Τοπικά

Συμμετοχή στο παμβολιώτικο συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών δηλώνουν δεκάδες φορείς και σύλλογοι

Στο παμβολιώτικο συλλαλητήριο του θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας, ενάντια στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους σωματεία και φορείς της Μαγνησίας, απευθύνοντας κάλεσμα για δυναμική παρουσία των πολιτών.

Με ανακοινώσεις τους, έχουν δηλώσει πως θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο:

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας 

Η πόλη του Βόλου πρέπει μεθαύριο το Σάββατο να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν δέχεται να υπονομεύεται η υγεία της προκειμένου για τα κέρδη της ΑΓΕΤ. Η ΑΓΕΤ έχει πάρει άδεια να καίει 200.000 τόνους RDF και 150.000 τόνους πετ κωκ, μετατρέποντας σε κόλαση την ατμόσφαιρα της πόλης του Βόλου. Οι καρκινογόνες ουσίες που θα εκπέμπονται, δηλαδή διοξίνες, φουράνια, πτητικός υδράργυρος και θάλλιο, απειλούν ευθέως την υγεία των πολιτών. Είναι γνωστό ότι οι εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ είναι ακατάλληλες για την καύση σκουπιδιών, ενώ το εργοστάσιο αυτό είναι κυριολεκτικά μέσα στην πόλη. Οι έλεγχοι που γίνονται είναι αδύνατον να προστατέψουν τους πολίτες.
Μην ξεχνάμε ότι πριν ένα μήνα η ΑΓΕΤ πιάστηκε «με τη γίδα στην πλάτη» όταν το υλικό που μετέφεραν τα φορτηγά στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ, το οποίο ήρθε με πλοία από την Ιταλία, απεδείχθη από τις ανακοινώσεις της ίδιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ότι ήταν κατά κύριο λόγο πλαστικό. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι αυτό που δεν δέχονται οι Ιταλοί να καίνε, πρέπει να καίγεται στην ΑΓΕΤ; Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι πρέπει ο Βόλος να γίνει ο αποτεφρωτήρας της Ευρώπης; Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών για να κερδίζει η ΑΓΕΤ; Εάν οι καρκινογόνες ουσίες διαχυθούν στο ευρύτερο περιβάλλον του Βόλου θα αποτελέσουν πλήγμα όχι μόνο στην υγεία των πολιτών, αλλά και στην οικονομία της περιοχής, αφού θα δημιουργηθούν προβλήματα στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, στα προϊόντα του δευτερογενή τομέα, τον τουρισμό, τις τιμές των ακινήτων και στο δυναμικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο Βόλος το Σάββατο θα πει ένα ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Όλοι οι Βολιώτες θα είναι παρόντες στο συλλαλητήριο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας και της Κοινωνίας σε θέματα Υγείας, είναι απόλυτα αντίθετος σε οποιαδήποτε δραστηριότητα επιβαρύνει το Περιβάλλον (αέρας, ύδατα, έδαφος και υπέδαφος) και βλάπτει την Υγεία των ανθρώπων. Οι απόψεις του επί αυτών των θεμάτων έχουν εκφρασθεί διαχρονικά , με παρρησία, αντικειμενικότητα και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, χωρίς καμία πολιτική ή άλλου είδους ιδιοτέλεια.

Παρατηρώντας με ανησυχία φαινόμενα επιβάρυνσης του Περιβάλλοντος στην περιοχή μας, υπενθυμίζουμε για μία ακόμη φορά τις θέσεις μας:
1. Είμαστε απόλυτα αντίθετοι στην καύση RDF ή SRF για την παραγωγή οποιασδήποτε μορφής ενέργειας στην περιοχή μας με δεδομένο και παραδεκτό από όλους τους αρμόδιους και υπεύθυνους ότι αφενός τα εργοστάσια της περιοχής μας δεν διαθέτουν, ούτε τον εξοπλισμό, ούτε τους μηχανισμούς ασφαλείας και αφετέρου δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί αυστηροί και συνεχείς που να εξασφαλίζουν την αποτροπή της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και της Υγείας των ανθρώπων. Θεωρούμε ότι το μοναδικό καύσιμο που μπορεί να χρησιμοποιείται με ασφάλεια από εργοστάσια που δραστηριοποιούνται εντός ή πλησίον του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου, είναι το φυσικό αέριο.
2. Καλούμε τον δήμο Βόλου να δημιουργήσει ολοκληρωμένη διαχείριση και ανακύκλωση των σκουπιδιών στο Χ.Υ.Τ.Α Βόλου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αφενός για να μην μας επιβάλλονται πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την μη ολοκληρωμένη λειτουργία του, αφετέρου για να υπάρχει μηδενικό υπόλοιπο σκουπιδιών (zero waste) με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνεται το υπέδαφος και ανοίγει η όρεξη σε οποιονδήποτε για παραγωγή R.D.F. και S.R.F. στην περιοχή μας.
3. Ζητούμε από τον Δήμο Βόλου και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να χρηματοδοτήσουν την δημιουργία ενιαίου δικτύου καταμέτρησης αέριας ρύπανσης (PM 10 κ.λ.π.), προκειμένου να έχουμε πλήρη και συνεχή εικόνα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, με σκοπό να προφυλάσσεται αποτελεσματικά η υγεία των πολιτών, ιδίως των ευπαθών ομάδων. Η ευθύνη λειτουργίας του δικτύου αυτού να ανατεθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα αποτελέσματα να είναι άμεσα και συνεχώς προσβάσιμα στο διαδίκτυο από όλους.
4. Ζητούμε από τον Δήμο Βόλου να συμβάλει οικονομικά στην επιδημιολογική μελέτη για τα νοσήματα του καρκίνου στην περιοχή μας, που διενεργείται ήδη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ένα μέρος της έχει χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που έδειξε την ευαισθησία της σε αυτό το θέμα. Η μελέτη αυτή πρέπει να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί με τον επιστημονικό τρόπο που προβλέπεται, προκειμένου να γνωρίζουμε τεκμηριωμένα την νοσηρότητα στην περιοχή μας σε σχέση με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος που παρατηρείται.

5. Προτείνουμε να πραγματοποιηθεί ευρεία δημόσια σύσκεψη στον Βόλο με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού κου Φάμελου και την συμμετοχή φορέων και πολιτών της περιοχής καθώς και του εργοστασίου της ΑΓΕΤ που καίει «εναλλακτικά καύσιμα» (R.D.F.) , προκειμένου να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα σε σχέση με την χρησιμοποίηση αυτών των καυσίμων.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, εκ του θεσμικού του ρόλου διαχρονικά και παγίως, υπερασπίζεται το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου που είναι η Υγεία του, χωρίς καμία έκπτωση στην θέση του αυτή σε σχέση με οικονομικά, πολιτικά και ιδιοτελή συμφέρονται που δεν σέβονται, δεν αντιλαμβάνονται και δεν αποδέχονται αυτήν την άποψη.

Για όλους αυτούς τους λόγους γνωστοποιεί ότι θα συμμετάσχει στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 5 Μαΐου 2018 στην πλατεία Ελευθερίας, προκειμένου να σταλεί μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την αδήριτη ανάγκη της προστασίας από όλους του Περιβάλλοντος και της Υγείας των ανθρώπων.

