Ελλάδα

Συναγερμός σε Κρήτη για την Μπλε Φάλαινα

Η «Μπλε Φάλαινα» φέρεται να… παρασύρει στα δίχτυα της δεκάδες μαθητές και στην Κρήτη, οι οποίοι, αγνοώντας τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει ακόμα και για τη ζωή τους, επιδίδονται με… θρησκευτική ευλάβεια στις προκλήσεις αυτού του επικίνδυνου διαδικτυακού παιχνιδιού, εξαιτίας του οποίου έφηβοι, κυρίως στη Ρωσία, έχουν αυτοκτονήσει, όπως επιβάλλει το τελικό στάδιο μιας σειράς δοκιμασιών.

Αν και καμία καταγγελία δεν έχει φθάσει επίσημα μέχρι σήμερα στα αρμόδια γραφεία ανηλίκων των υπηρεσιών Ασφαλείας του νησιού, αλλά ούτε και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς λόγω κάποιων ύποπτων κρουσμάτων αυτοτραυματισμών ακόμα και σε μαθητές δημοτικού, περιπτώσεις όμως που δεν έχουν συνδεθεί ευθέως με το εν λόγω διαδικτυακό παιχνίδι.

Από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων καταγράφεται κινητικότητα σε επίπεδο ενημέρωσης, ενώ από την εκπαιδευτική κοινότητα απευθύνεται έκκληση σε όποιον γονέα ή μαθητή γνωρίζει κάτι σχετικό να επικοινωνεί και να ενημερώνει τον δάσκαλο ή τον καθηγητή.

Στα Χανιά μητέρα μαθήτριας αποκάλυψε ότι στα χέρια της κόρης της υπήρχαν έντονες χαρακιές που είχαν προκληθεί από παραμάνα και καρφίτσες. Το παιδί δικαιολόγησε τον αυτοτραυματισμό του ως μια μορφή ξεσπάσματος επειδή κάποια παιδιά στο σχολείο του συμπεριφέρονταν απαξιωτικά, ενώ εκμυστηρεύτηκε στη μητέρα του ότι το ίδιο έκαναν και άλλες συμμαθήτριές της. Η μητέρα, όπως ανέφερε στο parakratika.gr, είχε σκοπό να μεταβεί στο σχολείο της κόρης της, όμως την πρόλαβε ο ίδιος ο διευθυντής, ο οποίος έσπευσε να επικοινωνήσει μαζί της όταν αντιλήφθηκε προσωπικά τις χαρακιές στα χέρια της μαθήτριας. Εκείνος ήταν που της ανέφερε για την «Μπλε Φάλαινα» και τα όσα συμβαίνουν ανά τον κόσμο με το συγκεκριμένο διαδικτυακό παιχνίδι. «Καλέσαμε τη μικρή στο γραφείο του διευθυντή, της μίλησε και εκείνος. Μας είπε με ονόματα ποια άλλα παιδιά ήταν. Κάλεσε όλα τα παιδιά, ενημέρωσε και τους γονείς. Το παιδί μου σήμερα είναι καλά, το ελέγχω καθημερινά», υποστήριξε η μητέρα.

Ανησυχία προκάλεσε και η διαδικτυακή ανάρτηση πατέρα 9χρονης μαθήτριας στο Ηράκλειο, ο οποίος θέλησε να κοινοποιήσει προς ενημέρωση των γονέων τα όσα του μετέφερε η κόρη του επιστρέφοντας από το σχολείο σχετικά με την «Μπλε Φάλαινα».

Ωστόσο το πλέον ανησυχητικό, ακόμα και αν δεν έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα επίσημες καταγγελίες, είναι η διαπίστωση ότι το παιχνίδι της «Μπλε Φάλαινας» είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη μαθητική κοινότητα, όπως προκύπτει μέσα από μαρτυρίες μαθητών γυμνασίου στο Ηράκλειο. Μαθητής στην περιοχή των Δειλινών Ηρακλείου υποστήριξε ότι συμμαθητής του έχει παθιαστεί τόσο πολύ με την «Μπλε Φάλαινα» που ήδη βρίσκεται στην 40ή ημέρα του παιχνιδιού. «Πολλές φορές έχω προσπαθήσει να τον πείσω να το εγκαταλείψει, αλλά εκείνος επιμένει ότι δεν είναι επικίνδυνο για τη ζωή του».

Προκύπτει ακόμα ότι αρκετοί είναι οι μαθητές που ακούγοντας όλον αυτόν τον θόρυβο γύρω από την «Μπλε Φάλαινα» μπαίνουν στον πειρασμό να εγκαταστήσουν την εφαρμογή από περιέργεια ή για πλάκα.

Συμβουλές και οδηγίες για την προστασία των παιδιών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με αναφορές για κρούσματα του άκρως επικίνδυνου παιχνιδιού «Γαλάζια Φάλαινα» στη χώρα μας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, όλες οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στην ΕΛ.ΑΣ. διερευνώνται προσεκτικά. Μοναδική περίπτωση που φαίνεται να σχετίζεται με το συγκεκριμένο «παιχνίδι» είναι αυτή με θύμα μία 15χρονη στην περιοχή της Κατερίνης. Δύο αναφορές που αναπαράχθηκαν ευρέως στο Διαδίκτυο -η μία για κρούσμα στη Θεσσαλονίκη και η άλλη για περιστατικό στην Κρήτη- δεν έχουν καταγγελθεί επισήμως στις Αρχές. Οπως επισημαίνει ανώτατος αξιωματούχος της ΕΛ.ΑΣ. στο «Εθνος», «δεν πρέπει να σπέρνουμε τον πανικό. Οι γονείς χρειάζεται να ενημερώνονται και να παρακολουθούν οτιδήποτε μπορεί να αφορά τα παιδιά τους. Το πιο σημαντικό είναι να χτίζουν μία σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά και όχι να μαθαίνουν τελευταίοι τι τα απασχολεί ή τι τους συμβαίνει». «Καλό είναι να μιλήσουν στα παιδιά για τους κινδύνους του Διαδικτύου και να εξηγήσουν ότι δεν πρέπει να δίνουν προσωπικές πληροφορίες ή να στέλνουν φωτογραφίες σε αγνώστους», προσθέτει. «Το κλειδί είναι η πρόληψη. Δεν χρειάζεται να δαιμονοποιούμε τις νέες τεχνολογίες», καταλήγει.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το