Τοπικά

Συμμετοχή του Δήμου Βόλου σε τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Με πρωτοβουλία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23/10/2020 τηλεδιάσκεψη παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, της Προέδρου της Επιτροπής κ. Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, στελεχών της Επιτροπής και της πλειοψηφίας των Δημάρχων των Ελληνικών πόλεων. Ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εσωτερικών και η Πρόεδρος, απευθύνθηκαν στους αιρετούς και ενημέρωσαν για τις κατευθυντήριες γραμμές στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν οι Δήμοι προκειμένου κατά τη διάρκεια του 2021, όχι μόνο να αναδειχθεί το ιστορικό γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά παράλληλα το επόμενο έτος να καταστεί ορόσημο για το μέλλον του Ελληνικού έθνους.

Μεταξύ των όσων ανέφερε ο Πρωθυπουργός στους Δημάρχους και τους εκπροσώπους τους, τόνισε ότι θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή των τοπικών αρχών στις δράσεις που αφορούν την τιμητική επέτειο καθώς ένα έθνος μπορεί να «διαβάσει» την ιστορία του μόνο εάν βρίσκεται σε δημιουργική κίνηση. Τη δημιουργική αυτή κίνηση τροφοδοτούν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης κυρίως όταν υπάρχει γόνιμη συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους Δημάρχους να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» τα έργα του οποίου στοχεύουν στο να αναβαθμίσουν την όψη των πόλεων και την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόκληση των ημερών που αφορά στην πανδημία του covid 19 και ζήτησε από τους αυτοδιοικητικούς επαγρύπνηση, συνεργασία και τήρηση των κανόνων που υποδεικνύουν οι αρμόδιοι για τον περιορισμό της πανδημίας επιστήμονες. Ως προς τη συνεργασία, πρότεινε οι τοπικές αρχές να συμβάλλουν στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών και στη συμμετοχή της Δημοτικής Αστυνομίας στους ελέγχους κυρίως στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης. Συμπλήρωσε δε ότι στην περίπτωση που κάποιοι από τους Δήμους λόγω έξαρσης κρουσμάτων χαρακτηρίζονται «κόκκινοι», θα λαμβάνουν από την κεντρική κυβέρνηση επιπλέον οικονομική στήριξη για την αντιμετώπιση των αναγκών που θα προκύπτουν.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ζήτησε στήριξη της πρωτοβουλίας «Ελλάδα 2021» από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου μέσα από τις δυσκολίες της εποχής, το Ελληνικό έθνος να χαράξει μία νέα πορεία, ως ένα έθνος με αυτοπεποίθηση που γνωρίζει από πού έρχεται, που βρίσκεται και που κατευθύνεται.

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε κυρίως στα πλεονεκτήματα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο αφορά σε αναπτυξιακά έργα, έχει όμως τη δυνατότητα να συμβάλλει ως χρηματοδοτικό εργαλείο και σε έργα που δύναται να συνδεθούν με την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη επεσήμανε τους άξονες που τέθηκαν από την «Ελλάδα 2021» για το σχεδιασμό δράσεων από την αυτοδιοίκηση και οι οποίοι αφορούν στο ιστορικό γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης, την πορεία της Ελλάδας τα 200 χρόνια που ακολούθησαν, τις διεθνείς προσωπικότητας που αναδείχθηκαν από τη χώρα και το έτος 2021 ως μία νέα αφετηρία για το μέλλον της Ελλάδας.

Στην τηλεδιάσκεψη ο Δήμος Βόλου εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου κ. Γιώργο Βλιώρα ο οποίος ενημερώθηκε και για το σχεδιασμό στον οποίο προχωρούν και άλλοι Δήμοι της χώρας. Ο Δήμος Βόλου ακολουθώντας τους άξονες που έθεσε η Επιτροπή σχεδιάζει την υλοποίηση προγράμματος που βασίζεται στη συνεργασία με τους τοπικούς δημόσιους φορείς, το σύνολο των βαθμίδων της Εκπαίδευσης, την αξιοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης και τον πρώτο λόγο θα έχει το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό, που αποτελεί τον εκφραστή της πολιτισμικής ανάπτυξης του Βόλου.

Παράλληλα, πρόθεση της δημοτικής αρχής αποτελεί το να προχωρήσει πέραν της διοργάνωσης εκδηλώσεων που θα αναδείξουν την τοπική ιστορία και πορεία, στην ανάδειξη της ανάπτυξης της πόλης ως προς τη δημιουργικότητα και την καινοτομία που αποτελούν ζητούμενα της σύγχρονης εποχής, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Βόλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το