Ο Δήμος Βόλου

Με ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή του Βόλου καλεί τους πολίτες «να μετάσχουν και να διαδηλώσουν ειρηνικά την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή τους στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, όπως αυτή γίνεται σήμερα, χωρίς, όπως προκύπτει, να τηρούνται όλοι οι αναγκαίοι όροι και να διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος.
Ο Δήμος Βόλου θεωρεί ότι με το συλλαλητήριο του Σαββάτου, της 5ης Μαΐου 2018, οι πολίτες του Βόλου έχουν τη δυνατότητα να στείλουν το μήνυμα, προς κάθε κατεύθυνση, για άμεση λήψη μέτρων, με την αυστηροποίηση της κείμενης Νομοθεσίας και συμμόρφωση προς τα ισχύοντα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας καλεί όλη την εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικούς-γονείς-μαθητές) να συμμετέχει στο Παμβολιώτικο Συλλαλητήριο το Σάββατο 5 Μαΐου στις 12:00 στην Πλατεία Ελευθερίας που διοργανώνεται από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου.
ΛΕΜΕ: ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ
ΝΑΙ στην ποιότητα ζωής
ΝΑΙ στη διεκδίκηση της ζωής μας

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας

«Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας παρακολουθεί όλο αυτό το διάστημα τις εξελίξεις πάνω στο πρόβλημα της καύσης απορριμμάτων, ως πηγή ενέργειας, από την εταιρεία ΑΓΕΤ.
Ως επιστημονικός φορές υγείας και ευαισθητοποιημένος στην προστασία της δημόσιας υγείας, με σύσσωμη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίο , τάσσεται στο πλευρό των φορέων της πόλης μας που αγωνίζονται για τη διαφύλαξη της προστασίας του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια της υγείας των πολιτών και θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου 2018 καθώς και παροτρύνει τα μέλη του να στηρίξουν υπογράφοντας την διαμαρτυρία.
Ζητούμε την δημιουργία επίσημου ελεγκτικού μηχανισμού που θα τηρεί τις προδιαγραφές της διαδικασίας καύσεως των σκουπιδιών καθώς θα θέσει ασφαλή όρια των μετρήσεων και θα ελέγχει τα επίπεδα ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Επίσης, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε μελέτη οφείλει να είναι ανεξάρτητη από την χρηματοδότηση της εταιρείας»

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου εκφράζει τη συμπαράστασή του στον περιβαλλοντικό αγώνα και συντάσσεται με τις θέσεις των επιστημονικών συλλόγων (π.χ. Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας) αντιδρώντας στην καύση του RDF, SRF και Pet Coke (πετκοκ) από τα εργοστάσια της περιοχής, «διότι πάνω απ’ όλα προέχει η υγεία όλων, η δική μας και των παιδιών μας. Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου και πρέπει να προστατεύεται απ’ όλους, με κάθε τρόπο»
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου καλεί τα μέλη του να αναρτήσουν στις προθήκες των καταστημάτων τους την αφίσα του συλλαλητηρίου, για να δηλώνεται η διαμαρτυρία και να εκφράζεται η εντονότατη διαφωνία και αγανάκτηση.
«Επισημαίνουμε ότι μόνο μέλημα μας είναι η υγεία των συμπολιτών μας, η αειφόρος ανάπτυξη του τόπου μας, η τουριστική προβολή των περιοχών μας και η δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας της επιχειρηματικότητας, που θα ωθεί στην άνθιση του πρωτογενή, του δευτερογενή και τριτογενή τομέα παραγωγής»

Ο Σύλλογος Ιατρικών Επισκεπτών Θεσσαλίας

Ο Σύλλογος Ιατρικών Επισκεπτών Θεσσαλίας(τμήμα Βόλου) με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που διεξήχθη στις 20 Απριλίου 2018, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
«Ως εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και έχοντας ως βασική αρχή την προάσπιση της υγείας του ανθρώπου, αποφασίσαμε να εναντιωθούμε στην καύση σκουπιδιών (RDF και SRF) από οποιοδήποτε εργοστάσιο της περιοχής μας και δη της ΑΓΕΤ. Ως ενεργό κομμάτι αυτής της κοινωνίας αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί γι αυτό το σκοπό το Σάββατο στις 5 Μαϊου 2018 στο Βόλο.»

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μαγνησίας

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Νομού Μαγνησίας θα συμμετέχει στο Πανβολιώτικο συλλαλητήριο οργανώνει για τις 5 Μαΐου η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών και φορείς της πόλης ενάντια στην καύση RDF από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ.
Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μαγνησίας αναφέρει:
«ένα μεγάλο ΟΧΙ στην Καύση Σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ,
ΝΑΙ στο καθαρό περιβάλλον,
ΝΑΙ στη ζωή»

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας

«Είμαστε αντίθετοι στην καύση RDF ή SRF για την παραγωγή οποιασδήποτε μορφής ενέργειας στην περιοχή μας δεδομένου ότι τα εργοστάσια της περιοχής μας δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και τους μηχανισμούς ασφαλείας (σύμφωνα με τους αρμόδιους ) και δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που να εξασφαλίζουν τον έλεγχο και την τήρηση της νομιμότητας. Πιστεύουμε ότι ο Δήμος Βόλου θα πρέπει να δημιουργήσει ολοκληρωμένη διαχείριση και ανακύκλωση των σκουπιδιών στο Χ.Υ.Τ.Α Βόλου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, για να μην μας επιβάλλονται πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην ανοίγει η όρεξη σε οποιονδήποτε για παραγωγή R.D.F. και S.R.F. στην περιοχή μας.
Εκτός από εργαζόμενοι στους Δήμους είμαστε και δημότες, κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, και οι επιδιώξεις αυτές αφενός μας αγγίζουν αρνητικά και αφετέρου μας κινητοποιούν.Παλεύουμε για ένα καλύτερο περιβάλλον για μας και τα παιδιά μας, για τον τόπο μας συνολικά.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας θα συμμετάσχει στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 5 Μαΐου 2018 στις 12.00 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας, προκειμένου να σταλεί μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την ανάγκη της προστασίας της υγείας ολων μας και καλεί τους συναδέλφους μας σε μαζική προσέλευση στο συλλαλητήριο».

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Βόλου

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Βόλου καλεί τα μέλη του να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται το Σάββατο 5 Μαϊου, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας, και να ενώσουν τις φωνές τους μαζι με τους άλλους φορείς ενάντια στην καύση σκουπιδιών.
Όπως χαρακτηριστικά αν αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «με τη συμμετοχή μας, ΜΠΟΡΟΥΜΕ να σταματήσουμε την επικίνδυνη εξέλιξη απαιτώντας»:
* Να σταματήσει εδώ και τώρα η καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ
* Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτουν την καύση και τη μεταφορά RDF-SRF και τοξικού ΠΕΤ-ΚΟΚ
* Να σταματήσει ο σχεδιασμός για παραγωγή RDF-SRF στους ΧΥΤΑ Θεσσαλίας και στο Βόλο. Να τροποποιηθεί τώρα ο Εθνικός και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, με γνώμονα τις ανάγκες και την υγεία του λαού και όχι την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.
* Στη βάση αυτή να ενταθούν και οι έλεγχοι με ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.
* Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στο συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαΐου στην πλατεία Ελευθερίας, θα συμμετέχει ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σε ανακοίνωσή του ζητά να ανακληθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που επιτρέπουν την καύση RDF, SRF και πετ κοκ, ενώ τονίζει πως μόνο ο ξεσηκωμός των εργαζομένων μπορεί να επιβάλει την προστασία της δημόσιας υγείας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού:
«Να υψώσουμε τη φωνή μας για να μην μετατρέψουν την ατμόσφαιρα της πόλης του Βόλου σε θάλαμο καρκινογόνων αερίων προκειμένου να έχει κέρδη η ΑΓΕΤ η οποία έχει αδειοδοτηθεί για την καύση 410.000 τόνων RDF (υλικό προερχόμενο από σκουπίδια όπως και το SRF που όταν καίγονται εκλύονται στον αέρα διοξίνες και φουράνια και άλλα εξαιρετικά επικίνδυνα μικροσωματίδια ρύπων καθώς και τέφρες επιβαρυμένες με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα όπως υδράργυρος, θάλλιο κ.α.), δηλαδή το 90% της συνολικής ποσότητας των 480.000 τόνων που προβλέπεται να καίγονται σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με το ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων).

