Ελλάδα

Συναγερμός μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων

Συναγερμό και εύλογη ανησυχία προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σχετικά με τον απολογισμό της πανδημίας το προηγούμενο 24ωρο. Επειτα από δύο σχετικά πιο «ήπιες» ημέρες σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, η χώρα μας κατέγραψε χθες νέο αρνητικό ρεκόρ με 293 κρούσματα κορωνοϊού σε ένα μόλις 24ωρο. Η ανάσχεση που είχε καταγραφεί αποδείχθηκε μόνο προσωρινή και επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας πριν η εικόνα αρχίσει ουσιαστικά να βελτιώνεται.

Από τα 293 νέα κρούσματα, τα 103 καταγράφηκαν στην Αττική, που σταθερά κρατεί τα σκήπτρα το τελευταίο διάστημα με σημαντικό αριθμό νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καθημερινά. Τα 18 από τα κρούσματα της Αττικής συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. 54 κρούσματα εντοπίσθηκαν στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων τα 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι εντός της χώρας και τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Καταγράφηκαν επίσης 10 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κατέγραψαν χθες οι Π.Ε. Ημαθίας (9), Κοζάνης (9), Κυκλάδων (9), Χαλκιδικής (9), Χανίων (5), Πιερίας (5) και Μεσσηνίας (5). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 9.280 (55,5% άνδρες). Από αυτά τα 1.943 (21%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.179 (45,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη.

Χθες, 33 συμπολίτες μας νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. Οι 10 είναι γυναίκες. Το 42,4% έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. Συνολικά 145 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τις τελευταίες ώρες αυξήθηκε σημαντικά και ο κατάλογος των θυμάτων από την επιδημία του κορωνοϊού, αφού καταγράφηκαν ακόμα πέντε θάνατοι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 248. Οι 88 (35,5%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 93,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ελεγχοι και παραβάσεις

Εντατικούς ελέγχους πραγματοποιούν σε όλη τη χώρα οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, την Τρίτη 25 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (50.642) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν:

• 11 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε 2 καταστήματα για υπεράριθμους πελάτες στα Ιόνια Νησιά.

• 1 παράβαση για λειτουργία καταστήματος μετά τα μεσάνυχτα με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, στα Ιόνια Νησιά.

• 3 για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

• Και 362 για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης με επιβολή ισάριθμων διοικητικών προστίμων των 150 ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το