Τοπικά

Συναντήσεις της Πράσινης Αριστεράς για τη δημόσια υγεία

Η Πράσινη Αριστερά Μαγνησίας πραγματοποίησε συναντήσεις με υγειονομικούς φορείς της περιοχής.

Συγκεκριμένα, ο Παντ. Μαστρογιάννης / Διοικούσα Επιτροπή παρουσίασε τους 5 άξονες του τοπικού προγράμματος Μαγνησίας που έχει διατυπώσει το κόμμα καθώς επίσης και τις βασικές αρχές για την Υγεία, που είναι:

Όχι στην ιδιωτικοποίηση, αλλά στην στήριξη της Δημόσιας Υγείας με αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στελέχωση με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού.

Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.).

Επίταξη μονάδων ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών και αξιοποίηση στρατιωτικών νοσοκομείων.

Μέτρα άμεσα στην εκπαίδευση και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Από την πλευρά της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών ο κ. Νίκος Χαυτούρας / Πρόεδρος, επεσήμανε: την υποστελέχωση σε πολλές Κλινικές, την απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και την ταυτόχρονη ενίσχυση των ιδιωτικών κλινικών καθώς και την ανεπαρκή διοίκηση του νοσοκομείου, που με τον αυταρχισμό της και στην προσπάθεια να ωραιοποιήσει την κατάσταση θυμίζει άλλες εποχές.

Από το Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείων ο κ. Ντίνος Μηνδρινός / Πρόεδρος, τόνισε τις κενές οργανικές θέσεις (στο 45 %), τις ελλείψεις σε εξοπλισμό, το ημίμετρο των επικουρικών που καλύπτουν όμως πάγιες ανάγκες, την στοχοποίηση των υγειονομικών , τις μακροχρόνιες διαδικασίες για την υλοποίηση της προκήρυξης πρόσληψης, την άγνοια των προθέσεων της Πολιτείας για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, τον ανεπαρκή προϋπολογισμό και τα κενά που δημιουργήθηκαν από την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων, για τους οποίους και ζήτησε επαναπρόσληψη.

Τέλος, από το Σύλλογο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας η κα. Νέλλη Χονδρογιάννη / Γενική Γραμματέας επισημάνθηκε επίσης, τόσο η έλλειψη προσωπικού στα εργαστήρια των Κέντρων Υγείας, όπου υπάρχουν, όσο και η έλλειψη εργαστηρίων σε ορισμένα Κέντρα Υγείας, η άθλια κτιριολογική κατάσταση, η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, η κάλυψη πάγιων αναγκών από επικουρικό προσωπικό και αγροτικούς ιατρούς, τα κενά σε οργανικές θέσεις , η μη κάλυψη με προσωπικό σε όλες τις βάρδιες των ασθενοφόρων και τονίστηκε η ανάγκη για ενιαίο τρόπο λειτουργίας με κοινά πρωτόκολλα με το ΕΚΑΒ.

Συμφωνήθηκε από όλους η αναγκαιότητα στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με την ενίσχυσή του σε πόρους, προσωπικό και εξοπλισμό καθώς και ο αναντικατάστατος ρόλος της Π.Φ.Υ. και η μη παραπέρα ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας.

Όλα αυτά πρέπει να εκφράζονται με αύξηση των δαπανών για την υγεία στον κρατικό προϋπολογισμό και όχι με τη μείωση, όπως έγινε φέτος.

Ήταν μία εποικοδομητική συζήτηση που ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν στη δημόσια υγεία και τον αγώνα που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι αλλά και η Κοινωνία των Πολιτών για την επίλυσή τους.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στηρίζει και θα συμμετέχει σε αυτό τον αγώνα, γιατί το έχει ανάγκη η κοινωνία περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Γι’ αυτό και καλούμε τους πολίτες να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση της Τρίτης, 01/02/2022, μία μέρα Πανελλαδικής δράσης για τη Δημόσια Υγεία.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το