Τοπικά

Συμμετοχή του Δήμου Βόλου στο έργο «GreenYourAir» με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην πόλη 

Στο έργο που θα υποβληθεί από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE, θα συμμετέχει ο Δήμος Βόλου. Σχετική απόφαση έλαβε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίασή του, διά περιφοράς, το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος LIFE συγχρηματοδοτεί έργα για τη διατήρηση της φύσης, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου προτίθεται να υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης του έργου «GreenYourAir» στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE, με βασικό σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην πόλη του Βόλου. Το Τμήμα τους τελευταίους μήνες μελετάει τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων 2,5 µm και τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν την αέρια ρύπανση στην πόλη του Βόλου. Σε συνέχεια αυτής της μελέτης, προτίθεται να υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης του έργου «GreenYourAir» σε συνεργασία µε τους τοπικούς εταίρους που μπορούν να παίξουν έναν ρόλο στον βασικό σκοπό του έργου, δηλαδή στον περιορισμό των πηγών αέριας ρύπανσης και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Ενδεικτικά, πιθανοί εταίροι θα είναι το Ερευνητικό Κέντρο ∆ημόκριτος, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλίας, το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου, η ΑΓΕΤ Ηρακλής, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ), το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου, μια εταιρεία φυσικού αερίου και επικεφαλής εταίρος το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Οι δράσεις του έργου θα αφορούν ενδεικτικά στη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας των βιομηχανικών μονάδων της περιοχής, τον περιορισμό των αιωρούμενων σωματιδίων που προέρχονται από τις λειτουργίες του εμπορευματικού λιμένα, τη βελτίωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, την ενημέρωση του κοινού για τα πλεονεκτήματα της χρήσης φυσικού αερίου σε σχέση µε τους παραδοσιακούς τρόπους θέρμανσης κ.ά.
Ο Δήμος Βόλου μπορεί να συμμετέχει µε δράσεις όπως οι δύο τελευταίες, δηλαδή τη βελτίωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και την ενημέρωση των πολιτών για τις επιπτώσεις της χρήσης παραδοσιακών οικιακών συστημάτων θέρμανσης στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στην
πρώτη δράση, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου θα μελετήσει τον κυκλοφοριακό φόρτο της πόλης και θα εκπονήσει μελέτη για την καλύτερη ρύθμιση των φαναριών κυκλοφορίας. Ο Δήμος Βόλου στη συνέχεια θα εφαρμόσει τις προτάσεις της μελέτης αυτής. Επιπλέον, ο Δήμος μπορεί να τοποθετήσει στους βασικούς οδικούς άξονες της πόλης έξυπνες πινακίδες πληροφόρησης των οδηγών σε πραγματικό χρόνο σχετικά µε το ποιες διαδρομές παρουσιάζουν μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο.
Η διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι τρία χρόνια και ο συνολικός προϋπολογισμός του θα ανέρχεται περίπου στα 2.500.000 ευρώ. Το ποσοστό συγχρηματοδότησης της ΕΕ είναι 55%.

Αρνητική γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβάλλοντος
Αρνητικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου επί της Μελέτης Περιβάλλοντος για την ανανέωση και τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και θεώρησης Σχεδίου διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων υφιστάμενου λατομείου σχιστόλιθου της ΑΓΕΤ Ηρακλής που βρίσκεται στη θέση «Αρκουδόρεμα» στη δημοτική κοινότητα Διμηνίου.
Η εισήγηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν να δοθεί αρνητική γνωμοδότηση προς αποφυγή της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και μάλιστα σε μια περίοδο που η πανδημία του κορωνοϊού μαστίζει τη χώρα. Στη θέση «Αρκουδόρεμα», σε μισθωμένη δημόσια έκταση 229,632 στρεμμάτων, λειτουργεί λατομείο σχιστολίθου της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το