Τοπικά

Σύμβαση Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον ΕΟΠΥΥ – Θα χορηγεί δωρεάν 59 ακριβά φάρμακα σε βαριά πάσχοντες

Έτοιμος να υπογράψει την ετήσια συλλογική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ είναι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Βόλου και να συμπεριλάβει σε αυτή τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους.
Ετσι, τα φάρμακα θα διανέμονται από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Το βασικό είναι ότι τα 59 αυτά φάρμακα θα διατίθενται δωρεάν και χωρίς αμοιβή στους βαριά πάσχοντες μετά από σχετική απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Με βάση την απόφαση που έλαβαν οι φαρμακοποιοί, δίνεται ένα περιθώριο ενός χρόνου στο υπουργείο Υγείας για να συμφωνηθεί η επιστημονική αμοιβή στον κλάδο.

Στόχος είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας ασφαλούς διάθεσης των ΦΥΚ στους πολίτες που τα έχουν ανάγκη. Κατά συνέπεια η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών φαρμακείων για να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα υλοποιηθεί με την αρωγή των Φαρμακευτικών Συλλόγων μετά την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης.

«Για λόγους κοινωνικής προσφοράς και στήριξης των ασθενών που ταλαιπωρούνται σε ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ, δίνουμε τη δυνατότητα ενός μεταβατικού χρονικού διαστήματος , το αργότερο μέχρι 31.8.2020 για τη διάθεσή τους χωρίς επιστημονική αμοιβή. Για τα συγκεκριμένα φάρμακα για δυο κατηγορίες ασθενειών, που θα διατεθούν από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα καθορισθεί άμεσα επιστημονική αμοιβή και απαραίτητη προϋπόθεση διάθεσης αυτών των φαρμάκων είναι να έχει ολοκληρωθεί το μηχανογραφικό σύστημα που θα υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία. Από την έναρξη της διαδικασίας διακόπτεται οποιαδήποτε διάθεση φαρμάκων με courier εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων που θα καθορισθούν», τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Ματσιόλης.
Όπως είπε το υπουργείο Υγείας οφείλει έχει ήδη έτοιμη την υπουργική απόφαση για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Πρόκειται βέβαια μόνο για δύο κατηγορίες φαρμάκων, για ογκολογικές παθήσεις και για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και μόνο χάπια και όχι σε ενέσιμη μορφή.
Ο συνολικός αριθμός των σκευασμάτων θα είναι 59.

O ασθενής θα προσέρχεται στο φαρμακείο της επιλογής του με τη συνταγή για το συγκριμένο σκεύασμα.
Ο φαρμακοποιός μέσω μηχανογραφικού συστήματος που θα παρέχει δωρεάν ο ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει το κεντρικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ότι για τη συγκεκριμένη συνταγή αποδέχεται την εκτέλεσή της μετά από έγκριση.
Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει αν δικαιούται ο ασθενής το φάρμακο και ενημερώνει ηλεκτρονικά το φαρμακείο για την έγκριση.
Όταν ενημερωθεί ο φαρμακοποιός για την έγκριση, δίνεται εντολή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή στην φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα, να αποσταλεί στο φαρμακείο με δελτίο αποστολής, το δε τιμολόγιο θα στέλνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο θα πληρώνεται η εταιρεία.
Ο φαρμακοποιός θα ενημερώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για την ημερομηνία παράδοσης του σκευάσματος στο φαρμακείο και ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει επίσης τον ασθενή για την ημερομηνία, την οποία θα ορίζει ο φαρμακοποιός για την παραλαβή του φαρμάκου από τον ασθενή.
Ο φαρμακοποιός παραδίδει το φάρμακο εκτελώντας της συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που διαθέτουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όχι της ΗΔΙΚΑ.
Με την εκτέλεση της συνταγής ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ ότι ο ασθενής παρέλαβε το φάρμακο του. Σε περίπτωση που δεν προσέλθει ο ασθενής, το φάρμακο επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ ή στην εταιρεία χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το