Τοπικά

Συναγερμός στην Παιδιατρική του Αχιλλοπούλειου για δύο ύποπτα περιστατικά ιλαράς, που τελικά είχαν ιογενή λοίμωξη

Συναγερμός σήμανε τις τελευταίες ημέρες στην παιδιατρική Κλινική για δύο παιδιά που νοσηλεύονται και τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα ιλαράς. Στα παιδιά πραγματοποιήθηκαν οι απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις και τα αποτελέσματα εστάλησαν στο αρμόδιο κέντρο στην Αθήνα. Τελικά η απάντηση που δόθηκε ήταν πως δεν πρόκειται για ιλαρά αλλά για άλλη ιογενή λοίμωξη.

Στην Παιδιατρική βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση περιστατικών που παραπέμπουν σε ιλαρά. Παράλληλα εμβολιάζουν και παιδάκια τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται κυρίως τα παιδιά Ρομά που ένα μεγάλο ποσοστό τους δεν έχουν εμβολιαστεί.
Από την παιδιατρική έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον πέντε παιδιά που νοσηλεύτηκαν για άλλο λόγο στην Κλινική, αλλά κρίθηκε σκόπιμο να εμβολιαστούν.
Άλλωστε πλέον ο εμβολιασμός τους γίνεται χωρίς κάποιο οικονομικό κόστος για τον γονέα.
Το Νοσοκομείο Βόλου ενημερώθηκε προχθές για ένα περιστατικό ιλαράς σε παιδάκι τριών ετών.

Στο μεταξύ εδώ και μέρες στα ιατρεία των παιδιάτρων έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο από γονείς που προσέρχονται για να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά τους. Οι παιδίατροι επισημαίνουν πως μέχρι και δώδεκα μηνών το παιδί μπορεί να κάνει το πρώτο εμβόλιο κατά της ιλαράς που το καλύπτει σε ποσοστό 95-98%, ενώ μετά από τρεις μήνες μπορεί να γίνει και η δεύτερη δόση του εμβολίου που το καλύπτει πλήρως.
Μέχρι να εκδηλωθεί η επιδημία της ιλαράς στην Ελλάδα το δεύτερο εμβόλιο κατά της ιλαράς μπορούσε να γίνει και μέχρι το παιδί να γίνει τριών ετών.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι κλινικές εκδηλώσεις διακρίνονται σε 3 στάδια:

Το πρόδρομο (καταρροϊκό), το οποίο διαρκεί 2-4 μέρες, χαρακτηρίζεται από έντονα καταρροϊκά συμπτώματα (δακρύρροια, ρινόρροια, φτέρνισμα), βήχα, επιπεφυκίτιδα, πυρετό και φωτοφοβία. 1-2 ημέρες πριν ή μετά την εμφάνιση του εξανθήματος εμφανίζονται οι κηλίδες του Koplik που είναι παθογνωμονικές της νόσου και είναι μικρά λευκωπά στίγματα που περιβάλλονται από ερυθρά άλω και εντοπίζονται στο βλεννογόνο της παρειάς αντίστοιχα προς τους κάτω γομφίους.
Το εξανθηματικό στάδιο διαρκεί 5-6 μέρες και το χαρακτηριστικό του είναι ένα κόκκινο εξάνθημα το οποίο στην αρχή είναι αραιό, ροδαλό, ενώ στη συνέχεια γίνονται ερυθρά και συρρέουν αλλά εξακολουθούν να αφορίζονται μεταξύ τους με υγιές δέρμα. Η έκθεση του εξανθήματος, δηλαδή το ξέσπασμά του γίνεται κατά ώσεις και συνήθως αρχίζει πίσω από τα αυτιά, γρήγορα εξαπλώνεται στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα.

Κατά την ανάρρωση ο πυρετός πέφτει και τα εξανθήματα εξαφανίζονται σταδιακά, πρώτα από το πρόσωπο και τελικά από τα άκρα. Σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται λεπτή απολέπιση του δέρματος εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το