Τοπικά

Συμμετοχή μαθητών του 6ουΓυμνασίου Βόλου στο Πείραμα ATLAS του Cern

 

Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 και 09.00-10.00 ώρα Ελλάδος, στο 6ο Γυμνάσιο Βόλου 40 μαθητές με 5 καθηγητές συμμετείχαν μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ, στην διαδικτυακή εικονική ξενάγηση στις υπόγειες εγκαταστάσεις του CERN, το Ευρωπαϊκό κέντρο πυρηνικών ερευνών της Γενεύης και στο πείραμα ΑΤLAS, το μεγαλύτερο από τα 4 πειράματα του επιταχυντή LHC διάρκειας μιας ώρας.
Συμμετείχαν 32 σχολεία Γυμνάσια και Λύκεια από την Ελλάδα.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «Η συγκεκριμένη δράση οργανώθηκε από το Cern με ξεναγούς δύο εξαιρετικούς Έλληνες επιστήμονες τον κ. Διαμανόγλου Δημήτριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον Βαλντεράνη Χρυσόστομο από Πανεπιστήμιο της Γερμανίας, με στόχο την ενημέρωση μαθητών για το συγκεκριμένο πείραμα, τι έχει πετύχει μέχρι τώρα κ ποιοι οι μελλοντικοί στόχοι. Ήταν μια καταπληκτική ξενάγηση που ξεκίνησε από την επιφάνεια του εδάφους στις εγκαταστάσεις του Cern κ συγκεκριμένα στο πείραμα ATLAS, κατεβήκαν στα 100m κάτω από την επιφάνεια του εδάφους για να δούμε και να παρατηρήσουμε τα διάφορα κομμάτια που αποτελείται ο Ανιχνευτής και τι κάνει το καθένα, τα εκατομμύρια μέτρα καλωδίων που τοποθετήθηκαν και άλλες πολλές σημαντικές πληροφορίες για την λειτουργία του πειράματος . Οι μαθητές μας έκπληκτοι παρατηρούσαν αυτό το ανθρώπινο επίτευγμα στην παγκόσμια ιστορία της Φυσικής. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε γίνει ενημέρωση στους μαθητές για το Cern από την Διευθύντρια τους κα Νίκη Χατζηκυριάκου, για να κατανοήσουν καλύτερα τον Μεγάλο Επιταχυντή Ανδρονίων LHC και το πείραμα ATLAS. Στο τέλος υπήρχε καταιγισμός ερωτήσεων όπου οι επιστήμονες απάντησαν σε όλες. Οι μαθητές μας και οι καθηγητές που παρακολούθησαν την ξενάγηση έμειναν κατενθουσιασμένοι αλλά και έκπληκτοι βλέποντας από κοντά το μεγαλύτερο ανιχνευτή που έχει κατασκευαστεί ποτέ στην ανθρωπότητα. Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους οργάνωσαν και πέτυχαν αυτήν την υπέροχη διαδικτυακή εικονική ξενάγηση και που δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχει και το σχολείο μας σε σύνολο 32 σχολείων της Ελλάδας».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το νομοσχέδιο για την…

6 Μαρτίου 2024

Μεξικό: Διαδηλωτές έσπασαν την είσοδο του προεδρικού μεγάρου

Δεκάδες άνθρωποι που διαδήλωναν για την απαγωγή και εξαφάνιση 43 σπουδαστών στο Μεξικό το 2014…

6 Μαρτίου 2024

ΟΟΣΑ: Στο 5,7% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο από 6% τον Δεκέμβριο

Στο 5,7% μειώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ τον Ιανουάριο από 6% τον…

6 Μαρτίου 2024

Συνέλαβαν 36χρονο για ασέλγεια – Συνταρακτική καταγγελία

Μία νέα φρικιαστική ιστορία βιασμού ήρθε στο φως το βράδυ της Τετάρτης όταν ενήλικη σήμερα…

6 Μαρτίου 2024

Στα 12 τα κρούσματα μηνιγγίτιδας – Στην Πάτρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Την προσοχή των πολιτών αλλά και των γιατρών εφιστά ο ΕΟΔΥ καθώς τα κρούσματα της…

6 Μαρτίου 2024

Αλεξέι Ναβάλνι: Η χήρα του καλεί τους Ρώσους να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία κατά του Πούτιν την ημέρα των εκλογών

Η Γιούλια Ναβάλναγια, η χήρα του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, κάλεσε τους Ρώσους να πάρουν μέρος…

6 Μαρτίου 2024