Ο Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία

«Η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge στο Βόλο εδώ και ένα χρόνο κάνει χρήση καρκινογόνων στερεών αποβλήτων (RDF, SRF, ΚΟΚ) για να τα μετατρέψει σε φθηνό καύσιμο. Τα σκουπίδια φθάνουν στο λιμάνι του Βόλου από προμηθευτές του εξωτερικού και από όλη την Ελλάδα, απαλλάσσοντάς τους από τα απόβλητα και μετατρέποντας την περιοχή του Βόλου σε χωματερή της Ευρώπης.
Οι κάτοικοι της περιοχής, η επιτροπή αγώνα πολιτών Βόλου, επιστημονικοί φορείς και σωματεία έχουν ταχθεί μαζικά κατά της καύσης, που προκαλεί ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στον υδροφόρο ορίζοντα, μη αναστρέψιμες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό και περαιτέρω αύξηση των καρκινικών κρουσμάτων, αλλά αποφέρει μεγάλα κέρδη στις πολυεθνικές.
Ως Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία συμμετέχουμε και καλούμε φορείς, συλλογικότητες, σωματεία, κινήσεις και όλους τους θεσσαλούς πολίτες σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο κατά της καύσης RDF, στο Βόλο, το Σάββατο 5 Μάη».

Το Στέκι «Αλληλεγγύη για όλους»

Οι εθελοντές στο Στέκι «Αλληλεγγύη για όλους» στηρίζουν το έργο της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου και θα συμμετέχουν στο Παμβολιώτικο Συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και κατά της δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής SRF από τον Δήμο Βόλου, το Σάββατο 5 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι ,στην Πλατεία Ελευθερίας, στον Βόλο,
Σε ανακοίνωσή του για τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο, το Στέκι σημειώνει:
«Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας για καθαρό αέρα, για την ποιότητα ζωής που μας αξίζει, για την υγεία μας!
Διεκδικούμε το μέλλον της πόλης μας και των παιδιών μας!
Καλούμε όλους τους αλληλέγγυους φίλους μας, όλους τους Βολιώτες να πλημμυρίσουμε τους δρόμους του Βόλου ,να αντιδράσουμε όλοι μαζί δυναμικά στα σχέδια που θέλουν την όμορφη πόλη μας αποτεφρωτήρα της Ανατολικής Ευρώπης!
ΟΧΙ στην δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF!
ΟΧΙ στην καύση των σκουπιδιών!

Ο Σύλλογος εργαζόμενων της ΔΕΥΑΜΒ

Το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ΔΕΥΑΜΒ, ομόφωνα αποφάσισε την συμμετοχή στο παμβολιώτικο συλλαλητήριο, που διοργανώνεται κατά της καύσης «σκουπιδιών» από την ΑΓΕΤ. Καλεί όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ, να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο το Σάββατο 5 Μαΐου, στις 12:00 στην πλατεία Ελευθερίας.

Ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, «σχετικά με το μεγάλο θέμα της καύσης σκουπιδιών από την LAFARGE ΑΓΕΤ, που απασχολεί τους πολίτες της πόλη μας, απαντά «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ» και συστρατεύεται δίπλα στους δημότες της πόλης μας, στο Παμβολιώτικο συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου 2018».

Το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς

«Ο λαός του Βόλου καλείτε να συμμετέχει μαζικά στο συλλαλητήριο που θα γίνει στης 5 ΜΑΙΟΥ ημέρα Σάββατο και ώρα 12:00 στην πλ. Ελευθερίας. Η συσπείρωση των Βολιωτών και ο αγώνας τους για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι αυτά που εντέλει θα κρίνουν και το αποτέλεσμα των όσων συμβαίνουν σήμερα.
Ο αγώνας αυτός μπορεί να είναι μακρύς, αλλά δεν μπορεί πάρα να είναι αποτελεσματικός και νικηφόρος, εφόσον γίνει αγώνας του συνόλου των πολιτών του Βόλου!
Το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς καλεί:
Την κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού να αφουγκραστεί τις έντονες ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής καθώς και τα επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματά τους.
Τους 4 Βουλευτές του Νομού να πάρουν Θέση, γιατί η υγεία των πολιτών είναι προτεραιότητα. Τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (Δικαιοσύνη, Περιφέρεια) να προστατέψουν την υγεία των πολιτών τώρα.
Το Δήμο Βόλου να καταλάβει ότι οι Βολιώτες δεν είναι άμυαλος όχλος που ενδιαφέρεται μόνο για άρτο και θεάματα αμφιβόλου ποιότητας και αυτά και να επωμιστεί έστω και τώρα τον ρόλο του συμπαραστάτη και υποστηρικτή των δίκαιων αιτημάτων του.
Τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορεία που παρακολουθούν απλά , πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση τώρα
Όλοι στο συλλαλητήριο ενάντια στην καύση RTF από την ΑΓΕΤ το Σάββατο 5 Μαΐου στις 12:00 στην πλατεία Ελευθερίας. Είναι υποχρέωση μας απέναντι στα παιδιά μας, στην συνείδησή μας να αντιδράσουμε αποτελεσματικά».

Το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας»

«Καλούμε τους εργαζόμενους της πόλης, τις λαϊκές οικογένειες που ανησυχούν για την υγεία τους και για το μέλλον των παιδιών τους. στο συλλαλητήριο το Σάββατο στις 5 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας να πουν ένα ξεκάθαρο:
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤ-ΚΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ SRF-RDF ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Με τη συμμετοχή τους
Να καταρρίψουν τις αυταπάτες ότι μπορεί δήθεν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων να πηγαίνουν χέρι-χέρι με την προστασία των εργαζομένων και της υγείας του λαού. Να δείξουν σε όλη την Ελλάδα, το δίδαγμα του Βόλου και της ΑΓΕΤ, ότι καπιταλιστική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος είναι δυο πράγματα αντίθετα!
Να πουν δυνατά: καμία εμπιστοσύνη στην αστική νομοθεσία, ευρωπαϊκή και εθνική. Που αυξομειώνουν τα όρια των προς καύση καρκινογόνων ουσιών με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα των τσιμεντοβιομηχάνων και όχι την επίπτωση στη ζωή του πληθυσμού. Που με βάση αυτή τη νομοθεσία, σήμερα εντελώς νόμιμα, δόθηκε η άδεια στην ΑΓΕΤ να καίει στο Βόλο 1 στα 6 σκουπίδια όλης της Ε.Ε. μετατρέποντας την πόλη σε θάλαμο θανατηφόρων αερίων».

