Άρθρα

Η συμμετοχή είναι ευθύνη

του Γιώργου Καπογιαννάκη

Ποιοι θα μας οδηγήσουν στη «γη της επαγγελίας»; Υποψήφιοι εννέα.
Είναι όλοι ικανοί; Το ερώτημα θα απαντηθεί στο τέλος, μετά τις εκλογές, όταν θα κριθεί το μέλλον του εγχειρήματος για τη συγκρότηση της μεγάλης κεντροαριστεράς.
Το ερώτημα που μπαίνει σήμερα είναι εάν αρκεί απλά να συζητάμε κατ’ ιδίαν για αυτό το μέλλον. Αρκεί η συζήτηση σε αυτό το επίπεδο; Όχι.
Πώς λοιπόν μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα που ενδιαφέρουν θεωρητικά όλους όταν δεν υπάρχει συμμετοχή σε ένα εγχείρημα που δεν αφορά μόνο στην κεντροαριστερά, αλλά ολόκληρο το πολιτικό οικοδόμημα της χώρας;
Η επιτυχία ή η αποτυχία του εγχειρήματος θα δημιουργήσει καινούργια δεδομένα για όλο το πολιτικό σύστημα. Η επιτυχία θα είναι εκείνη που θα θέσει νέους όρους και όλο το πολιτικό σκηνικό θα αναδιαταχθεί, θα βελτιώσει και θα επαναπροσδιορίσει τη στάση του απέναντι στο πολιτικό προσωπικό, τα προγράμματα, την τακτική και λειτουργία των κομμάτων. Η επιτυχία θα είναι η δρομολόγηση σημαντικών και θετικών εξελίξεων.
Σήμερα ωστόσο, αυτό που απασχολεί τους πολίτες του κέντρου είναι ο τρόπος που διεξάγεται η μάχη για την ηγεσία.
Οι διεργασίες στην κεντροαριστερά ξεκίνησαν σαν μια μεγάλη γιορτή και στη γιορτή αυτή δεν λείπουν τα πυροτεχνήματα και οι μπαλοθιές. Στον χώρο του ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται ένας εσωκομματικός πόλεμος. Η νεότερη γενιά με επικεφαλής τον Νίκο Ανδρουλάκη κάνει έφοδο για να καταλάβει τα ερειπωμένα ανάκτορα. Οι παλαιότεροι με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά ανθίστανται με τα όπλα του παρελθόντος που θεωρούν αποτελεσματικά. Ο Γιάννης Ραγκούσης βάλει κατά πάντων θεωρώντας τον εαυτό του μόνο καθαρόαιμο άλογο της κούρσας.
Οι Καμίνης, Θεοδωράκης και Μανιάτης σώζουν την παρτίδα.
Τι δεν έχουν καταλάβει οι αντιμαχόμενες πλευρές; Δεν έχουν καταλάβει ότι η χώρα δεν έχει ξεφύγει από τη χρεοκοπία, ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού υποφέρει. Ανεργία, υπερφορολόγηση, κατάρρευση κοινωνικών δομών, υποβάθμιση της παιδείας και της υγείας είναι δυναμίτης στα θεμέλια της χώρας. Για εκείνους που δεν κατάλαβαν τι συμβαίνει ή δεν τους απασχολεί γιατί είναι απορροφημένοι με τα εσωτερικά ξεκαθαρίσματα, η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές θα τους δώσει να καταλάβουν πως οι απαντήσεις σε μια κοινωνία που καταρρέει δεν δίνονται από τα «χαρακώματα» των εσωκομματικών διενέξεων.
Για να λάβουν όλοι το μήνυμα, πρέπει να συμβάλλουμε ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί και με ό,τι μπορεί να δώσει σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου. Να απαιτήσουμε με τη συμμετοχή και τη στάση μας ομόνοια, διαφάνεια, συλλογικότητα, αποφασιστικότητα και πολύ δουλειά και με κοινό στόχο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.
Η συμμετοχή μας θα κρίνει το αποτέλεσμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το