Τοπικά

Συνάντηση ΚΚΕ με το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Βόλου

Συνάντηση με το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Βόλου πραγματοποίησαν εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας και η Φένια Ευσταθίου, εκπαιδευτικός και στέλεχος του ΚΚΕ.
Επίκεντρο της συζήτησης ήταν η κατάσταση των σχολικών κτιρίων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , ιδιαίτερα μετά τις πλημμύρες και τα μέτρα που απαιτείται να παρθούν για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
Τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης ενημέρωσαν για τις συναντήσεις που είχαν με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες του Δήμου Βόλου για το ζήτημα, ενώ επέδωσαν και τα αντίστοιχα υπομνήματα που αναφέρουν τις διεκδικήσεις των γονιών.
Μετέφεραν την ανησυχία για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν εκδηλωθεί σε διάφορα σχολεία, όπως στο ΕΠΑΛ Φυτόκου, στο Παλιό Λιμεναρχείο, στο συγκρότημα του 18ο και του 29ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου και αλλού.
Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελεί η μεγάλη καθυστέρηση στις επισκευές της τουαλέτας στο Ειδικό Σχολείο που δημιουργεί τεράστια θέματα στους μαθητές με αναπηρία.
Ωστόσο, όπως τόνισαν, υπάρχουν πολλά προβλήματα σχεδόν σε όλα τα σχολεία, τα οποία απαιτούν και άμεσα μέτρα για να γίνουν διεξοδικοί έλεγχοι και παρεμβάσεις.
Ο Β. Μεταξάς ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τη στρατηγική τους σύμπλευση με αποτέλεσμα η κάθε κυβέρνηση να συνεχίζει το βρώμικο έργο της προηγούμενης, στην επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.
Όπως είπε, η σημερινή κατάσταση στα σχολεία θυμίζει κατά πολύ τις εξελίξεις που είχαμε στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Εδώ και χρόνια έχουν «σπάσει» οι αρμοδιότητες. Έτσι η εκπαιδευτική διαδικασία να είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, η συντήρηση των σχολείων ευθύνη των Δήμων και οι μετακινήσεις ευθύνη της Περιφέρειας.
Τα σχολικά κτίρια έχουν επί της ουσίας εγκαταλειφθεί ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης των Δήμων αλλά και της λογικής της ανταποδοτικότητας και των επιλέξιμων έργων που ακολουθούν οι δημοτικές αρχές των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, μαζί και η Δημοτική Αρχή Βόλου, με βάση την οποία αν μια δαπάνη δεν έχει οικονομικό όφελος, τότε δεν επιλέγεται. Αυτή τη στιγμή έχουν συσσωρευτεί τεράστια κτιριακά προβλήματα εξαιτίας αυτής της στρατηγικής, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται μεγάλες, ακόμα και καταστροφικές ζημιές και να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Οι μικροεπισκευές, τις περισσότερες φορές με χρήματα που ζητιούνται από τους γονείς ή με την εθελοντική προσφορά τους, δεν μπορεί να καλύψει τις πολύ μεγάλες ανάγκες. Επίσης, λειτουργεί και ως άλλοθι από τους καθ΄ύλην αρμόδιους, τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές και ενισχύει την εγκατάλειψη.
Το ΚΚΕ έχει πολύ αναλυτική πρόταση πάλης και αγώνα για κτίρια που θα είναι στην υπηρεσία του σύγχρονου σχολείου των λαϊκών αναγκών τα οποία θα διασφαλίζουν την ευρύτητα των παραστάσεων για όλους, που θα εξυψώνουν το πολιτιστικό επίπεδο για όλους, δημιουργώντας μέσα στην καθημερινότητα των παιδιών και την αίσθηση του ωραίου, θα υπηρετούν τη μαθησιακή διαδικασία.
Θέλουμε σχολεία ανοιχτά στους γονείς και στους εργαζόμενους. Να λειτουργούν ως κυψέλες μάθησης, πολιτισμού, αθλητισμού και συλλογικής δραστηριότητας.
Ταυτόχρονα, ως χώρος μάθησης και διαπαιδαγώγησης, λέμε ότι τα σχολεία πρέπει να είναι κλειστά στις επιχειρήσεις και στους ιδιώτες.
Γι’ αυτό και παλεύουμε για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών τους.
Απαιτώντας να προχωρήσει άμεσα πρόγραμμα συντήρησης όλων των υποδομών των σχολείων, με βάση τη διενέργεια επιστημονικού προσεισμικού, υγειονομικού και κτιριακού ελέγχου.
Να δρομολογηθεί άμεσα πρόγραμμα ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολείων, κυρίως ειδικών σχολείων και νηπιαγωγείων, αλλά και γενικότερα. Κι αυτό σημαίνει να χαρακτηριστούν ως “χώροι σχολείων” και να αγοραστούν όλα τα αναγκαία οικόπεδα για τον σκοπό αυτόν.
Το ΚΚΕ, είναι το μόνο κόμμα που μπαίνει μπροστά ώστε να δυναμώσει η διεκδίκηση στους Συλλόγους Γονέων για να απαιτηθούν και να εξασφαλιστούν άμεσα τα παραπάνω μέτρα, με ευθύνη του κράτους, τόσο της κυβέρνησης όσο και της Περιφέρειας και των Δήμων. Ζήτημα που γίνεται πιο επιτακτικό μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που είχαμε στην περιοχή μας.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ο φονικός συνδυασμός των ναρκωτικών που σκότωσε την 16χρονη

Το Amber alert, η κοινωνική λειτουργός που όρισε εισαγγελέας, οι αγωνιώδεις προσπάθειες της μάνας, η…

23 Νοεμβρίου 2023

Δεξαμενή έφυγε από φορτηγό στην Γιαννιτσών – Θεσσαλονίκης – Από θαύμα γλίτωσε η οδηγός που ακολουθούσε

Τύχη βουνό είχε το πρωί μία οδηγός αυτοκινήτου στην εθνική οδό Γιαννιτσών - Θεσσαλονίκης, όταν…

23 Νοεμβρίου 2023

«Με ξύπνησαν και τη βρήκα έτσι» – Συγκλονιστικοί διάλογοι των φίλων της 16χρονης που πέθανε από ναρκωτικά

Μετά από δύο εβδομάδες μάχης στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», η 16χρονη που έπεσε…

23 Νοεμβρίου 2023

Ταξίδι…

Η νάιλον σακούλα βρέθηκε στη Σολωμού με Κουντουριώτου, δύο δρόμους πιο ψηλά από τη λαϊκή…

23 Νοεμβρίου 2023

Γυμνή γυναίκα υπό την επήρεια ναρκωτικών επιτίθεται σε επιβάτες σε αεροδρόμιο

Μια γυμνή γυναίκα, προφανώς υπό την επήρεια ψυχεδελικών ναρκωτικών, καταγράφηκε από την κάμερα να τρέχει…

23 Νοεμβρίου 2023

Αναλαμβάνουν υπηρεσία δύο χειριστές ιατρικών συσκευών

Ορκίστηκαν σήμερα 23-11-2023 ενώπιον του Διοικητή Ντόκου Ιωάννη και του Αναπληρωτή Προϊσταμένου Τμήματος Παραϊατρικού Προσωπικού…

23 Νοεμβρίου 2023