Θέμα συμψηφισμού των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, με απαιτήσεις για αποζημιώσεις που έχουν από τον Οργανισμό και οι οποίες καθυστερούν σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο από έναν χρόνο, θέτουν οι αγρότες, σύμφωνα με αγροτοσυνδικαλιστές της Μαγνησίας. «Θα πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί θεσμικά, ώστε να καταστεί εφικτός αυτός ο συμψηφισμός, ο οποίος και δίκαιος είναι και πολλά προβλήματα θα λύσει» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Να αναφερθεί ότι με βάση το ισχύον καθεστώς, οι αγρότες, όχι μόνο καθυστερούν να πληρωθούν, αλλά σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν είναι δυνατή η πληρωμή τους για παλιότερες ζημιές, επειδή ακριβώς δεν έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους (εισφορές) για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Επίσης, είναι πολλές οι περιπτώσεις αγροτών που χάνουν κάθε δικαίωμα απαίτησης αποζημιώσεων, γιατί δεν έχουν πληρώσει τις εισφορές της τρέχουσας περιόδου την ώρα που εκδηλώνεται η ζημιά, παρά το γεγονός ότι έχουν απαιτήσεις από τον Οργανισμό, των οποίων η έγκαιρη καταβολή θα μπορούσε να έχει λύσει το πρόβλημα.
«Κι όλα αυτά την ώρα που ο ΕΛΓΑ, όχι μόνο δεν κάνει σωστά και στην ώρα της τη δουλειά του, αλλά αυξάνει τεχνηέντως και τα ασφάλιστρα στις βασικές κατηγορίες προϊόντων ευρείας κλίμακας» αναφέρει χαρακτηριστικά αγροτοσυνδικαλιστής από την περιοχή του Αλμυρού.
Παράλληλα, όλο και περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι αναδεικνύουν το ζήτημα της τεχνολογικής αναβάθμισης και αναδιοργάνωσης του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσδιορίσει έγκαιρα πού έχουν γίνει ζημιές που γίνονται σε κάποιες περιοχές και να προβαίνει άμεσα στις επακόλουθες εξατομικευμένες εκτιμήσεις.
«Δεν μπορεί μια εποχή που όλοι επικαλούνται την κλιματική αλλαγή και αναδεικνύουν την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του τρόπου, με τον οποίο λειτουργούν οι ασφαλιστικές δικλείδες απέναντι στα έντονα και πυκνά καιρικά φαινόμενα, ο ΕΛΓΑ να κινείται με την πελατειακή λογική και τις τεχνοκρατικές αντιλήψεις του περασμένου αιώνα. Οι αγρότες χρειάζονται σήμερα έναν ΕΛΓΑ, που να λειτουργεί με αμεσότητα και ευελιξία στα θέματα της βασικής ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και ο συμψηφισμός, για τον οποίο έγινε αναφορά στην αρχή, μπορεί να δώσει κάποιες ανάσες στο σύστημα και εν συνεχεία μια μελετημένη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τα θέματα της πρόσθετης ασφάλισης, εκεί που υπάρχει ανάγκη» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.