Πολιτισμός

Σύμβολο Πολιτισμού και Παιδείας το Φεστιβάλ Πάου

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση και φέτος του κόσμου που προσέρχεται στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ Πάου Αργαλαστής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από σήμερα Κυριακή μέχρι και μεθαύριο Τρίτη διεξάγεται το δεύτερο τριήμερο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.
«Το φεστιβάλ Πάου αποτελεί σύμβολο Πολιτισμού και Παιδείας» τονίζει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ κ. Μαρία Θωίδου η οποία μιλά στη «Θ» για τις πτυχές του σημαντικού πολιτιστικού γεγονότος του καλοκαιριού στην πανέμορφη περιοχή της Πάου Αργαλαστής.

Ποιος διοργανώνει το Φεστιβάλ Πάου;
Το Φεστιβάλ Πάου 2018 υποστηρίζεται οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συγκεκριμένα από την Επιτροπή Ερευνών του Π.Θ. σε συνεργασία με την Εταιρεία Αξιοποίησης της Περιουσίας του Π.Θ. που μας παραχωρεί τον υπέροχο αυτό χώρο. Για την οργάνωση και το στήσιμο του καλλιτεχνικού προγράμματος, έχουμε εισπράξει ως τώρα την πολύτιμη εμπιστοσύνη πρώτα από τον κύριο πρύτανη καθ. Γεώργιο Πετράκο καθώς και από την αντιπρύτανη Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων αν. καθ. Ιωάννα Λαλιώτου, εμπιστοσύνη που μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των καλλιτεχνικών επιδιώξεων του φεστιβάλ.

Τί συμβολίζει το φεστιβάλ ;
Το φεστιβάλ Πάου αποτελεί σύμβολο πολιτισμού και παιδείας. Μια παιδεία ανώτερη που πηγάζει μέσα από την αστείρευτη πηγή της τέχνης. Σπουδαίοι μουσικοί με κριτήρια βαθύτερα από μια απλή επαγγελματική προσέγγιση στην τέχνη, συμμετέχουν με μόνη αποζημίωση τα μεταφορικά και τα έξοδά τους προκειμένου να ζήσουνε μαζί μας αυτή την πολύ ιδιαίτερη κατάσταση που υπάρχει στο μουσικό «μοναστήρι».

Τί εννοείτε πολύ ιδιαίτερη κατάσταση; Πόσο επηρεάζει το ότι το συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου, στο οποίο πραγματοποιείται το φεστιβάλ, είναι μία παλαιά Μονή;
Όπως όλα τα μοναστήρια, το κτίσμα αυτό είναι τοποθετημένο σε μια απίστευτη θέση με μοναδική θέα που υποβάλλει τον επισκέπτη. Είναι προστατευμένο από ένα πέτρινο τείχος δημιουργώντας έτσι μια ατμόσφαιρα προσήλωσης στις εκδηλώσεις που φιλοξενεί. Στη μέση του αυλόγυρου βρίσκεται το πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, ιδιαίτερης ιστορικής αξίας. Οι πρώην κοιτώνες των μοναχών που κατοικούσαν κάποτε στη μονή έχουν διαμορφωθεί σε δωμάτια φιλοξενίας και από τα μικρά παράθυρά τους απλώνεται η θάλασσα. Αυτό σου δίνει για λίγο την αίσθηση πως βρίσκεσαι πάνω από τα πράγματα, πώς ίπτασαι. Οι χαμηλές όμως πορτούλες, τόσο των «κελιών», όσο και των άλλων χώρων σου επιστρέφουν ένα είδος ταπεινότητας (κάτι που το ξεχνάμε εύκολα εμείς οι καλλιτέχνες!) μια και πρέπει να σκύψεις ελαφρά για να περάσεις!