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας

«Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Μαγνησίας καλεί όλους τους εργαζόμενους της πόλης, τις λαϊκές οικογένειες που ανησυχούν για την υγεία και για το μέλλον των παιδιών μας στο συλλαλητήριο
το Σάββατο 5 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας για να πούμε ένα ξεκάθαρο:
Όχι στην καύση σκουπιδιών και πετ κοκ από την ΑΓΕΤ
Όχι στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF-RDF από τη δημοτική αρχή

Με τη συμμετοχή μας να δείξουμε έμπρακτα ότι ο αγώνας δεν μπορεί να είναι υπόθεση κάποιων «ειδικών» αλλά υπόθεση του οργανωμένου κινήματος
Μπορούμε να σταματήσουμε την επικίνδυνη εξέλιξη, αλλά και τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική που η καύση σκουπιδιών αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της, απαιτώντας:

– Να σταματήσει εδώ και τώρα η καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ
– Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτουν την καύση και τη μεταφορά RDF-SRF και τοξικού ΠΕΤ-ΚΟΚ
– Να σταματήσει ο σχεδιασμός για παραγωγή RDF-SRF στους ΧΥΤΑ Θεσσαλίας και στο Βόλο. Να τροποποιηθεί τώρα ο Εθνικός και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, με γνώμονα τις ανάγκες και την υγεία του λαού και όχι την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.
– Στη βάση αυτή να ενταθούν και οι έλεγχοι με ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.
– Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς»

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα

Το ΕΕΚ καλεί την εργατική τάξη και τη νεολαία να συμμετάσχουν μαζικά στο βολιώτικο συλλαλητήριο που οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών το Σάββατο 5 Μάη στις 12πμ στην πλ. Ελευθερίας.
«Καλούμε για μαζική συμμετοχή κάτω από το πανό του Συντονισμού Συλλογικοτήτων.
Η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να χορηγήσει άδεια καύσης 200.000 τόννων σκουπιδιών RDF στο τσιμεντάδικο της ΑΓΕΤ, της πολυεθνικής Lafarge, συμπληρώνει το έγκλημα της αδειοδότησης των μεταλλείων στις Σκουριές της Χαλκιδικής στην πολυεθνική El-Dorado και του αεροδρομίου Ελληνικού που εκχωρείται στο τουριστικό κεφάλαιο για αξιοποίηση αντί για χρήση ως χώρος αναψυχής και πρασίνου. Η υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ στα Μνημόνια και οι επακόλουθες υποχρεώσεις στους δανειστές, έχουν μαζί με την κοινωνική καταστροφή ένα επιπλέον τίμημα, τη μόλυνση και τη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος»

Ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας

«Η Διοίκηση του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ καλεί τους συνταξιούχους της περιοχής Μαγνησίας να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση μαζί με τα ταξικά συνδικάτα και οι φορείς του Βόλου: το Σάββατο στις 5 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας για να εκφράσουμε την αντίθεση μας και να πούμε ένα μεγάλο:
Όχι στην καύση σκουπιδιών και πετ κοκ από την ΑΓΕΤ
Όχι στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF-RDF από τη δημοτική αρχή
Έχουμε αρκετή εμπειρία από την ζωή και τον εργάσιμο βίο μας και μπορούμε με σιγουριά να περιγράψουμε πως αντιλαμβάνονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι την προστασία του περιβάλλοντος και των εργαζομένων. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξοδέψουν από τα κέρδη τους για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας γιατί μειώνονται τα κέρδη τους. Δεν πρέπει κάνεις να είναι αμέτοχος και αδιάφορος για την ζωή του και την ζωή των παιδιών του».

Ο Σύλλογος Φίλων, Εθελοντών και Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Πιλότος

«Η Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου Φίλων, Εθελοντών και Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, εκφράζοντας ένα φορέα που στηρίζεται στις αρχές της ψυχικής και σωματικής υγείας και υποστηρίζει προληπτικά και θεραπευτικά το ισότιμο δικαίωμα κάθε ανθρώπου σε αυτές τις αξίες, που εκπαιδεύει και φροντίζει ώστε οι πολίτες του σήμερα και του αύριο να αναπτύσσουν την ευαισθησία τους, την κριτική τους ικανότητα και τα κίνητρα ενεργοποίησής τους, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να συμπαρασταθεί στην Επιτροπή Αγώνα πολιτών Βόλου στην πρωτοβουλία της για τη ματαίωση της καύσης σκουπιδιών για οποιαδήποτε βιομηχανική χρήση και στη ματαίωση της δημιουργίας εργοστασίου SRF από τον Δήμο Βόλου».

Η Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία

«Η Lafarge – Holcim ιδιοκτήτρια της ΑΓΕΤ με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας της δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να μετατρέψει την πόλη και όλη την γύρω περιοχή σε «θάλαμο αερίων» και να προκαλέσει ανείπωτες καταστροφές.
Η νομιμοποίηση της καύσης σκουπιδιών έγινε με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ. Μάλιστα η κυβέρνηση το 2017 τετραπλασίασε το όριο καύσης, από αυτό που είχε δώσει άδεια το 2013 η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Έτσι λοιπόν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Φάμελλου είναι ακόμη ένα πειστήριο της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, που στηρίζει τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, σε βάρος των δικαιωμάτων και της υγείας της εργατικής τάξης και του λαού.
Η δημοτική αρχή, παρά τις αποπροσανατολιστικές κινήσεις, όχι μόνο στηρίζει την ΑΓΕΤ και την κυβερνητική πολιτική, αλλά στα επόμενα σχέδιά της, είναι η δημιουργία εργοστασίου μετατροπής σκουπιδιών σε μορφή SRF στον ΧΥΤΑ Βόλου, προκειμένου να προμηθεύει την ΑΓΕΤ.
Οι εργαζόμενοι και ο λαός του Βόλου, οφείλουμε να συγκρουστούμε με τον εκβιασμό «ΜΟΛΥΝΣΗ ή ΔΟΥΛΕΙΑ»! Το δικαίωμα στη ζωή, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δικαιώματος στη δουλειά. Ο αγώνας για δουλειά με δικαιώματα, είναι και αγώνας για το δικαίωμα στη ζωή! Δεν χαρίζονται. Δεν διαχωρίζονται. Κατακτιούνται μέσα από την πάλη!
Αυτό το συλλαλητήριο λοιπόν, οφείλει και πρέπει να αποτελέσει προχώρημα και όχι το τέλος του αγώνα ενάντια στην καύση σκουπιδιών και της υπεράσπισης του δικαιώματος στη δουλειά και τη ζωή».

O Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Μαγνησίας 

«Συνάδελφοι συνταξιούχοι
Το Σάββατο 5 Μαϊου 12μμ 2018 να είμαστε στην πλατεία Ελευθερίας, μαζί με τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, να απαιτήσουμε να σταματήσει η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Δεν θυσιάζουμε την υγεία μας, την ζωή μας για τα κέρδη της πολυεθνικήςLAFARGE.Πρέπει να τους σταματήσουμε».

Το δίκτυο «Αιγίλοπας»

«Θεωρώντας ότι το θέμα της καύσης σκουπιδιών από την LAFARGE – ΑΓΕΤ είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή μας ενώνουμε την φωνή μας με όλους τους φορείς που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο θέμα αυτό με ξεκάθαρα επιστημονικά κριτήρια.
Ο ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ, εκπροσωπώντας ένα πανελλαδικό δίκτυο γεωπόνων, παραγωγών και καταναλωτών που στηρίζουν την βιολογική γεωργία και τον παραδοσιακό σπόρο, είναι κάθετος στην καύση RDF και SRF από την LAFARGE – ΑΓΕΤ και ενημερώνει συνεχώς τα μέλη του για την πορεία των κινητοποιήσεων. Όπως επίσης και για τα επίσημα «σκανδαλώδη» αποτελέσματα της ανάλυσης των υλικών που εισέρχονται στους χώρους του εργοστασίου.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος

O Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας ως εκ του νόμου φορέας υγείας, είναι δίπλα σε κάθε πρόβλημα του πολίτη που έχει να κάνει με την υγεία   και την προστασία του περιβάλλοντος από οποιαδήποτε  αιτία μόλυνσης. Το τελευταίο χρονικό διάστημα , έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα , από την καύση του RDF.Μια πολιτισμένη κοινωνία , δεν είναι δυνατόν να δέχεται ότι το περιβάλλον στο οποίο ζει και αναπνέει , περιέχει πλαστικό σε 75-80% και υδράργυρο σύμφωνα  με τα  αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας . Δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί από τους υπευθύνους η συνέχιση αυτής της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος στην πόλη του Βόλου. Συντασσόμαστε και αυτή την φορά , μαζί με όλους τους πολίτες  της πόλης μας , ενάντια σε κάθε απειλή προς το περιβάλλον από όπου κι αν προέρχεται.. Συμμετέχουμε ενεργά στο Παμβολιώτικο Συλλαλητήριο το Σάββατο 5 Μαΐου στις 12:00 στην Πλατεία Ελευθερίας , για το δικαίωμά μας στην ζωή σε ένα καθαρό περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας .

Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΤΑΙ  ΣΕ ΕΥΡΩ .

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας (μέλος ΟΓΕ)

Καλούμε τις εργαζόμενες της πόλης μας, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών που ανησυχούν για την υγεία τη δική τους και των παιδιών τους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που θα γίνει το Σάββατο στις 5 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας και να βροντοφωνάξουμε:
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤ-ΚΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ SRF-RDF ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Δε δεχόμαστε να γίνει η πόλη μας θάλαμος αερίων και η ΑΓΕΤ να σκορπίζει το θάνατο στις οικογένειές μας και ιδίως στα παιδιά μας.
Δεν αναγνωρίζουμε καμιά νομιμότητα πάνω στο θέμα αυτό, δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην αστική νομοθεσία, ευρωπαϊκή και εθνική που καθορίζουν τα όρια των καρκινογόνων ουσιών ενδιαφερόμενοι μόνο για το κέρδος των τσιμεντοβιομηχάνων και όχι για ζωή του πληθυσμού.
Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί δήθεν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων να συμβαδίζουν με την προστασία των εργαζομένων και της υγείας του λαού.
Ξέρουμε καλά επίσης ότι καπιταλιστική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος είναι δυο πράγματα αντίθετα!
Δε βάζουμε τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων πάνω από τις ζωές μας και ιδίως των παιδιών.
Δε μπαίνουμε στη λογική ο ρυπαίνων πληρώνει.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ:
– Να σταματήσει εδώ και τώρα η καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ από τη ΑΓΕΤ
– Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά RDF-SRF και τοξικού ΠΕΤ-ΚΟΚ
– Να σταματήσει ο σχεδιασμός για παραγωγή RDF-SRF στους ΧΥΤΑ Θεσσαλίας και στο Βόλο.
– Να τροποποιηθεί τώρα ο Εθνικός και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, με γνώμονα τις ανάγκες και την υγεία του λαού και όχι την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.
– Στη βάση αυτή να ενταθούν και οι έλεγχοι με ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.
– Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ Βόλου 

«Όλοι οι πολίτες που αγωνιούν για την υγεία τους, για την υγεία των παιδιών τους, για την τοπική οικονομία και για το μέλλον αυτής της πόλης χρειάζεται να δώσουν μαζικό παρόν στο συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών το Σάββατο 5 Μαΐου στις 12:00 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας.
Μόνο με τη μαζική συμμετοχή θα στείλουμε ένα βροντερό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
Προς την κυβέρνηση για να ανακαλέσει όλες τις άδειες που δίνουν τη δυνατότητα στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ (Lafarge-Holcim) να καίει σκουπίδια, «πετ κώκ», και άλλα δήθεν
εναλλακτικά καύσιμα. Προς τον Δήμο Βόλου για να μην προχωρήσει σε εργοστάσιο που θα μετατρέπει τα σκουπίδια του Βόλου σε καύσιμο SRF με τελικό αγοραστή την ΑΓΕΤ. Προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας για να κάνει ουσιαστικούς ελέγχους σε κάθε βιομηχανία που ρυπαίνει το περιβάλλον αλλά και μετρήσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση, την κατάσταση των υδάτων, του εδάφους κοκ.

Τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται είναι πολύ μεγάλα. Η Lafarge-Holcim είναι η πιο ισχυρή πολυεθνική τσιμέντου παγκοσμίως. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι πλήρως υποταγμένη στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Γι’ αυτό, το κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην υλοποιήσει το αίτημα για σταμάτημα της καύσης σκουπιδιών.
Το κίνημα δεν πρέπει να μείνει σε μία και μόνο μαζική κινητοποίηση, αυτή της 5ης Μάη. Πρέπει να προετοιμάσει τα επόμενα βήματά του. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι χρειάζεται:

▪ Να δυναμώσει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών που με τη δράση της έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στο χτιστεί το κίνημα ενάντια στην καύση. Αυτό μπορεί να γίνει με τη δημιουργία επιτροπών γειτονιάς όπου θα μπορούν να συμμετέχουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι.
▪ Να έχει συνέχεια το άτυπο «ενιαίο μέτωπο» από φορείς της τοπικής κοινωνίας που αντιτίθενται στην καύση και καλούν στο συλλαλητήριο (εργατικά συνδικάτα του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, επιστημονικούς φορείς όπως ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, επαγγελματίες, κοινωνικοί φορείς όπως οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, πολιτικές, κοινωνικές και κινηματικές οργανώσεις, κλπ).
▪ Αυτό το μέτωπο να χαράξει ένα σχέδιο κλιμάκωσης του αγώνα και όχι εφησυχασμού και αναμονής. Καμία εμπιστοσύνη σε υποσχέσεις για «πιο αυστηρούς ελέγχους και προϋποθέσεις» για δήθεν ασφαλή καύση οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα ακουστούν.
▪ Ένα βήμα κλιμάκωσης θα είναι το να παραλύσει για μια μέρα η τοπική οικονομία μέσα από μια 24ωρη τοπική γενική απεργία κατά τη διάρκεια της οποίας θα κλείσουν τα πάντα: μαγαζιά, ιδιωτικές εταιρίες, δημόσιος τομέας, εκπαίδευση, μεταφορές κοκ.
▪ Οι φορείς που στηρίζουν και καλούν το συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου μπορούν να πάρουν απόφαση για μια συγκεκριμένη ημερομηνία τοπικής γενικής απεργίας (δίνοντας επαρκή χρόνο για είναι καλά προετοιμασμένη και επιτυχημένη) και στη συνέχεια να καλέσουν και τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο».

H Δημοτική Κίνηση «Μαζί για τον Βόλο»

«H Δημοτική Κίνηση «Μαζί για τον Βόλο», έχοντας από καιρό διατυπώσει τις απόψεις της για τη σωστή διαχείριση απορριμμάτων, την ενδεδειγμένη κομποστοποίηση με διαλογή στην πηγή και το μοντέλο ανάπτυξης που πρέπει να έχει τα επόμενα χρόνια η πόλη, μοντέλο το οποίο προϋποθέτει καθαρό περιβάλλον και υψηλά στάνταρτ υγείας, έχει εκφράσει εδώ και καιρό τις ανησυχίες τις για τη χρήση «εναλλακτικών καυσίμων» από τη τσιμεντοβιομηχανία της περιοχής.
Σε μία χώρα όπου διαχρονικά όλοι οι θεσμοί του κράτους (κεντρική εξουσία, τοπική αυτοδιοίκηση, ελεγκτικοί μηχανισμοί και άλλοι θεσμοί) έχουν πάρει βαθμό κάτω από τη βάση, είναι δικαιολογημένο να υπάρχει καχυποψία και ανησυχία στην τοπική κοινωνία. Άλλωστε και τα πρόσφατα γεγονότα της 1ης Απριλίου ενισχύουν τα συναισθήματα αυτά.
Σε μία πόλη η οποία έχει μία από τις πιο επιβαρυμένες ατμόσφαιρες στη χώρα με υψηλά ποσοστά αερορύπανσης, έρχεται να προστεθεί η καύση υλικών η οποία ελλοχεύει έκκληση επικίνδυνων ουσιών. Και όλα αυτά τη στιγμή που φαίνεται να υπάρχει αδυναμία συστηματικών ελέγχων, έλλειψη ενημέρωσης του κοινού και πρόσβασης στην πληροφορία αλλά και μετάθεση ευθυνών μεταξύ των αρμοδίων, παρουσιάζοντας μας μάλιστα την καύση ως τη βέλτιστη λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Για όλους αυτούς τους λόγους, αφουγκραζόμενοι την τοπική κοινωνία, όντας μέρος αυτής, θεωρούμε υποχρέωσή μας να συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στις 5 Μαΐου διεκδικώντας καλύτερο περιβάλλον, καλύτερη ποιότητα ζωής. Πάνω από οποιονδήποτε, από όλους και όλα είναι μόνο το ύψιστο αγαθό που λέγεται υγεία. Η ίδια μας η ζωή».

