ που σχετίζονται με τη μετάβαση στη βιολογική καλλιέργεια, την προστασία του οικοσυστήματος εντός του οποίου βρίσκεται ο ελαιώνας σε μία περιοχή με σημαντική ελαιοκομική κουλτούρα.

Ο κ. Μπαγινέτας χαρακτήρισε ιδιαίτερα χρήσιμη τη συνάντηση και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις προτάσεις που διατυπώθηκαν, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να εξετάσει τις προοπτικές υλοποίησής τους για τη στήριξη της ελαιοκομίας στην περιοχή, με σημαντικά οφέλη όχι μόνο για τη νοτιοδυτική Μαγνησία, αλλά για ολόκληρο το Νομό.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ηλεία: Θλίψη και οργή στην κηδεία της 11χρονης που δολοφονήθηκε από το θείο της

Πόνος, οργή, κι ένα τεράστιο «γιατί», διαγράφονται στα πρόσωπα της οικογένειας και των συγχωριανών της…

12 Ιουνίου 2024

Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. για την αντιπυρική προστασία

Συνεδρίασε το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) του Δήμου Νοτίου Πηλίου σήμερα Τετάρτη…

12 Ιουνίου 2024

Χρήστος Μεγάλου στο συνέδριο Reuters Responsible Business Europe 2024: Κρίσιμος ο ρόλος των τραπεζών στην πράσινη ανάπτυξη

Την ανάγκη κινητοποίησης κεφαλαίων για την ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης και την υποστήριξη επενδυτικών σχεδίων…

12 Ιουνίου 2024

Εθελοντική αιμοδοσία από τους AHEPANS και την Αλληλεγγύη – video & photo

Την τρίτη συνεχόμενη αιμοδοσία διοργάνωσαν σήμερα οι AHEPA «Αργοναύτες Βόλος» σε συνεργασία με τον σύλλογο…

12 Ιουνίου 2024

Ξεκινά η Ναυτική Εβδομάδα 2024 – Αφιερωμένη στην Κύπρο

  Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, μέσω του Φορέα Πολιτισμού της «Μαγνήτων Κιβωτός», συνδιοργανώνει…

12 Ιουνίου 2024

Στο λιμάνι του Βόλου το κρουαζιερόπλοιο «MARELLA DISCOVERY»

Το κρουαζιερόπλοιο «MARELLA DISCOVERY» σημαίας Μάλτας, καταπλέει την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 και ώρα 08:00,…

12 Ιουνίου 2024