Τοπικά

Συμμετείχαν σε εκδήλωση για τη μητρότητα, την εργασία και τον ελεύθερο χρόνο

Πραγματοποιήθηκε από το δημοκρατικό σύλλογο γυναικών Ν. Μαγνησίας και το συνδικάτο εργαζομένων Ο.Τ.Α Ν. Μαγνησίας εκδήλωση με θέμα “Μητρότητα – Εργασίας – Ελεύθερος Χρόνος” την Τετάρτη 28 Ιουνίου σε καφετέρια του Βόλου.
Στην ομιλία που έκανε η πρόεδρος του συλλόγου Ρίτσα Κωτή μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Στη σύγχρονη εκμεταλλευτική κοινωνία η μητρότητα δεν έχει κοινωνική αξία, δεν θεωρείται κοινωνικό δικαίωμα, αλλά κόστος για τον εργοδότη, προσωπική υπόθεση του ζευγαριού και περισσότερο της γυναίκας. Η ανάγκη προστασίας της μητρότητας πρέπει να διευρύνεται και να συνεχίζεται ως στήριξη του νέου ζευγαριού, με μεγαλύτερο βάρος στη γυναίκα, ιδιαίτερα όσο θα συνεχίζεται η ανισότιμη θέση της μέσα στην κοινωνία.
Μάλιστα, το σύστημα δεν αντιμετωπίζει τη μητρότητα μόνο ως ατομική υπόθεση του ζευγαριού, αλλά πήγε και ένα βήμα παραπέρα, βλέποντας στη μητρότητα πεδίο κερδοφορίας λαμπρό για τους επιχειρηματίες. Η κορυφαία λοιπόν διαδικασία της φύσης αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ο οργανωμένος και συλλογικός αγώνας των εργαζομένων μέσα από τα σωματεία τους , μέσα από το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, την ΟΓΕ. Πρέπει να βρούμε τρόπους για να φτάσει στις γυναίκες το μήνυμά μας : ατομική λύση δεν υπάρχει, ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τις συνέπειες του εργασιακού μεσαίωνα, και τη θύελλα των αντεργατικών μέτρων. Μπορούμε να συμβάλλουμε αποφασιστικά για να ενταχθεί η γυναίκα του καθημερινού μόχθου στον αγώνα ενάντια στο αντεργατικό-αντιλαϊκό πλαίσιο, για την ανάκτηση των απωλειών του λαού όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Να βγει μπροστά η γυναίκα στον αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση. Για μια κοινωνία που θα εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε οι γυναίκες να συμμετέχουν στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα ισότιμα με τους άνδρες.

Διεκδικούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας :

 Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, απαγόρευση της απόλυσης.
 Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες τις γυναίκες με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
 Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις
 Κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος και την εργοδοσία
 Να μην καταργηθεί η Κυριακάτικη αργία
 Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για τις εργαζόμενες.
 Επίδομα τοκετού για κάθε γέννα ,όπου και να γεννήσει η μητέρα.
 Άδεια μητρότητας για ένα χρόνο με πλήρη μισθό , ασφάλιση, και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 Αποκλειστικά Κρατικούς – Δημόσιους – Δωρεάν – Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού.
 Να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων στους παιδικούς σταθμούς και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθούν τα τροφεία.
 Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 Ελεύθερο χρόνο για μας και τις οικογένειές μας με δωρεάν ποιοτικά προγράμματα και υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού.»

 

Από το συνδικάτο ΟΤΑ η Λίλη Βλαχοπούλου και ο Γιάννης Κουτής αναφέρθηκαν στα προβλήματα των συμβασιούχων στο Δήμο και στον αγώνα τους και την αγωνία τους να παραμείνουν στη δουλειά τους. Ενημέρωσαν και για την απαράδεκτη επίθεση από απεργοσπαστικό μηχανισμό τα ξημερώματα της Τρίτης ενάντια στους εργαζόμενους που περιφρουρούσαν τον αγώνα που κάνουν για να μη βρεθούν στην ανεργία.

Από την Ένωση Γονέων Βόλου παρευρέθηκεστην εκδήλωη η κ.΄Εφη Διανέλλου
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης νηπιαγωγοί και δασκάλες απασχόλησαν τα παιδιά με παιδαγωγικά παιχνίδια, παραμύθια και ζωγραφιές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το