Η Πλεύση Ελευθερίας

«Το εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ – Lafarge απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από την αστική ζώνη του Βόλου. Τα δύο τελευταία χρόνια και με συνευθύνη και συνενοχή των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η ΑΓΕΤ- Lafarge παράγει «πιλοτικό» καρκίνο πάνω από την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα, η εν λόγω τσιμεντοβιομηχανία εδώ και δύο χρόνια χρησιμοποιεί καυσίμο από σκουπίδια (RDF), προκειμένου να αυξηθούν τα υπερκέρδη της. Τα σκουπίδια έρχονται όχι μόνο από όλη την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες καθιστώντας τον Βόλο αποτεφρωτήρα της ΝΑ Ευρώπης.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η δημοτική αρχή Μπέου, αγνοώντας πεισματικά τις μεγάλες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, έχει δρομολογήσει την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής καυσίμου από σκουπίδια στον ΧΥΤΑ Βόλου, το οποίο προφανώς και θα πωλείται στην ΑΓΕΤ.
Στο Βόλο έχουν αυξηθεί τα κρούσματα καρκίνου, ενώ στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα αυξημένα σε γειτονιές του Βόλου και της Νέας Ιωνίας με μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Εμείς τα μέλη της ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Μαγνησίας καθώς και η επικεφαλής του κόμματός μας Ζωή Κωνσταντοπούλου που θα είναι παρούσα, καλούμε τον κάθε Βολιώτη να συμμετάσχει στις 5-5-2018 στις 12:00 στο Παμβολιώτικο Συλλαλητήριο που οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών για τα πιο πάνω τα ιδιαίτερης σπουδαιότητας θέματα που αφορούν την υγεία και το περιβάλλον της πόλης μας και εν τέλει την ίδια τη ζωή των πολιτών.
Θα τους σταματήσουμε μόνο αν αγωνιστούμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά! Όσοι ζούμε σε αυτόν τον τόπο θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε τα σχέδια που θα σκορπίσουν το θάνατο σε μας και τα παιδιά μας!»

H Λαϊκή Ενότητα Μαγνησίας

«Η ΛΑΕ Μαγνησίας εκφράζει την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή της ενάντια στην καύση RDF και SRF καθώς δεν πρέπει να καίγονται, όπως και κανένα άλλο σκουπίδι, γιατί
κατά την καύση απελευθερώνονται διοξίνες, φουράνια (καρκινογόνες ουσίες) και άλλοι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αέριοι ρύποι. Ειδικά όταν ή η καύση γίνεται σε τεχνολογικά παρωχημένους κλιβάνους, όπως αυτοί της ΑΓΕΤ.
Τοποθετείται αταλάντευτα με τη συμμετοχή στον αγώνα των πολιτών του Βόλου, για πλήρη κατάργηση κάθε καύσης απορριμμάτων σε όλη την κλίμακα.
Διεκδικεί και απαιτεί μαζί με τους πολίτες αυστηρή τήρηση κάθε προστατευτικής για της δημόσια υγεία και το περιβάλλον, νομοθεσίας. Έλεγχο και πρόστιμα όταν παραβιάζονται τα όρια από την ΑΓΕΤ και όποια άλλη στην βιομηχανία, με συνεχείς ελέγχους για τους αέριους ρύπους,
Διεκδικεί και απαιτεί έλεγχο του Δήμου Βόλου αν έχει εκπληρώσει τους προβλεπόμενους στόχους για πρόληψη, διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση των απορριμμάτων, και είναι ριζίκα αντίθετη στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF , σε όποια περιοχή , με ουσιαστική συμμετοχή και έλεγχο των πολιτών σε κάθε θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον μας .

Διεκδικεί και απαιτεί πλήρη ανάκληση της άδειας από το υπουργείο «περιβάλλοντος» και την Περιφέρεια Θεσσαλίας ,και το κ. Φάμελο που ως «πόντιοι πιλάτοι» ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον, για την καύση όλων των σκουπιδιών σε οποιαδήποτε μορφή από την ΑΓΕΤ
Διεκδικεί και απαιτεί την χρησιμοποίηση άλλων μορφών ενέργειας που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών και διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας .
Η ΛΑΕ Μαγνησίας θεωρεί πως ο εχθρός δεν βρίσκεται μέσα στο κίνημα. Απέναντί μας έχουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τους ντόπιους υποστηρικτές τους , που για τα κέρδη των βιομήχανων δίνει συνεχείς αδειοδοτήσεις για την καύση σκουπιδιών και επιτρέπει στον Δ. Βόλου να κατασκευάζει εργοστάσια καύσης σκουπιδιών, πολιτικές που χρηματοδοτεί και η Ε.Ε .
Η ΛΑΕ Μαγνησίας καλεί κάθε βολιώτη και βολιώτισσα, κάθε ενεργό και συνειδητοποιημένο πολίτη του Νομού, να πάρει ενωτικά μέρος στο μεγάλο Παμβολιώτικο συλλαλητήριο το Σάββατο 5 του Μάη στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Ελευθερίας, για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σε κάθε καύση σκουπιδιού, στη δημιουργία από το Δ. Βόλου εργοστάσιου καύσης απορριμμάτων, και για να απαιτήσουμε από το Υπουργείο και την Περιφέρεια να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αποτροπή της καύσης σκουπιδιών στο νομό Μαγνησίας, και όχι μόνο από την ΑΓΕΤ, αλλά και από κάθε άλλη βιομηχανία.
Το Σάββατο 5 Μάη στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας, βάζουμε όλες και όλοι τις ζωές μας μπροστά!!»

