Τοπικά

Συμβολικός περίπατος μνήμης χθες στον Βόλο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της νόσου Αλτσχάιμερ

Συμβολικός περίπατος μνήμης πραγματοποιήθηκε χθες στον Βόλο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της νόσου Αλτσχάιμερ. Ο περίπατος, όπου συμμετείχαν ασθενείς, εργαζόμενοι της Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ, μέλη του Ερυθρού Σταυρού και άλλοι πολίτες, ξεκίνησε από τη συμβολή των οδών Τοπάλη με Ιάσονος, όπου στεγάζεται η ΜΑΝΑ, και κατέληξε στον αύλειο χώρο του Αγίου Νικολάου, όπου είχε τοποθετηθεί και περίπτερο για την ενημέρωση των πολιτών.

Η επιστημονική υπεύθυνη της ΜΑΝΑ, κοινωνική λειτουργός, κ. Μάγδα Σουσουρή, επισήμανε πως το σύνθημα που θελήσαμε να στείλουμε με τον περίπατο μνήμης, είναι το «Στάσου πλάι μου, να θυμηθώ», γιατί όλοι μας, ασθενείς, φροντιστές, επαγγελματίες υγείας, χρειαζόμαστε έναν άνθρωπο δίπλα μας να μας στηρίζει και να μας υποστηρίζει σε όλες μας τις προσπάθειες».
Η αντιδήμαρχος κοινωνικής αλληλεγγύης κ. Νατάσα Μορφογιάννη επισήμανε πως «εμείς έχουμε υπογράψει ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με τη ΜΑΝΑ, ενώ πραγματοποιούμε και τεστ μνήμης στους ωφελούμενους του ΚΑΠΗ. Είμαστε δίπλα στην Τρίτη ηλικία και τη στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, γιατί θέλουμε και οι ηλικιωμένοι να έχουν μια ποιότητα ζωής».

Αγάπη και υπομονή

Μεταξύ των συμμετεχόντων στον χθεσινό περίπατο μνήμης ήταν και η κ. Χριστίνα Τουλουμάκου που για αρκετά χρόνια φρόντιζε τον σύζυγό της ο οποίος είχε Αλτσχάιμερ.
Η ίδια αναφέρθηκε στη σημαντική βοήθεια που παρείχε η ΜΑΝΑ στον σύζυγό της ο οποίος συμμετείχε στο ημερήσιο πρόγραμμα, ενώ αναφερόμενη στη δική της προσπάθεια, είπε πως «έπρεπε να βρίσκομαι συνεχώς κοντά του, όπως και έκανα. Του έδειχνα και παλιές φωτογραφίες για να θυμάται διάφορες οικογενειακές στιγμές. τις οποίες θυμόταν και χαιρόταν. Πιστεύω ότι αυτό που θα πρέπει να έχει ο φροντιστής, είναι η αγάπη και η υπομονή και από εκεί και πέρα, ανάλογα με τις δυνάμεις του θα προχωρήσει. Χρειάζονται όμως και οι ειδικοί».

Από την πλευρά της η κ. Σουσουρή ανέφερε πως «ο ρόλος του φροντιστή είναι πολύ δύσκολος, αφού καλείται να κάνει κάτι που είναι πρωτόγνωρο γι’ αυτόν. Συνήθως ο φροντιστής είναι ο/η σύζυγος του ασθενούς που επίσης βρίσκεται σε μεγάλη ηλικία, ενδεχομένως να αντιμετωπίζει και αυτός προβλήματα υγείας, δεν έχει την απαιτούμενη γνώση, ενώ και το ψυχολογικό, οικονομικό και σωματικό κόστος είναι μεγάλο».
Συμπλήρωσε δε πως η φιλοσοφία της ΜΑΝΑ είναι μεταξύ άλλων να αποφορτίζει συναισθηματικά και τους φροντιστές των ασθενών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το