Να μιλήσουμε όμως και για τις διαδικασίες του Φεστιβάλ και για το πώς υποστηρίζεται. Ακούμε πως όλη η προσπάθεια βασίζεται σε μια εθελοντική προσφορά που υπογράφει στο όνομα μέλη και συνεργάτες των Μουσικών Συνόλων.
Πρόκειται για μέλη και συνεργάτες των Μουσικών Συνόλων του Π.Θ., αλλά και φίλους του Φεστιβάλ. Πολλοί καλλιτέχνες που πέρασαν από δω έχουν ταχτεί στο πλευρό μας. Να τονίσω πως μέσα σε αυτή την ομάδα εργασίας μαζί με τους σταθερούς συντελεστές οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί στο χρόνο, ανανεώνεται συνέχεια ένα φοιτητικό δυναμικό που προσφέρει εθελοντισμό και εισπράττει εμπειρία. Μέσα από την οργάνωση αυτής της προσπάθειας προκύπτει ένα μοντέλο βιωματικής εκπαίδευσης σε θέματα τόσο πολιτισμού (κυρίως σε σχέση με τη μουσική) όσο και συντονισμού, συνεργασίας, κοινωνικοποίησης και βαθύτερων φιλοσοφικών προβληματισμών. Οι νέοι και νέες φοιτητές και απόφοιτοι έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με καταξιωμένους προσκεκλημένους, να γευματίσουν μαζί τους, να ακούσουν τις πρόβες τους, να ζήσουν από κοντά τις ανησυχίες τους, να αντιληφθούν το πώς στήνεται μία παράσταση καθώς και να την απολαύσουν από κοντά. Βρίσκω τη διαδικασία αυτής της συνεργασίας με σκοπό τα παραπάνω βιώματα βαθιά εκπαιδευτική. Πρόκειται για μια διαδικασία που πρέπει να καλλιεργηθεί. Να εμπλουτιστεί με συνεργασίες από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και ανταλλαγές πολιτιστικές με άλλα πανεπιστήμια. Είναι μια διαδικασία που γεννά καινούργιες προοπτικές, από αυτές που ανταποκρίνονται στη βαθύτερους και ουσιαστικότερους στόχους ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος τις εκδηλώσεις;
Ο κόσμος πλέον μας γνωρίζει και μας εμπιστεύεται. Αναγνωρίζει την ειλικρινή προσπάθεια και τιμά τις συναυλίες με τη σεμνή του στάση. Μέσα σε ένα απέριττο τοπίο με τα τριζόνια να συναγωνίζονται τους ήχους οργάνων και φωνών δεν μπορεί κανείς παρά να σωπάσει και να αφουγκραστεί.
Σε μια κοινωνία σκληρή και αδυσώπητη μας χρειάζεται αυτή η ησυχία, αυτή η εσωτερική κατάσταση.

Πείτε μας για τα Μουσικά Σύνολα.
Πρόκειται για μια πολύ πρωτότυπη εκπαιδευτική διαδικασία. Ο ενδιαφερόμενος φοιτητής ή φοιτήτρια από οποιοδήποτε τμήμα του πανεπιστημίου κι αν προέρχεται, έχει την ευκαιρία μέσα από τις συναντήσεις μας, να εμβαθύνει στους αληθινούς στόχους της τέχνης , να γνωρίσει τον εαυτό του και τη φωνή του, να ασχοληθεί με διαφορετικά είδη μουσικής και να βιώσει ηχογραφήσεις και συναυλίες σε συνεργασία με καταξιωμένους μουσικούς. Στο ενεργητικό των Μουσικών συνόλων υπάρχουν 4 cd τα οποία έχουν εκδοθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μακάρι να μας δοθεί κάποια στιγμή να μιλήσουμε εκτενέστερα για αυτή την ενδιαφέρουσα πολιτιστική προσφορά προς τους φοιτητές, που γίνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις μας θα βρει κανείς στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πείτε κάτι όχι μόνο από την πλευρά της καλλιτεχνικής διεύθυνσης αλλά από τη μεριά μιας γυναίκας που ασχολείται η ίδια με την τέχνη.
Θεωρώ ιδιαίτερη τύχη στη ζωή μου το να μπορώ να ασχολούμαι με αυτά που αγαπώ και μάλιστα να τα συνδυάζω. Αυτά είναι η ανθρώπινη φωνή, η μουσική και η ποίηση (που βρίσκονται σε όλες τις τέχνες) και οι άνθρωποι. Ασχολούμαι χρόνια με το τραγούδι ως ερμηνεύτρια, τραγουδοποιός και ως δασκάλα. Θα έλεγα πως και το φεστιβάλ αυτό είναι μια μικρή συλλογική σύνθεση Ένα ξεχωριστό μουσικό κομμάτι. Με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αυτό το κομμάτι αποκτά υπόσταση. Με τη δουλειά και το μεράκι του ανθρώπινου δυναμικού μελών και συνεργατών των Μουσικών Συνόλων, γίνεται πραγματικότητα. Με την εμπνευσμένη συμμετοχή των καλλιτεχνών από τη μια και το θερμό ενδιαφέρον των επισκεπτών από την άλλη, αυτή η πραγματικότητα μπορεί να μοιάσει με όνειρο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το