Τοπικά

Συμπληρωματική Αναφορά ΠΑΝΔΟΙΚΟ και ΠΠΜ προς το Ευρωκοινοβούλιο

 

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) απέστειλαν στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου και την Πρόεδρο της Επιτροπής κυρία Dolors Montserrat, συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με την αέρια ρύπανση της πόλης του Βόλου.

Η Επιτροπή Αναφορών είχε εξετάσει σε δύο συνεδριάσεις της την Αναφορά και είχε αποφασίσει, τον Απρίλιο του 2023, να απευθύνει ερωτήματα στις Ελληνικές Αρχές ζητώντας απαντήσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

Συμπληρωματικά το ΠΑΝΔΟΙΚΟ και η ΠΠΜ επισήμαναν ότι το φετινό Χειμώνα, που δεν ήταν ιδιαίτερα «βαρύς», υπάρχει έξαρση των τιμών στα αιωρούμενα σωματίδια, πιθανολογώντας ότι μπορεί να οφείλεται στις εκτεταμένες αποψιλώσεις δέντρων από την προηγούμενη αλλά και την παρούσα Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, στην περιοχή του Δήμου Βόλου και την καύση τους στη συνέχεια.

Μετά από παλινωδίες άνω των 5 χρόνων η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας εγκατέστησε, το Δεκέμβριο του 2023, δύο επιπλέον σταθμούς μέτρησης αέριας ρύπανσης, μετρώντας πλέον και ρύπους που έπρεπε να μετρούνται ήδη από το 2008.

Το Δεκέμβριο του 2023 δημοσιεύτηκε νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η οποία δημιουργεί έντονη ανησυχία. Η μελέτη συσχετίζει τις υπερβάσεις των ορίων των αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 που προκύπτουν από τους 12 σταθμούς μέτρησης (GreenYourAir.org) που έχει εγκαταστήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην πόλη του Βόλου, με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, με τις εισαγωγές ευπαθών ομάδων του πληθυσμού στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Στις 8 Μαρτίου 2024 δημοσιεύτηκε συνέντευξη του κ. Γιώργου Σαχαρίδη, αν. καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επικεφαλής του προγράμματος GreenYourAir, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει ότι το φαινόμενο της αέριας ρύπανσης στον Βόλο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς τον Ιανουάριο μόνο δύο, από τις 31 ημέρες του μήνα και τον Φεβρουάριο μόνο τέσσερις ημέρες, από τις 29, ήμασταν κάτω από το όριο του Π.Ο.Υ. Ο κ. Σαχαρίδης δήλωσε πιο συγκεκριμένα ότι «Είμαστε μία πόλη που έχει πρόβλημα και πρέπει να το λύσουμε… χθες…» και «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, υπάρχουν πηγές που προφανώς και ρυπαίνουν την πόλη σε πολύ σημαντικό βαθμό, προκαλώντας όλα τα προβλήματα στην υγεία μας σε ευπαθείς ομάδες, στα παιδιά αλλά και στον γενικό πληθυσμό».

