Τοπικά

Συμμετοχή συνεργατών της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών στο διεθνές συνέδριο για τη διακονία στο χώρο της Υγείας

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Ρόδο από τις 5 ως τις 9 Οκτωβρίου 2022 το 5ο Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στο χώρο της Υγείας. Το θέμα του συνεδρίου ήταν:

«Φροντίζοντας για την ανθρωπότητα σήμερα. Μεριμνούμε για την ανθρωπότητα του αύριο».

Το συνέδριο διεξάγεται κάθε τρία χρόνια (2008, 2011, 2014, 2017). Δεν πραγματοποιήθηκε μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα συνέδρια αυτά δίνουν την ευκαιρία στις τοπικές Εκκλησίες και στους επιστήμονες και στους επαγγελματίες υγείας από όλο τον κόσμο, που διακονούν τον άρρωστο, να ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους και να συζητήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Επιπλέον αποτελούν το έρεισμα και το εφαλτήριο από το οποίο οι Ι. Μητροπόλεις και οι επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας μπορούν να οργανώνουν παρόμοιες επιμορφωτικές εκδηλώσεις και προγράμματα στις τοπικές κοινωνίες. Τον όλο συντονισμό του «Πατριαρχικού Δικτύου», έχει ο πρωτοπρεσβύτερος π. Σταύρος Κοφινάς.

Σ’ αυτό το συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων, Σερβίας καθώς και εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κύπρου, της Ελλάδος και της Αλβανίας. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των Μητροπόλεων που ανήκουν πνευματικά και διοικητικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (Δωδεκανήσου και Κρήτης), εκπρόσωποι Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος (Νέων και Παλαιών Χωρών), εκπρόσωποι Μητροπόλεων της Ευρώπης, της Αμερικής και του Καναδά. Επιπροσθέτως συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών και Εκκλησιαστικών Ακαδημιών τής Ελλάδος και του εξωτερικού, εκπρόσωποι ξένων δογμάτων, εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης και της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Επίσης συμμετείχαν διεθνείς οργανώσεις (όπως το European Network of Health Care Chaplaincy και η CUH Chaplaincy), γιατροί, νοσηλευτές, καθώς και άλλοι σχετιζόμενοι με τη διακονία και τη φροντίδα του ασθενούς στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας.

Στο 5ο συνέδριο, συμμετείχαν εκ μέρους της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου οι συνεργάτες και μέλη της επιμορφωτικής ομάδας της Ακαδημίας Απόστολος Μπάρλος και Βάσω Γώγου.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στους συνέδρους κατά την έναρξη του συνεδρίου την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της συνεργασίας πίστης και επιστήμης, τονίζοντας ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο προέβαλε τη σημασία της αγάπης και της αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον, το οποίο ή θα στηρίζεται στην αλληλεγγύη ή θα είναι ανύπαρκτο.

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο Δήμαρχος Ρόδου, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο υπεύθυνος για θέματα Υγείας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη διακονία στο χώρο της Υγείας, ο διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο διοικητής της Μεραρχίας Πεζικού Ρόδου και ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου.

Ο π. Σταύρος Κοφινάς, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ανέλυσε τους σκοπούς του Δικτύου και διατύπωσε καίρια ερωτήματα: Θέλουμε να εμβαθύνουμε στις δυσκολίες που υπάρχουν στον κόσμο; Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε αυστηρή αυτοκριτική για το πώς διακονούμε το πάσχον σώμα Χριστού; Και κατέληξε στο ότι όλοι έχουμε μια τεράστια ποιμαντική ευθύνη και αν μετά το συνέδριο, δεν συμβάλλουμε με φλογερή διάθεση να αλλάξουμε την κατάσταση που ζούμε, τότε το συνέδριο θα έχει αποτύχει.

Ακολούθησε η εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου με θέμα: «Μπορεί να θεραπευθεί η σημερινή διχόνοια;» από τον Θανάση Ν. Παπαθανασίου, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιεραποστολικής, Διαπολιτισμικής Χριστιανικής Μαρτυρίας και Διαλόγου στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας και Αρχισυντάκτη του περιοδικού «Σύναξη». Ο ομιλητής επικέντρωσε την προσοχή του στην περίπτωση της πανδημίας που αποτελεί ένα καλό μοντέλο για την προσέγγιση κι άλλων διχονοιών που ενδημούν στη ζωή μας. Τόνισε ότι η διαφωνία και η αναμέτρηση με τις διαφορετικές απόψεις και στάσεις είναι ευλογία και όχι πρόβλημα, ενώ αδιέξοδο στη διχόνοια αποτελεί η έλλειψη κοινής βάσης για διαφωνία και αναμέτρηση. Εντόπισε ότι για τη θεραπεία της διχόνοιας επικρατούν δυο απόψεις. Η μια άποψη θεωρεί ότι η διχόνοια θα σβήσει μόνη της, έτσι όπως ξεκίνησε, ωστόσο αυτό αποτελεί μια δοκιμασμένη συνταγή αποτυχίας. Η άλλη άποψη προτείνει την αναγκαιότητα να εκτεθούμε μιλώντας ο ένας στον άλλο ή ακόμα περισσότερο να εκτεθούμε ακούγοντας ο ένας τον άλλο, καθώς το να ακούς σημαίνει τη δυνατότητα να μην εγκιβωτιστείς ούτε στο ναρκισσισμό του νικητή ούτε στο τραύμα του ηττημένου. Οι φιλότιμοι από τις διαφορετικές ομάδες χρειάζεται να εστιάσουν στα κοινά κριτήρια που θα αναδείξουν ζητήματα της εκκλησιαστικής ζωής, όπως η κυριαρχία του μαγικού, η υποτίμηση της αγάπης και η αναμέτρηση με θέματα βιοπολιτικής.

Το συνέδριο συνεχίστηκε την Πέμπτη 6, την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Οκτωβρίου με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και εργασία σε ομάδες.
Μετά από κάθε συνεδρία ακολουθούσε ανοικτή και γόνιμη συζήτηση με τους συμμετέχοντες.
Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελιστρίας της Ρόδου. Ακολούθησε πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στην οποία συμμετείχε και η πρεσβυτέρα κ. Γεωργία Κοφινά με ομιλία της, στην οποία παρουσίασε τη Μικρασιατική κουζίνα.

Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 έγινε αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελιστρίας της Ρόδου και στη συνέχεια έγινε η λήξη των εργασιών του συνεδρίου, όπου ανακοινώθηκαν τα συμπεράσματα από τις εργασίες και διατυπώθηκαν προτάσεις για τη συνεργασία του Πατριαρχικού Δικτύου με τις Ι. Μητροπόλεις καθώς και με τους φορείς και οργανισμούς που συμμετείχαν στο συνέδριο.

Περισσότερα για το Δίκτυο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στο χώρο της Υγείας καθώς και για το 5ο Συνέδριο της Ρόδου στην ιστοσελίδα: http://www.pastoralhealth-ep.com/?lang=el

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το