Τοπικά

Συμπόσιο «Βόλος, Πόλη Προσβάσιμη»: Να προσεγγίσουμε την αναπηρία ως ευκαιρία για να εξελίξουμε την κοινωνία

Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου και του κ. Πέτρου Μπέλλου το επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Βόλος: Πόλη Προσβάσιμη» από την Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις και το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος», υπό την αιγίδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) στην αίθουσα εκδηλώσεων του του Domotel Xenia Volos. Η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί το πρώτο βήμα μίας ευρύτερης προσπάθειας για να γίνει ο Βόλος η πιο προσβάσιμη πόλη στην Ελλάδα για άτομα με αναπηρία.

Το επιστημονικό συμπόσιο ξεκίνησε με την εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, διδάκτορα πολιτικής οικονομίας και Προέδρου της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «[…] ο Βόλος έχει ανάγκη από μία τέτοια νέα ταυτότητα. Μια ταυτότητα που ενσωματώνει την κοινωνική παράδοση και το κοινωνικό πρότυπο της πόλης. Που κινητοποιεί όλα τα δημιουργικά της στοιχεία. Που μπορεί να τη ξεχωρίσει αισθητά από τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Που, πέραν και πάνω από την αυτονόητη διάσταση του σεβασμού και της αλληλεγγύης, επιτρέπει την αναπτυξιακή σύμπραξη με μία από τις μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής μας, τον τουρισμό […]» και συμπλήρωσε ότι «[…] υπάρχει η ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας μας. Μια αλλαγή για να προσεγγίσουμε την αναπηρία ως τη χρυσή ευκαιρία για να εξελίξουμε την κοινωνία μας, να ενδυναμώσουμε τη δημοκρατία μας και να προοδεύσουμε ως άνθρωποι. Μια αλλαγή για να γίνουν όλα τα άτομα με αναπηρία αναμεσά μας ορατά και ισότιμα. Μια αλλαγή για να καταφέρουμε -κάποια επόμενη στιγμή- να μην διακρίνουμε την αναπηρία μέσα στην καθημερινότητα. Και τότε θα έχουμε γίνει πραγματικά η πιο προσβάσιμη πόλη στην Ελλάδα για άτομα με αναπηρία. Γιατί όχι και στην Ευρώπη. Μπορεί να ακούγεται μαξιμαλιστικό, αλλά σίγουρα δεν είναι ανέφικτο […]»

Ο κος Πέτρος Μπέλλος, Πρόεδρος του Ιππόκαμπου, επίσης, σημείωσε ότι «[…] από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ και κατ΄ επέκταση τα ΑμεΚΑ, είναι η ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ, η δυνατότητα δηλαδή, να μπορεί κάθε άτομο αυτόνομα, με ασφάλεια και με άνεση να προσεγγίσει και να χρησιμοποιήσει τις υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά, αλλά και να επικοινωνήσει και πληροφορηθεί. Η ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ αποτελεί ουσιαστικά το «κλειδί» για την εξάλειψη των διακρίσεων και είναι η καθοριστική παράμετρος του περιβάλλοντος που καθορίζει τελικά σε κάθε άτομο το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας επιλογών στην κάθε στιγμή της ζωής του. Η ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ καθορίζει την ποιοτική αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος με στόχο τη διασφάλιση της ισότητας, της αυτονομίας και της ανεμπόδιστης άσκησης του δικαιώματος στην επιλογή των ΑμεΑ. Τα Άτομα με Αναπηρίες και γενικότερα τα εμποδιζόμενα άτομα, ζουν σε πόλεις εχθρικές. Κτίρια και δρόμοι στερούνται προσβασιμότητας […]».

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις των ομιλητών. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν και παρουσίασαν τις θέσεις τους ο κ. Ιωάννης Τέας, Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ, ο κ. Αποστόλης Οντόπουλος, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, η εκπρόσωπος του κ. Ιωάννη Καραγιώργου, Προέδρου Ατόμων με Αναπηρία Όρασης «Μάγνητες Τυφλοί», η κα Μάγδα Νικολαραϊζη, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης, Προϊστάμενος Βιώσιμης Κινητικότητας Δήμου Βόλου, ο κ. Βασίλης Καραουλάνης, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, και η κα Μαρία Μπρούζγου, Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, Σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για θέματα κράτους και δημόσιας διοίκησης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις θέσεις του Προέδρου της ΝΔ για τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο που αφορά τα άτομα με αναπηρία και σημείωσε ότι «[…] η αρχή της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία είναι οριζόντια και πρέπει να ενσωματώνεται στο σχεδιασμό και την εφαρμογή κάθε δημόσιας πολιτικής, είτε αφορά στην παιδεία, τις μεταφορές, την απασχόληση, την αυτοδιοίκηση κ.ο.κ. Για το λόγο αυτό η ΝΔ προτείνει τη σύνταξη ενός οριζόντιου εθνικού σχεδίου δράσης για τα ΑμεΑ και τη θέσπιση ενός Εθνικού Συντονιστή στο επίπεδο του Πρωθυπουργού, που θα χειρίζεται τους πόρους ενός ειδικού κοινωνικού ταμείου για τα θέματα αυτά […]».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το