Με την 1111/2023 Απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά από προσφυγή του ΠΑΝΔΟΙΚΟ και της ΠΠΜ, απαγόρευσε την παραλαβή, από την ΑΓΕΤ, δευτερογενών καυσίμων, με πλοία, στο λιμάνι της στην Aγριά Βόλου, και ακύρωσε την απόφαση του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου, από το 2017, που τετραπλασίαζε(!), κατά παρέκκλιση, τα όρια εκπομπής του τοξικού ρύπου ΤΟC.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2023, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) εξέδωσε άλλη μία τροποποιητική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της αρχικής του 2014. Θετικό στοιχείο είναι η απαγόρευση παραλαβής, από την ΑΓΕΤ, δευτερογενών καυσίμων, με πλοία, στο το λιμάνι της στην Aγριά Βόλου και η ακύρωση της Απόφασης που τετραπλασίαζε(!), κατά παρέκκλιση, τα όρια εκπομπής του τοξικού ρύπου ΤΟC. Η νέα αυτή ΑΕΠΟ δίνει όμως, για πρώτη φορά, στην ΑΓΕΤ το δικαίωμα να παραλαμβάνει με φορτηγά αυτοκίνητα ακαθόριστα, μη συσκευασμένα, χύδην απόβλητα και να τα διοχετεύει απ’ ευθείας για καύση, χωρίς να περιγράφει τη σύσταση και τον τρόπο ελέγχου της καταλληλότητας τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το Μάιο του 2022 η Κυβέρνηση ανέθεσε, μετά από διεθνή διαγωνισμό, την διερεύνηση της ενεργειακής αξιοποίησης του συνόλου των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) που παράγονται στην Ελλάδα: (https://www.elinyae.gr/index.php/ethniki-nomothesia/pys-5-tis-1842023-2023-fek-94a-1842023). Ήταν φανερή η άμεση παραδοχή της αδυναμίας να επιτευχθούν οι στόχοι της ανακύκλωσης, τους οποίους έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς είχε ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η αποτροπή της ταφής τους σε ΧΥΤΑ συνοδεύεται με αυστηρά χρηματικά πρόστιμα, τα οποία μεταβιβάζονται στους δημότες. Μεγάλο επομένως μέρος των ΑΣΑ θα καίγεται στις τσιμεντοβιομηχανίες, στην Ελλάδα, με άμεσες συνέπειες στο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της δημοσιογράφου Μάχης Τράτσα στον «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ», στις 12 Ιανουαρίου 2024, ο όμιλος «ΗΡΑΚΛΗΣ», στον οποίο ανήκουν οι τσιμεντοβιομηχανίες της ΑΓΕΤ, εξαγόρασε την εταιρεία «WATT Recycling», που είναι leader της αγοράς των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (KΔAY). Αυτό σημαίνει τη διαιώνιση της καύσης σκουπιδιών από τη τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ εντός του αστικού ιστού της πόλης του Βόλου.

Πρόσφατα υπήρξε διαβούλευση για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας (ΕΠΜΜΜ) στο χώρο της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ Βόλου. Αυτό αποτελεί προσπάθεια της βιομηχανίας αυτής να διαιωνίσει την παρουσία της και τη ρυπογόνο δραστηριότητά της, όχι σε μια οργανωμένη βιομηχανική περιοχή, αλλά μέσα στον αστικό ιστό της πόλης του Βόλου. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας(ΠΠΜ) έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της και αναμένει τις εξελίξεις στο θέμα αυτό.

Τέλος το ΠΑΝΔΟΙΚΟ και η ΠΠΜ ευχαριστούν την κ. Montserrat και

την Επιτροπή Αναφορών ζητώντας την περαιτέρω βοήθειά τους στην αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης της πόλης του Βόλου γεγονός που άπτεται της υγείας των πολιτών.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Παραιτείται ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών – Συνεργάτης του διέρρευσε τη λίστα αποδήμων στην Ασημακοπούλου τον Μάιο του ’23

Ραγδαίες εξελίξεις επιφέρει η απόσυρση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Από…

15 Μαρτίου 2024

Αστυνομικός μετέφερε 100 κιλά κάνναβη με υπηρεσιακό όχημα

Χειροπέδες σε δύο αστυνομικούς πέρασαν οι Αρχές στην περιοχή της Ηγουμενίτσας. Όλα ξεκίνησαν από μια…

15 Μαρτίου 2024

Serial killer συμμετείχε σε τηλεπαιχνίδι ενώ η αστυνομία τον έψαχνε για βιασμούς και δολοφονίες παιδιών

Ένας Γάλλος serial killer, η δράση του οποίου αποκαλύφθηκε μόνο μετά την αυτοκτονία του, το…

15 Μαρτίου 2024

Επιτυχίες για αθλητές του Πηγάσου Βόλου στο “Kentavros Cup”

Έξι μετάλλια ήταν ο απολογισμός του ο Α.Σ Βόλου «Πήγασος» από το  Kentavros Cup που…

15 Μαρτίου 2024

Ρομά… ακροβάτες έκαναν 13 διαρρήξεις στην βόρεια Ελλάδα

Επιδρομές σε όλη την βόρεια Ελλάδα έκαναν τα μέλη μιας σπείρας Ρομά που αναρριχούνταν με…

15 Μαρτίου 2024

Ατζαμής κακοποιός προσπάθησε να ληστέψει τρία άτομα

Εφοδιάστηκε με όπλο, κάλυψε τα χαρακτηριστικά του με κουκούλα full face και προσπάθησε να ληστέψει…

15 Μαρτίου 2024