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Μαγνησίας

Η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ του ομίλου Lafarge-Holcim, μονοπωλιακού κολοσσού που καθορίζει σε παγκόσμια κλίμακα την παραγωγή και την τιμή στο τσιμέντο, βρίσκει στη χώρα μας και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ την πραγμάτωση των σύγχρονων κανιβαλικών δογμάτων που προωθεί ο καπιταλισμός στην εκμετάλλευση ανθρώπου και περιβάλλοντος. Η επέκταση των αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που προωθήθηκαν εδώ και περίπου ένα χρόνο και ανοίγουν την πόρτα (χωρις κανέναν φραγμό πλέον) να καίει η εταιρία ως «εναλλακτικό καύσιμο» σκουπίδια από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελούν την υλική εφαρμογή της αντιλαϊκής και απάνθρωπης πολιτικής . Στο πλαίσιο αυτό το εργοστάσιο «δικαιούται» να καίει, μεταξύ άλλων, 200.000 τόνους καυσίμων αποβλήτων (RDF, SRF) ετησίως, καθώς και να μπορεί να μεταφέρει με πλοία και χαμηλότερο κόστος απορρίμματα από την Ιταλία. Αυτό που μάλλον η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως ψιλά γράμματα είναι πως η ίδια η καύση αυτών των υλικών, που αποτελούνται κυρίως από πλαστικό, παράγει διοξίνες και καρκινογόνες ουσίες, οι οποίες μέσω της εισπνοής βλάπτουν σωρευτικά.
Για να κερδίσουμε χρειάζεται να μεγαλώσουμε την αντίσταση από τα κάτω σε σύγκρουση με λογικές που προωθούν τη λύση των προβλημάτων μας απο ομάδες παραγόντων και «ειδικών». Να συγκρουστούμε και να απομονώσουμε τον φιλοεργοδοτικό συνδικαλισμό της διοίκησης του σωματείου της ΑΓΕΤ και του ΕΚΒ. Να ενισχύσουμε το κίνημα που παλεύει με κέντρο τις ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη. Να ενισχύσουμε την αντικυβερνητική και αντιεργοδοτική πάλη. Οι μάχες της Κερατέας και της Χαλκιδικής μας δείχνουν το δρόμο. Μόνο με μια ευθεία σύγκρουση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το μπλοκάρισμα των οικονομικών τους ροών, μπορούμε να βάλουμε πραγματικά αναχώματα. Για να μπορεί να υπάρχει παραγωγή σε ισορροπία με το περιβάλλον, τις ανθρώπινες ανάγκες σε επίπεδο εργασίας και την ποιότητα ζωής, δεν γίνεται τον έλεγχο να τον έχουν στα χέρια τους οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Η κρατικοποίηση του εργοστασίου της ΑΓΕΤ κάτω από εργατικό έλεγχο, για να λειτουργεί σύμφωνα με τις ανάγκες μας αποτελεί στόχο πάλης που ενοποιεί όλα τα επίπεδα διεκδίκησης.
Σε αυτό το πλαίσιο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας συμμετέχει και καλεί στην πορεία του Σαββάτου 5 Μαΐου στην Πλατεία Ελευθερίας ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και Lafrge για την καύση σκουπιδιών .
Όλοι/Όλες στο συλλαλητήριο αυτό το Σάββατο 5/5 στις 12:00 στην Πλ. Ελευθερίας.

Το ΕΠΑΜ Μαγνησίας

Εάν οι συμπολίτες μας είναι σκεπτόμενοι πολίτες και όχι απλώς ψηφοφόροι, οφείλουν να κοιτάξουν τον εαυτό τους κατάματα και να απαντήσουν ειλικρινά σε αμείλικτα ερωτήματα, τα οποία σαφώς και θα θέσουν οι επόμενες γενιές.
Ο πάγιος εκβιασμός της οικονομικής και πολιτικής ελίτ παγκοσμίως είναι γνωστός: «ή δέχεσαι το θάνατο, ή υφίστασαι ανεργία και πείνα». Ένας τόσο φτηνός εκβιασμός, μα τόσο χρήσιμος σε όλους όσους ζουν παρασιτικά σε βάρος των πολλών και στους ντόπιους συνεργάτες τους πολιτικούς και όχι μόνο.
Οι σημειακές ΠΗΓΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ για τους πολίτες της Μαγνησίας είναι πολλές, και όχι μόνο της Λαφάρτζ! Από τις κινητές πηγές ρύπανσης (αυτοκίνητα, κ.λπ.), τις σταθερές βιομηχανικού τύπου (Χαλυβουργία, ΜΕΤΚΑ, κ.α.), Λιμάνι (σκραπ), Δίκτυο ύδρευσης (αμιαντοσωλήνες, χλωριώσεις, κατεστραμμένες σωληνώσεις), Βιολογικός, και μια σειρά από άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, δημιουργούν ένα –ασφυκτικά- νοσηρό περιβάλλον στο οποίο «φιλοδοξούμε» να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας!
ΠΟΛΙΤΗ της πόλης του Βόλου και της Μαγνησίας, κανείς δεν θα νοιαστεί και δεν πρόκειται να νοιαστεί ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ εκτός ΑΠΟ ΣΕΝΑ. ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ & ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!
Το Ε.ΠΑ.Μ., δεν δημιουργήθηκε για να χαϊδέψει αυτιά και να κοιμίσει συνειδήσεις, δημιουργήθηκε από Έλληνες πολίτες, ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΥΣ να πουν την αλήθεια, όσο επώδυνη κι αν είναι και να προτείνουν το δύσκολο δρόμο της συμμετοχής και της ευθύνης.
Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι οι πολίτες για να καταλάβουν αυτοί που νομίζουν ότι είναι θηρία και σπέρνουν μόνο φόβο και καταστροφή, ότι η μόνη πραγματικά τρομακτική δύναμη, είναι ο ενωμένος λαός. Αυτός που δρα χωρίς κηδεμόνες, με ελεύθερη βούληση και γνώση, με θάρρος και αξιοπρέπεια.
Οι Μαγνησιώτες δεν είμαστε πειραματόζωα κανενός υπουργού και καμιάς Λαφάρτζ. Για τις παρανομίες οποιασδήποτε εταιρίας, υπάρχει η δικαιοσύνη, η πραγματική όχι η ελληνική. Για τη ζωή μας όμως, υπεύθυνοι είμαστε εμείς! Ας το καταλάβουμε !
Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας στο συλλαλητήριο στις 5 Μαΐου, στην πλατεία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ στις 12.00 για να αντιληφθεί το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο της χώρας, ντόπιο & ξένο, τοπικό & κεντρικό, ότι οι πολίτες είναι εδώ και είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν και να πετύχουν κάθε δίκαιο αίτημά τους.

Ο ανεξάρτητος Δημοτικός σύμβουλος Βόλου Ιωάννης Λαΐνας

«Το Σάββατο 5/5/2018 όλοι στο συλλαλητήριο στις 12 στην πλατεία Ελευθερίας Συγχαρητήρια στους διοργανωτές, στους ακτιβιστές και σε όσους παρευρεθούν στην εν λόγο τόσο σημαντική εκδήλωση για την πόλη, με θέμα την προστασία της . Η πόλη αντιδρά μέσω των κατοίκων της και η αντίδραση τους είναι και έχει λογική . Στηρίζεται στην πολεοδομία που για να υπάρχει απαιτεί, πράσινο, ήλιο, και καθαρό αέρα .θέλει πολιτικούς χειρισμούς με γνώμονα το συμφέρον όλων, χωρίς αιτιολογημένες δικαιολογίες που είναι η αιτία να ξεφύγουν από τον κύριο σκοπό που είναι το ιερό καθήκον και αυτό είναι η εργασία, με προϊόντα της όμως την αλληλεγγύη, την προκοπή, την ευημερία και το λιγότερο κόστος στην ανθρώπινη υπόσταση, στην ζωή, και στην υγεία. Όλοι μαζί μπορούμε, δεν υπάρχει το ‘’εμείς’’ και οι ‘’άλλοι’’, εμείς είμαστε οι »άπιστοι» εμείς είμαστε και οι »πιστοί» προστάτες της πόλης Τα συμπεράσματα από αυτήν την τόσο σημαντική εκδήλωση θα πρέπει να είναι σεβαστά και όχι τύποις από όλους, δεν ταιριάζει ούτε επιστεγάζεται από πολιτικό καπέλωμα πιθανών αφελών , γιατί η φωνή που εναρμονίζεται με την συνείδηση είναι η οργή του θεού. Γι αυτόν τον σκοπό θα είναι στεντόρεια και θα πρέπει όχι μόνο να ακουστεί άλλα και να εκληφθεί σοβαρά από αυτούς που έχουν τα »εργαλεία» , που καθορίζουν την τύχη της πόλης . Ας τα προσαρμόσουν χρησιμοποιώντας τα για την ευημερία της».

