Τοπικά

Συναγερμός στο Αχιλλοπούλειο – Δεύτερο κρούσμα γρίπης Η1Ν1 σε ένα δεκαήμερο

Συναγερμός έχει σημάνει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Αχιλλοπούλειου», καθώς ταυτοποιήθηκε ένα ακόμη κρούσμα γρίπης Η1Ν1. Δέκα ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα στη Μαγνησία, η ταυτοποίηση του στελέχους έγινε σε έναν 73χρονο άντρα που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ.

Με πόνο στο στήθος μεταφέρθηκε πριν τρεις ημέρες στο Νοσοκομείο ο 73χρονος και προχθές το απόγευμα οι αναλύσεις ταυτοποίησαν τον ιό, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός.
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου νοσηλεύεται με τον ιό της γρίπης και ένας νέος άντρας, του οποίου η κατάσταση κρίνεται σταθερή, αλλά ακόμη παραμένει διασωληνωμένος.
Ο νέος άντρας εισήχθη στη ΜΕΘ πριν δέκα περίπου μέρες και παραμένει διασωληνωμένος. Από την κλινική έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για γρίπη, όπως και τελικά επιβεβαιώθηκε από το αρμόδιο εργαστήριο.
Σημειώνεται πως πέρυσι δεν είχε σημειωθεί κάποιο περιστατικό με γρίπη που να νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ.
Το τελευταίο δεκαήμερο ωστόσο φαίνεται να υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα στην εποχική γρίπη.
Με βάση τα δεδομένα των περιόδων γρίπης τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης γρίπης είναι τα εξής: α) Το επιδημικό κύμα συμβαίνει συνήθως μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει συνήθως μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου, γ) κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα στελέχη γρίπης [ Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β].

Τα στοιχεία
Κατά την εβδομάδα 14-20 Ιανουαρίου 2019 οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Κατά την εβδομάδα 14-20 Ιανουαρίου 2019 στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 173 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 94 (54,3%) εξ’ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 81 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και εξ’ αυτών τα 17 (21%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 64 (79%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09 .
Συνολικά από την αρχή του χρόνου καταγράφηκαν 65 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 64 με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Εξ’ αυτών εμβολιασμένα ήταν τα 9 (14%). Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 6 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 5 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. και ένας θάνατος σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.
Με βάση τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1)pdm09. Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το