Η Οικολογική Θεσσαλία 

Να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών καλεί τα μέλη της και τους πολίτες της Μαγνησίας η Περιφερειακή παράταξη “Οικολογική Θεσσαλία”

Η «Οικολογική Θεσσαλία» τονίζει ότι η ευαισθητοποίηση και η μαχητική διεκδίκηση των πολιτών μπορούν να ανατρέψουν σχεδιασμούς και πρακτικές που δεν έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους το δημόσιο συμφέρον. Η δημόσια υγεία δεν είναι διαπραγματεύσιμη και ούτε μπορεί να μπει στη ζυγαριά του κόστους / οφέλους των μεγάλων πολυεθνικών που όλοι μας ξέρουμε ότι εξαντλούν τα περιθώρια με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Από την άλλη θεωρούμε ότι η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις πολιτικές επιλογές του Δήμου Βόλου. Δεν μπορεί να κατηγορείται η ΑΓΕΤ για την καύση σκουπιδιών και από την άλλη ο Δήμος Βόλου να σχεδιάζει την κατασκευή εργοστασίου για την παραγωγή τους. Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός έχει πάει περίπατο με “λύσεις” που όχι μόνο δεν θα είναι βιώσιμες αλλά έρχονται σε αντίθεση με το πραγματικό συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.
Το πρώτο βήμα για την πόλη του Βόλου θα έπρεπε να είναι η μείωση των απορριμμάτων που παράγονται από τα νοικοκυριά μέσα από ενημερωτικές εκστρατείες και ενεργές πολιτικές και να εφαρμόσει ολοκληρωμένο σχέδιο, διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης ώστε μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των απορριμμάτων να καταλήγει στους ΧΥΤΑ ή να χρειάζεται επεξεργασία.
Η περιφερειακή αρχή από την πλευρά της, οφείλει να διατυπώσει μια ξεκάθαρη θέση, για το θέμα, χωρίς αστερίσκους και να δώσει πειστικές διευκρινίσεις για όλα τα θέματα που καθημερινά προκύπτουν για το ζήτημα και να απαντήσει πρωτίστως αν το φορτίο που εντοπίστηκε με επικίνδυνο υλικό προ κάποιων ημερών, χρησιμοποιήθηκε για καύση και αν αυτό έπρεπε να κατασχεθεί ή όχι.
Η Οικολογική Θεσσαλία είναι στο πλευρό των πολιτών που παλεύουν συμμετέχοντας στους αγώνες και δεσμεύεται για την προώθηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσεων που θα αλλάξουν, τόσο τη λογική, όσο και την κατεύθυνση όλου του κύκλου παραγωγής και διαχείρισης σκουπιδιών, ώστε σαν κοινωνία να κατακτήσουμε ποιότητα ζωής με συμμετοχή και κοινωνική υπευθυνότητα σε όλα τα επίπεδα.

Για την “Οικολογική Θεσσαλία”
Νίκος Πουτσιάκας, Περιφερειακός Σύμβουλος

Η Αυτόνομη Παρέμβαση Μηχανικών Μαγνησίας – Αριστερή Συσπείρωση Μηχανικών

Σχετικά με τη διαδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου και συμμετέχουν οι φορείς της πόλης, το Σάββατο 5 του Μάη στις 12 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο, ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-LAFARGE ΒΟΛΟΥ και στην λειτουργία εργοστασίου παραγωγής SRF ή RDF από τον Δήμο Βόλου, η Αυτόνομη Παρέμβαση Μηχανικών Μαγνησίας – Αριστερή Συσπείρωση Μηχανικών, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Είναι καιρός που στην τοπική μας κοινωνία έχουν ανοίξει τεράστια μέτωπα που αφορούν σε κυρίαρχα για την ζωή μας ζητήματα όπως ο αέρας που αναπνέουμε αλλά και η διαχείριση των απορριμμάτων. Η Αυτόνομη Παρέμβαση Μηχανικών Μαγνησίας-Αριστερή Συσπείρωση Μηχανικών από την αρχή έχει ξεκάθαρα πάρει θέση και για τα δυο ζητήματα.
Στο πρώτο θέμα της καύσης υλικών όπως το πετ κοκ αλλά και των δευτερογενών , λεγόμενων, καυσίμων κι όπως βαφτίζονται πια όλα εκείνα τα επεξεργασμένα σκουπίδια και που ονομάζονται άλλοτε ως SRF άλλοτε ως RDF άλλοτε περιγράφονται ως ένας απλός κωδικός , είμαστε από πολιτική επιλογή που όμως υποστηρίζεται από επιστημονική τεκμηρίωση με καθαρό τρόπο αντίθετοι . Αντίθετοι στην επιλογή της καύσης τέτοιων υλικών από εργοστάσια που αφενός είναι πολύ κοντά ή και μέσα στον αστικό ιστό αφετέρου είναι επισήμως απ’ όλους παραδεκτό πως αυτή η καύση παράγει στοιχεία που είναι εξαιρετικά τοξικά και άρα επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων. Είναι δεδομένο πως δεν μπαίνουμε καν στον πειρασμό να αναφερθούμε στην αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών που ουσιαστικά δεν υπάρχουν ή είναι κατ’ ουσίαν εξαφανισμένοι, στη μονομερή και καταφανή υπέρ του κεφαλαίου και των βιομηχανιών Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία , την ύπαρξη ή όχι τεχνολογίας που μπορεί να υποστηρίξει με απόλυτη ασφάλεια μια τέτοια επιλογή καύσης και πολλά άλλα. Μένουμε μόνο σ’ αυτό που η λογική οδηγεί και δεν είναι άλλο από την ανάγκη άμεσης απαγόρευσης της καύσης τέτοιων υλικών που το μόνο που μπορεί να προσφέρει στην πόλη και στους ανθρώπους της είναι ,σύμφωνα με μελέτες που έγιναν σε παγκόσμιο επίπεδο ,οι αρρώστιες κι ο θάνατος.
Στο δεύτερο θέμα και σε συνάρτηση με το πρώτο ,καθώς για να υπάρχει το δευτερογενές καύσιμο κάποιος πρέπει να το παράγει, προτείναμε από την αρχή πως μια ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που στοχεύει στην διαλογή στην πηγή, με πολλούς κάδους, με πράσινα σημεία όπως το Ε.Σ.Δ.Α.(Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) δίνει την δυνατότητα , με ανακύκλωση, με επανάχρηση , με ανάκτηση υλικών και ενέργειας (αέριο) , με κομποστοποίηση και παραγωγή υψηλής ποιότητας κομπόστ –λιπάσματος, με διαχείριση τελικά έντασης εργασίας κι όχι έντασης κεφαλαίου , θα μας οδηγούσε με ασφάλεια στην βέλτιστη αντιμετώπιση διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς στον Χ.Υ.Τ.Υ. (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) θα κατέληγε ελάχιστη και αμελητέα ποσότητα αυτών . Και για τον λόγο αυτό είμαστε απ’ αρχής αντίθετοι και στις φαραωνικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας που θέλουν να επενδύσουν σ’ ένα εργοστάσιο παραγωγής SRF και που σαν καύσιμο πλέον θα τροφοδοτεί τις υψικαμίνους εργοστασίων που με την σειρά τους θα τροφοδοτούν σ’ όλους εμάς τον καρκίνο και τον όλεθρο. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος ν’ αναφερθούμε περαιτέρω σε ζητήματα ύψους επενδύσεων και λειτουργικού κόστους που προκύπτουν μεν αλλά είναι απολύτως δευτερεύοντα μπροστά στα προηγούμενα.
Καλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς να στηρίξουν δυναμικά , με τη συμμετοχή τους, τη διαδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου και συμμετέχουν οι φορείς της πόλης μας που θα γίνει το Σάββατο 5 του Μάη στις 12 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο, με καθολική την απαίτηση:
«Όχι στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-LAFARGE ΒΟΛΟΥ»
« Όχι στο εργοστάσιο παραγωγής SRF ή RDF από τον Δήμο Βόλου»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το